1 septembrie 2019 a marcat, pentru Școala Gimnazială “Mihai Vodă” încheierea cu succes a proiectului Erasmus+, „Designing Bridges Among European Citizens Through STEAM” (nr de referință 2017-1-ES01-KA219-038176_4), în care a fost parteneră, timp de 2 ani, cu școli din Spania, Italia, Turcia și Estonia.
Obiectivele principale ale proiectului au fost promovarea practicilor inovatoare prin mijloace STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică), a echității și a incluziunii în activitățile transnaționale și încurajarea participării fetelor la activitățile științifice pentru relizarea egalității de gen în știință și cercetare.
De fiecare dată la întoarcerea în școală, cei 15 elevi (10 fete și 5 băieți) participanți la mobilitățile din Estonia, Italia și Spania au împărtășit colegilor cunoștințele dobândite în activitățile de învățare, astfel beneficiind de proiect toți colegii din clasele V-VIII și chiar o parte dintre cei aflați încă în clasele primare.
Pe parcursul celor 2 ani am lucrat împreună, cercetând cu mijloace STEAM mai multe ecosisteme, în special cel al Rezervației Naționale Cheile Turzii. Am sărbătorit împreună „30 de ani Erasmus+”(octombrie 2018), „Ziua femeii în știință”(1 februarie 2019), „Ziua tehnologiei” (aprilie 2019), iar după fiecare mobilitate, sub îndrumarea elevilor participanți la mobilități, toți elevii au avut ocazia de a încerca aparatura utilizată și mijloacele STEAM achiziționate prin proiect pentru buna desfășurare a activităților de învățare din școlile partenere.
Ca urmare a participării la proiect, profesorii de știință din școală au realizat programa pentru cursul opțional ”Studiul mediului înconjurător cu ajutorul STEAM”. O parte dintre elevi au ales să participe la acest opțional, continuând astfel bunele practici deprinse în cursul acestor 2 ani, alții au decis să învețe cât de multe despre programarea roboțeilor, a dronelor sau a jocurilor video, dovadă că proiectul a adus o schimbare pozitivă în motivația copiilor pentru studiul științelor și a tehnologiei. De asemenea au devenit mai interesați de studiul limbilor străine, a geografiei, istoriei și culturii țărilor europene.
Acum la momentul concluziilor putem declara că Proiectul STEAM a fost proiectul întregii școli, de care au beneficiat toți elevii din Mihai Viteazu. Activitățile au fost coordonate cu succes de o echipă deosebită alcătuită din doamnele profesoare Suciu Mihaela- coordonator, Arion Daniela, Gombasi Gabriela, Babaioana Ella, Chira Daniela și domnul profesor Cort Alexandru . În toate fazele de implementare școala s-a bucurat de sprijinul întregii comunității locale reprezentate prin domnul primar Zeng Ioan, consilieri, Asociația „Pro-Școala”, Casa de Cultură și, nu în ultimul rând, Asociația ”Suflet de femeie” al femeilor din comuna Mihai-Viteazu. Pe această cale le mulțumim și îi invităm să fie în continuare alături de noi în toate proiectele școlii.
Chiar dacă proiectul în sine s-a încheiat, colaborarea cu școlile partenere continuă. Sperăm că legăturile de prietenie între profesori și elevii vor fi adevărate „punți de legătură între cetățenii europeni” de azi și de mâine, iar după acest proiect de succes Școala Gimnazială ”Mihai Vodă„ va găsi parteneri pentru alte proiecte Erasmus.
Echipa de proiect