Consilierii locali turdeni au aprobat acordul de parteneriat între Fundaţia Caritabilă Sfantul Daniel şi Direcţia de Asistenţă Socială Turda pentru evaluarea şi implementarea „ Construirea şi dotarea unui Centru de igienă şi sănătate şi „Construirea Centrului social pentru copiii aflaţi în situaţie de risc social”.
La nivelul municipiului Turda, există un Centru comunitar de igienă şi sănătate, situat în comunitatea de rromi din cartierul Poiana, str. Margaretelor , înfiinţat şi administrat de furnizorul acreditat Direcţia de Asistenţă Socială Turda.
Activitatea acestui centru s-a dovedit a fi benefică comunităţii din acea zonă, atingându-şi scopul pentru care a fost creat, iar în consecință, administrația turdeană a luat în vedere construirea unui alt centru de acest gen pentru o altă comunitate din municipiu, venind astfel în sprijinul a cât mai mulţi turdeni, care se află în situaţii de risc, de vulnerabilitate.
Construirea unui nou centru social pentru copiii aflaţi în situaţie de risc social se va face în parteneriat între Municipiul Turda prin Direcţia de Asistenţă Socială şi Fundatia Caritabilă Sfantul Daniel, având ca obiect „Construirea şi dotarea unui Centru de igienă şi sănătate” şi „Construirea Centrului social pentru copiii aflaţi în situaţie de risc social”.
Scopul serviciului social din zona industrială este acela ca prin noul Centrul de Igienă şi Sănătate să se furnizează zilnic servicii privind menţinerea stării de igienă şi sănătate pentru membrii comunităţii de rromi din zona industrială, zona mixtă, zona marginalizată de romi.
Centrul, prin activităţile desfăşurate, oferă consiliere privind igiena, socio-medicală precum şi îndrumare specializată .
Prin campaniile de informare privind importanţa igienei si influenţa acesteia asupra sănătăţii se urmăreste conştientizarea membrilor comunităţii cu privire la acest aspect care in final să ducă la îmbunătăţirea condiţiilor de trai.
Prin serviciul de ambulanţă socială se va realiza intervenţia în stradă, la domiciliul persoanelor vârstnice de peste 65 ani sau persoanelor vulnerabile din comunitate. De asemenea se are în vedere realizarea de servicii de promovare şi îngrijire a sănătăţii – oferite atât la sediul centrului cât şi direct în comunitate, organizarea lunară de întâlniri comunitare, prezentarea de materiale informative, detalierea şi explicarea conţinutului şi mesajelor, organizarea de campanii de educaţie pe diferite teme:
I. educaţie pentru sănătate;
2. planificare familială şi combaterea BTS;
3. prevenirea îmbolnăvirii ca urmare a poluării apei cu nitriţi/azbest/a lipsei igienei personale sau a locuinţei;
4. prevenirea răspândirii unor boli (ex. tuberculoza, hepatita);
5. combaterea consumului de tutun şi alcool;
6. prevenirea anemiei la copiii mici.
Fiecărei teme îi va fi alocată câte o lună în perioada de furnizare a serviciilor sociale din timpul implementării proiectului, de promovare a drepturilor beneficiarilor şi a unei imagini pozitive a acestora, de promovare a drepturilor omului în general, precum şi de prevenire a situaţiilor de dificultate în care pot intra categoriile vulnerabile care fac parte din categoria de persoane beneficiare potrivit scopului acestuia, editarea şi distribuirea de materiale informative, consiliere medicală, socială, psiho-socială, acordarea de asistenţă socio-mefilă; accesul gratuit la serviciile spălătoriei; accesul gratuit la serviciile băii publice, distribuirea de materiale de igiena cu scop educativ, de asigurare a calităţii serviciilor sociale prin realizarea următoarelor activităţi: elaborarea instrumentelor standardizate utilizate în procesul de acordare a serviciilor;
-realizarea de evaluări periodice a serviciilor prestate;
-monitorizarea activităţilor desfăşurate;
-aplicarea anuală a unor chestionare de satisfacţie a beneficiarilor faţă de serviciile acordate.
