<
Actualitate

Lansare de carte la Câmpia Turzii – Laura Florescu, volumele de poezie Sensuri și Gânduri și sentimente

Într-un cadru festiv, la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” din Câmpia Turzii, s-a desfășurat lansarea de carte a doamnei Laura Florescu, de fapt lansarea a două volume de poezie, intitulate sugestiv Sensuri și Gânduri și sentimente.

La eveniment au fost prezenți oameni care, în devenirea lor pasageră, știu să aprecieze frumosul, știu să poposească preț de o oră pe struna dulce a poeziei.

Au luat cuvântul, pe rând, directoarea școlii, doamna Popescu Ana, în calitate de gazdă, apoi doamnele profesoare Corchiș Loredana și Ploscariu Alina, care au prezentat o notă critică asupra poeziei din cele două volume, doamna profesor Mariana Soporan, o împătimită a artei, și doamna profesor Simona Șandor, director la Clubul Copiilor, care a citit câteva versuri și apoi și-a spus părerea despre poezia scriitoarei, în general.

Autoarea a vorbit despre poezia sa, despre cel de-al treilea volum de versuri, care este sub tipar, și despre faptul că lucrează acum la al patrulea volum. A citit, a interpretat și a explicat momente din procesul creator, a răspuns unor întrebări din public și a mulțumit tuturor participanților, prieteni și colegi dragi, care i-au fost aproape la prima lansare de carte.

Corchiș Loredana, profesor – limba română, Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Câmpia Turzii:

-Poeziile Laurei Florescu reprezintă o poartă de acces către universul interior al acesteia, sunt poezii cu mesaj, care surprind trăirile, preocupările, emoțiile, temerile, visurile, nostalgiile, mijloace de meditație asupra diverselor aspecte ale vieții, având și efect tămăduitor pentru problemele întâmpinate în timp.

Am remarcat sinceritatea exprimării într-un stil simplu ca adevărul, direct. Preferă poezia cu rimă, sonoritățiile armonioase, în spirit tradiționalist, clasic, dezvăluind și prin conținut, o fire preocupată de bine și frumos, de înțlegerea complexității universului , a vieții și de clarificare a rostului în lume.

Echilibrul compozițional este pus în relație cu ritmul așezat, cu tematica stabilă, reliefând canalele stimulante între care se mișcă emoțiile cele mai profunde. Astfel, poeziile dezvăluie o fire analitică, sensibilă, pendulând între stări firești, alternând pesimismul cu optimismul, aflânduse în căutarea sinelui, a valorilor vieții și ale sale. Poemele aduc în prim plan universul famialial, mândria, bucuria de a fi mamă, dialogul imaginar cu divinitatea pentru restabilirea reperelor, promovează valorle creștine și bucuria vieții. Provoacă cititorul la introspecție pentru a se cunoaște mai bine și a-și alinia faptele și tot ce poate fi mai bun pentru sine și pentru ceilalți. Îi provocă totodată să se bucure de viață, de clipă, de rostul lui, dar și să mediteze.

Poezia Laurei îți aduce înțelegeri despre tine pe care nu le credeai posibile. Nu există tristețe mai mare decât să nu te înțelegi pe tine, să nu îți înțelegi valoarea, și nu există putere mai mare decât să-ți desăvârșești înțelegerea de sine.

În această eră digitală, când atenția ne este în permanent distrasă și valorile noastre tind să fie atât de materiale, de lumești, poezia rămâne o oază de sensibilitate, în care semnificația cuvintelor rămâne plină de magie. Poeziile Laurei ne îngădue să vedem în sufletul celui care le-a scris, descuind uși ferecate, care altfel ar rămâne poate închise. Astfel, poezia este terapeutică – atât pentru autor cât și pentru cititor, reprezentând, poate, una din cheile înțelegerii celuilalt și drumul către noi înșine. Terapia prin poezie este o artă creativă care folosește cuvântul scris pentru a înțelege și apoi pentru a comunica sentimente și gânduri.

