<
Actualitate

La Turda se va crea cel mai mare campus sportiv din România. Interviu cu primarul Turzii, Cristian Matei

În ultimii ani Turda a cunoscut o adevărată revoluție în dezvoltarea infrastructurii. Zeci de șantiere deschise, sute de străzi reabilitate complet, o sală europeană de sport iar acum au pornit lucrările și la un nou stadion, sute de milioane de euro, fonduri europene au făcut ca toată România să vorbească despre Turda.

Lucrările și investițiile din Turda sunt departe de a se fi încheiat. În fiecare săptămână autoritățile locale anunță finaliarea unei străzi dar și începerea reabilitării altor străzi care de multe ori nu au văzut niciodată asfaltul. Este un deranj evident în traficul din oraș datorat accestor șantiere dar acest disconfort va dispărea odată cu terminarea asfaltărilor iar turdenii se vor putea bucura de curățenie și străzi asfaltate.

Atragerea de investitori dar și de noi investiții este o muncă pe care administrația condusă de Cristian Matei nu a abandonat-o niciodată. În urmă cu ceva timp Ziarul 21 a anunțat crearea unui campus sportiv la Turda, o știre care nu poate decât să ne bucure,iar pentru asta ne-am deplasat la primăria Turda pentru a afla detalii despre aceste investiții și planul complet a ceea ce va deveni cel mai mare campus sportiv din România. Dacă cineva crede că toate aceste investiții sunt floare la ureche se înșală. Aceste investiții au în spate multă muncă, mult timp alocat și o grămadă de probleme care apar pe parcursul derulării investițiilor care necesită o soluție rapidă în condițiile în care sunt implicați mai mulți terți iar lucrurile depind de factorii implicațiși nu de beneficiar.

Rep.: Domnule primar, vă mulțumesc că ne-ați primit la dumneavoastră! 

Matei Cristian, primarul Municipiului Turda: Cu mult drag!

Rep.: Ne dorim să aflăm câteva informații care, credem noi, că pe turdeni i-ar interesa. Se apropie sfârșitul lucrărilor la Sala Polivalentă din Turda. Odată cu finalizarea lucrărilor, județul Cluj va fi singurul județ din țară care are trei săli polivalente care pot găzdui competiții europene.

Matei Cristian: Da, Cluju-i fruntea, cum e acea vorbă!

Rep.: Dați-ne câteva informații, când mai exact se preconizează recepția lucrărilor? Când va fi primul meci al Potaissei?

Matei Cristian: Acum nu o să vă pot spune data exactă, ziua și ora, dar, trebuie să știe populația din Turda că acolo a existat un proces, demersurile pentru sala polivalentă au fost începute prin 2016. Și Bistrița, de exemplu, a inceput demersurile în 2018, la ei acum s-a terminat sala, la noi mai sunt câteva luni, probabil aprilie 2023 ar fi luna în care se finalizează, si vă spun și de ce: s-a terminat procesul, s-a stabilit cine este antreprenorul, un antreprenor foarte bun, care a demonstrat că se poate lucra în avans, a avut o viteză de lucru și un raport de progres foarte bun, noi acum suntem în etapa în care trebuie să asigurăm utilitățile, așa cum ne-am angajat prin contractul cu CNI, respectiv racord la energia electrică, la apă și gaz.

În ceea ce privește energia electrică, trebuie să parcurgem două distanțe destul de mari, o dată alimentarea de la uzina electrică de lângă Piața Romană, se merge prin trotuarul drept, spre Câmpia Turzii, se ajunge la stadion, se traversează strada, care va fi ulterior modernizată. Și o să vă spun cum se modernizează și strada care în acest moment este drum național, se face traversarea în paralel cu fozarea cablurilor subterane, nu va mai fi niciun stâlp suprateran, exact ca pe centru, toate vor fi îngropate și odată cu aceste săpături, vor fi îngropate două tuburi, cu utilități ale municipiului Turda, unul pentru antreprenorul de TV- cablu și unul va fi pentru curenți slabi.  Deasemenea, un astfel de proiect comportă încă 1,6 km din direcția opusă, de la un alt post trafo care există și care va intra tot în acest post trafo și acre va alimenta probabil și baza nouă, va alimenta și sala de sport.

Sala de sport are niște încăperi unde va fi alt post trafo doar pentru sala de sport,  toate comenzile ce vor exista acolo: bazinul de înot, sala de sport, cazare, iluminatul sălii, care sunt consumatori mari, iar acolo e nevoie cam de 1,5 megawati. Doar autobaza are nevoie de un megawat. Tocmai din acest motiv trebuie să ducem putere până acolo, și nu se poate decât din uzina electrică. Ne costă, dar asta este. Încercăm să facem eligibile aceste cheltuieli, să găsim o finanțare, că altfel costă bugetul local foarte mult. Simultan cu aceste lucrări, am pornit cu defrișarea vegetației crescută abundent, necontrolată, au mai existat niște clădiri unde aveam niste posturi mai mici de trafo de curent electric și aveam și instalație de gaz. A durat până au fost debranșate de instituțiile respective, după care am trecut la demolare, toate acestea se fac cu certificat de urbanism, chiar dacă se fac de noi, pentru noi. Există un proiect foarte serios pentru exteriorul sălii, care duce undeva la 6 milioane de lei. Dar acolo sunt mai multe obiective. Nu e numai sala polivalentă, există încă un proiect aprobat de CNI, respectiv Complex Sportiv tip I, acesta va fi un teren de fotbal în mărime naturală, două terenuri transversale, cu teren semisintetic, cu 500 de locuri, cu vestiare și cu tot ce presupune și este în continuarea bazinului de înot didactic.

In continuarea acestui teren care este deja în lucru, s-a dat ordinul de începere și s-a început, și acolo a trebuit să le oferim niște condiții, să le dăm terenul fără sarcini, aveam acolo niste gradene, tribune vechi, le-am dat terenul curat pentru a putea începe lucrările.  După acest teren, va urma un campus sportiv. Campus pe care eu l-am văzut la Barcelona, și care mi-a plăcut foarte mult, e cu spații de odihnă, o zonă unde va fi un muzeu sportiv din Turda, unde își vor găsi loc toate sporturile din acest campus sportiv, mai mult pentru conferințe, de muzeu, de odihnă, ș.a.m.d. Acolo vor fi evidențiați toți sportivii care de-a lungul timpului au făcut performanță. Dincolo de acest campus sportiv, vor fi edificate, ieri au fost atribuite deja, un teren, înspre strada care duce la dig, dincolo de stadion, unde vor fi edificate trei terenuri de tenis de câmp.

Dincolo de terenurile de tenis, începe Aqua Park-ul, pe 10 hectare și dincolo de Aqua Park, mai vin alte 10 hectare, pe care vrem să edificăm, tot pe fonduri europene, bazinul olimpic pentru sportivii de performanță, astfel încât acolo își vor găsi loc toți copiii care vor să facă sport. Se va concentra, va fi un pol de putere, să spun așa, care se referă la agrement, au început să vină hotelierii deja, fiindcă noi mai avem un proiect de viitor, acum le mai îmbin puțin, fiindcă vorbim de acea zonă, în care vom amenaja râul Arieș, începând de la Big, de la Valea Racilor , din actuala parcare care va deveni punct de plecare pentru toată lumea, se va trece peste o pasarelă, aproape de Big și de acolo se va merge pe promenadă, până la râul Arieș, aici va fi altă pasarelă pe care se va trece, și care va continua până dincolo de terenul cu bazinul de inot olimpic, înspre Câmpia Turzii. În același timp, eu mai doresc ceva, ca la capătul acestei porțiuni, să avem 2-3-4 până la 5 micro-hidrocentrale cu ajutorul cărora să producem curent electric pentru iluminatul public, pentru instituțiile publice.

Rep.: Va fi o creștere de trafic în această zonă. V-ați gândit la soluții de fluidizare a traficului?

Cristian Matei: Deci acolo va fi sens giratoriu, unde se află acum intrarea la stadion, este chiar o ruptură a lui E60, este foarte bine venită pentru că se va solda cu ameliorarea vitezelor, și cei care vor merge spre centrul Turzii vor pleca în linie dreaptă spre centrul Turzii iar ceilalți pot să treacă pe șoseaua care se va ”naște” acum, drumul care duce la bazinul de înot didactic, pe care vrem să îl mărim, la minim 3 benzi. Avem două variante: fie îlcontsruim pe fonduri europene, fie îl construim prin CNAIR, ultima variantă se va implica CNAIR și atunci vom avea drum european pe acolo, E60-varianta 1 și se va merge printre bazinul de înot și Apele Române, se va crea un pod, și traseul va fi pe după strada Petru Maior și se va ajunge la Salina Turda iar de acolo se va ajunge în spălătoria de la Talora.

Rep.: Mulțumim, domnule primar, pentru informațiile obținute!

Matei Cristian: Avem o lozincă pe care ne bazăm : ”LA TURDA SE POATE!”

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS