Comuna Viișoara, situată în apropierea Câmpiei Turzii, se poate mândri și cu cele trei monumente dedicate omagierii eroilor români care au luptat în cele două războaie mondiale. Monumentelor existente, cel înălțat în cimitirul din Viișoara și cel mai vechi, din curtea Bisericii Ortodoxe Române cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, din Urca, li s-a mai adăugat încă un monument, înălțat în curtea școlii primare din Urca.
Ioan Roman, primarul comunei Viișoara, a explicat că rațiunea amplasării, în satul Urca, a încă unui monument dedicat omagierii memoriei eroilor din localitate, morți în cele două războaie mondiale care au măcinat lumea în secolul XX, rezidă în faptul că de pe monumentul din curtea bisericii lipseau numele mai multor eroi din Urca. Pe monumentul din curtea școlii primare s-au gravat numele a 123 de ostași originari din Urca, căzuți în luptele din cele două războaie mondiale. Monumentul sfințit joi, 3 septembrie, de către Înalt Prea Sfințitul Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului, Sălajului și Maramureșului, a fost realizat după o concepție a profesorului universitar dr. Alexandru Păsat, de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, cel care a conceput și Monumentul Eroilor din Viișoara, respectiv bustul lui Ioan Bozdog, amplasat de asemenea în curtea bisericii din Urca. Aceste două monumente, la fel ca și cel sfințit săptămâna trecută, s-au înălțat din inițiativa primarului Ioan Roman, edilul-șef al comunei Viișoara, sprijinit de Consiliul local.
La ceremonia sfințirii Monumentului Eroilor II, eveniment desfășurat joi, 3 septembrie, cu începere de la ora 12, în curtea școlii primare din Urca, au asistat peste 100 de săteni, din care cei mai mulți au venit îmbrăcați în
costume populare. După slujba de pomenire a memoriei eroilor, oficiată de Î.P.S Andrei Andreicuț, mitropolit al Clujului, Sălajului și Maramureșului, despre rostul jertfei eroilor din Urca, ca de altfel a tuturor transilvănenilor, care au luptat cu arma în mână pentru înfăptuirea idealului unirii cu Țara, le-a vorbit participanților la ceremonie prof. dr. Răzvan Mihai Neagu, din Turda, un asiduu cercetător al istoriei neamului românesc. În continuare, primarul Viișoarei, Ioan Roman, a explicat asistenței rosturile construirii și amplasării în cel de-al doilea sat al comunei, a încă unui monument dedicat eroilor urcani.
Programul artistic inclus în manifestare a constat într-un microrecital oferit de solistul de muzică populară Ionuț Langa, care a interpretat melodii patriotice și pricesne. Corul Bisericii Ortodoxe Române ”Sfinții arhangheli Mihail și Gavril” din Urca (preot Alexandru Rusan), alcătuit din Letiția Moldovan, Elena Porcilă, Ileana Porcilă, Maria Rusu, Maria Petricaș, Maria Bozdog (Maria mică), Susana Stoica, Maria Iamborca, Anca Turcu, Teodor Zmolea, Ioan Roșca, Ioan Furdui, Ciprian Sârbu și Ioan Zurgalău, a completat programul muzical prin interpretarea câtorva melodii patriotice și prin recitarea unei poezii din creația lui Emil Rusu, un autor local.
(Emil Hălăștuan)