Poeta Laura Florescu este cea care concentrează și prelucrează în versurile sale, lumi și universuri interioare și exterioare, le rafinează, le pune într-un anumit ritm, folosește măsuri și rime, cizelează cuvinte și metafore, dându-le înțelesuri mai înalte, iar în final, rămâne doar esențialu: starea de liniște interioară. De aici până la conectarea cu noi, cu sinele nostru, mai e un pas. Atunci, va fi posibil să atingem acel echilibru interior, starea cea mai înaltă, care ne ajută să trăim în armonie cu noi înșine și cu ceilalți.

Ploscariu Alina, profesor – limba română, Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Câmpia Turzii

-,,Poezia nu este numai artă: ea este însăși viața, însuși sufletul vieții. Fără poezie omul nu s-ar distinge de neant” (Nichita Stănescu)

Pe acestă notă vreau să vă prezint cele două volume de poezii ,,Gânduri și Sentimente” și ,,Sensuri”, ale distinsei doamne Laura Florescu, care includ o serie de poezii, menite să le citim fără oprire. Fiecare poezie are un mesaj pătrunzător care te face să călătorești în lumea tradițională unde descoperim un univers familial, plin de o puternică încărcătură spirituală.

Temele regăsite aici sunt diverse, aici regăsim natura, iubirea, timpul, destinul, familia. Poeziile aduc în prim plan dorul de casă părintească, de grădina din satul natal, dorul de bunica/mamaia, dorul de frați, un dor care nu se aude, dar care se poate simți citind aceste poezii. Ceea ce am remarcat la aceste volume este încărcătura puternică a emoției, o emoție ascunsă în aceste stihuri. Poeziile au o tematică diversă și sunt scrise într-un stil ușor de citit, unele într-o melancolie, altele parcă într-un vârtej de evenimente, iar altele reprezintă o poartă de acces către sufletul poetei, un suflet preocupat de adevăr și frumos.

Ienei Diana, profesor – limba engleză, Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Câmpia Turzii

-Eu cred că despre poezie e greu ca să vorbești, poezia trebuie simțită și trăită. De îndată ce începi să răspunzi la întrebarea ,,Ce a vrut să spună poetul”? rupi țesătura magică a poeziei, îi distrugi farmecul și misterul.

Pentru mine poezia este o stare de spirit, iar versurile scrise de Laura m-au făcut să simt bucurie, nostalgie și recunoștință. Am intrat într-un univers plin de iubire, lumină și credință și m-am simțit ca în fața unor tablouri pline de culoare, zugrăvite în tonuri optimiste izvorâte din legătura infinită dintre cer și pământ. Atunci când te simți copleșit ridici privirea spre cer, te întorci către Dumnezeu, ești recunoscător pentru o nouă zi, pentru ființele și lucrurile, pentru experiențele pe care le-ai trăit, pentru înaintașii tăi. Toate acestea îți dau putere să mergi mai departe, dar nu oricum, ci încărcat de lumină, de recunoștință, de bunătate și de o energie creatoare.

Prin emoțiile, sentimentele și gândurile transmise în versuri, Laura ne dezvăluie o parte a sufletului ei. Citindu-le, ne bucurăm împreună cu ea și medităm la tot ce ne oferă lumea înconjurătoare, de la cântecul păsărilor, la culoarea strugurilor, la flori, la strămoși, la creație și credință, la sensul vieții.

Florescu Laura, autorea volumelor de cărți, ,,Gânduri și Sentimente” și ,,Sensuri”:

Mulțumesc în primul rând lui Dumnezeu pentru viața care mi-a dat-oși îmi vine în gând acum o poezie de a mea