Baia publică asigură condiţii optime necesare asigurării igienei corporale a membrilor comunităţii care nu au acces la apă curentă, nu au condiţii de locuit prielnice şi dotările necesare. Beneficiarii vor fi atât copii, cât şi părinţi romi, şi vor avea acces la un număr de 5 cabine de duş modeme şi la materiale sanitare şi igienice, precum şi la 5 toalete, din care una pentru persoane cu handicap.
Spălătoria va deservi, prin maşini de spălat automate si uscat membrii comunităţii (700 locuitori) care nu au acces la apă curentă, nu au condiţii de locuit prielnice şi dotările necesare. Beneficiarii vor fi copii şi adulţi romi din comunitate. Programul de funcţionare al spălătoriei va fi stabilit în funcţie de nevoile şi programul beneficiarilor (spălătoria va funcţiona 8 ore zilnic, 5 zile/săptămână, atât dimineaţa, cât şi după-masa).
Punctul de tratament va fi deservit, atât pe perioada implementării proiectului, cât şi ulterior, de un asistent medical. La acest punct de tratament se vor face investigaţii primare (tensiune, glicemie etc.), se vor face tratamente (injecţii, schimbarea pansamentelor, desinfectarea plăgilor etc.) şi se va asigura prezenţa periodică a medicului de familie ori a unor medici specialişti în cadrul campaniilor proiectului, precum şi în campaniile ulterioare perioadei de implementare (prevenţia sarcinilor la tinerele sub 18 ani, planificare familială, îngrijirea danturii, combaterea consumului de alcool etc. constituind teme care se vor relua ciclic, ştiut fiind faptul că procesul de educare şi creare a unor deprinderi de menţinere a igienei şi sănătăţii este unul pe termen lung, ţinând cont şi de particularităţile etniei din care fac parte beneficiarii acestui proiect).
Acest punct de tratament este esenţial pentru comunitate şi din cauza faptului că Ambulatoriul Spitalului Municipal, unde ar putea beneficia de tratamente gratuite, este situat la circa 5 km de comunitate, iar membrii comunităţii nu au posibilităţi financiare pentru a se deplasa cu regularitate la sala de tratamente pentru îngrijire de specialitate.
Ambulanţa socială este un serviciu care oferă rapid şi eficient măsuri de protecţie socială persoanelor cu probleme de sănătate prin asistenţa medicală primară, monitorizarea stării de sănătate (tensiune, glicemie, etc), transport pentru asigurarea controalelor de rutină, la medicul de familie, medici specialişti, comisia de evaluare a persoanelor cu dizabilităţi.
În ceea ce priveşte funcţionarea serviciului, beneficiarii au la dispozitie un nr de telefon mobil ca şi număr de contact pentru apelarea ambulanţei sociale.
Principiile specifice care stau la baza prestării serviciilor sociale în cadrul „Centrul Comunitar de Igienă şi Sănătate „, sunt următoarele:
• respectarea şi promovarea cu prioritate a interesului persoanei beneficiare;
• protejarea şi promovarea drepturilor persoanelor beneficiare în ceea ce priveşte egalitatea de şanse şi tratament, participarea egală, autodeterminarea, autonomia şi demnitatea personală şi întreprinderea de acţiuni nediscriminatorii şi pozitive cu privire la persoanele beneficiare;
• deschiderea către comunitate;
• asigurarea unei intervenţii profesioniste, prin echipe pluridisciplinare;
• asigurarea confidenţialităţii şi a eticii profesionale.
Centrul de îngrijire de zi pentru copiii aflaţi în situaţii de risc va oferi servicii, cu misiunea de a preveni abandonul şi instituţionalizarea copiilor, prin asigurarea, pe timpul zilei, a unor activităţi de îngrijire, educaţie, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă, orientare şcolară şi profesională etc. pentru copii, cât şi a unor activităţi de sprijin, consiliere, educare pentru părinţi sau reprezentanţii legali, precum şi pentru alte persoane care au în îngrijire copii.
Beneficiarii serviciilor sociale sunt minim 1O locuitori, copii aflati in risc de saracie si excluziune sociala ddin toate zum/urile din teritoriul SOL.
Acordul a fost votat de 17 consilieri din 20 prezenți la ședință, trei consilieri abținându-se de la vot.