Sunt vinovată că sunt vie

Că în mine curge-o poezie

Și că într-un tot neconvențional

Transformi timpul cel banal,

Nu i-au lumina de la stele

Nici strălucirea de la stele

Acesta-i rostul cât ești viu

Așa cum sunt încerc să fiu

Vă mulțumesc tuturor pentru că ați avut disponibilitatea, dorința de a veni aici, ținând cont de formația mea de economist, aș spune că în momentul în care faci un sondaj de marketing, din sută la sută, cam 10% sunt cei în care chiar te poți baza și 3 % sigur sunt clenții tăi, deci mă regăsesc aici între oamneii care cu adevărat au fost meniți să fie astăzi aici. Aș putea să vă spun despre procesul creator prin care am ajuns la acest rezultat, aceste două volume de poezii. Și aș începe cu bunicul meu matern care mi-a dat numele Laura și care spunea tot timpul că sunt laurii săi. Probabil m-a urmărit aceste cuvinte pe parcursul vieții. Anul trecut am trecut printr-o perioadă de descoperire a sinelui, o perioadă de căutări, simțeam că totul e bine, totul este minunat, dar lipsește ceva. Și atnci am început un proces de descoperire, cine sunt, că am văzut că a proiectat și Diana, cine sunt eu, la urma urmei, un suflet cu a lui chemare, m-am îmbrăcat în haina humei, să am un rost ca fiecare. Și așa, zi de zi, mi-am impus procesul acesta de a descoperiri în natură, în familie, în tot ceea ce există în jurul meu, de a mă descoperi pe mine. Pentru mine poezia este un spațiu al regăsirii a sinelui. Poezia este viață pentru mine, este bucurie și este posibilitatea mea de a transmite cuvântul mai departe.

Cuvântul, așa cum scrie și în biblie, a fost cel dintâi, cuvântul are forță. Aș putea să-i mulțumesc mamei mele , tatălui meu, familiei mele, soțului meu care a reușit și este aici prezent, să mulțumesc cu recunoștință profesorilor care m-au îndrumat pe parcursul formări mele profesionale, și am avut șansa în Liceul Pedagogic de-a avea un mentor, pot să-i spun, un profesor deosebit, d-na Dănilă Paraschiva cu care am studiat inclusiv biblia, partea cu psalmii, cu tot ce înseamnă versuri, literatură universală. Ea mi-a sădit cumva m-ai mult dorința de a păși pe această cale a artei. Dacă aș putea să vă spun care dintre pozeii care am scris-o mai ușor nu vă pot spune pentru că fiecare din poezie vine dintr-o trăire, vine dintr-o emoție, vine dintr-un gând, dintr-o conversație. Sursele de inspirație sunt extrem de diferite și cea mai grea poezie pe care am scris-o a fost o poezie scurtă, dar într-adevăr cu tentă religioasă, o poezie, pentru că tot suntem în post, se numește

,,Mă închin”

Doamne pe fiul tău eu știu

Atât de mult tu l-ai iubit

Și totuși, de ce a fost durerea

Ca să se lase răstignit

Ce fiare crunte și ce brute

Au fost atunci pe-acest pământ

Cînd în loc picioarele să-i sărute

Ei l-au împins către mormânt

De ce atâta sânge cursa

Nu pot acest joc să-l pricep

Dar fără el veacul acesta

Ar fi fărâmă, nu întreg

Mă-n chin adânc la marea jertfă

Și azi te rog a ne ierta

Că picăturile de sânge

Menite-au fost a ne schimba

Tematica poeziilor mele este diversă, cum au remarcat și colegele mele, așa că nu aș vrea să mă întind mai mult, dacă doriți vă mai pot recita pentru emoția momentului dacă nu eu vă mulțumesc tuturor pentru prezență.

Simona Șandor, director la Clubul Copiilor – Câmpia Turzii și profesor – limba română:

-Versurile Laurei Florescu se remarcă prin lirismul profund, prin muzicalitatea rimei, prin trăirile puternic animate de sentimente diverse, prin simplitatea dulce și firească a exprimării. Mesajul liric este transmis direct, iar stilul, fără a fi încărcat de metafore, este presărat cu epitete sugestive și simboluri discrete, construite cu măiestria unui artist desăvârșit. Poezia, accesibilă și pe înțelesul unui public larg, se încadrează în tradiționalism, ca și curent literar, și exprimă o dragoste imensă de viață, de iubire, de lumină, autoarea însăși fiind esență de lumină. Peste toată diversitatea tematică se distinge dragostea pentru divin, respectul pentru valorile morale, recunoștința pentru a fi și a avea. O felicit pe Laura pentru talentul cu care Dumnezeu a înzestrat-o, pentru curajul de a împărtăși lirismul sufletului său și pentru buna organizare a evenimentului. Succes în continuare și… la cât mai multă poezie!” – a declarat pentru ziarul nostru doamna profesor Simona Șandor. O felicităm și noi și îi urăm prosperitate deplină!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS