După ce din luna ianuarie 2022, facturile de salubritate au explodat dat fiind faptul că din ianuarie 2022 prețul este calculat per kilogram, au început să apără tot mai multe nemulțumiri pentru sumele care se regăsesc în facturile oamenilor.
Potrivit contractului de delegare încheiat între Eco Metropolitan și Supercom, ”toate deșeurile se cântâresc în momentul colectării lor și se emite bon de cântar generatorului. Tarifarea se va realiza pe baza bonurilor de cântar emise la fiecare ridicare de deșeuri. În factura lunară pentru serviciul de salubritate emisă pentru un generator vor fi incluse toate bonurile de cântar emise pentru acel generator în decursul lunii”, însă până acum nimeni nu a văzut că i s-a cântărit gunoiul, iar „estimările” în kg. ce apar pe facturi sunt considerate de către cetățeni exagerate.
O ideea vehiculată în spațiul public este că gunoiul coletat de la oameni (și cei cu contract de salubritate și cei fară contract de salubritate) este cântărit la groapa de gunoi după care kilogramele depozitate se împart la cei care au contract cu Supercom, mai exact cei cu contracte de salubritate plătesc și pentru cei fără contract, practic cei fără contract aruncă gunoiul menajer pe banii celor cu contract.
Acest zvon nu a putut fi verificat dar a provocat foarte multe nemulțumiri și multe reclamații către administrațiile locale. Cum ne-am obișnuit până acum, orice se întâmplă rău, primarul e de vină.
Însă la Câmpia Turzii, administrația condusă de Dorin Lojigan a ascultat toate aceste nemulțumiri și a căutat o soluție.
Reamintim firma care se ocupă de ridicatul, transportul și depozitarea gunoiului este o formă privată care nu are nici o legătură directă cu primăria.
În urmă cu 2 luni la Câmpia Turzii a început o campanie prin care pubelele de gunoi au fost împrejmuite de niște „țarcuri”. Deasupra acestora s-au montat panouri solare care vor încărca sistemul prin care porțile pentru aruncarea gunoiului se vor deschide printr-o cartelă. Cartelele le vor primi doar cei care au un contract de salubritate semnat. Astfel, cel puțin la Câmpia Turzii gunoiul aruncat va fi împățit corect.
I-am cerut un punct de vedere primarului municipiului Câmpia Turzii, Dorin Lojigan pe acest subiect:
„Da suntem în curs de implementare a acestui sistem. L-am demarat după ce cetățenii municipiului Câmpia Turzii au venit din ce în ce mai mulți cu unele reclamații privind sumele mari de pe facturile de salubritate. La unii le-au crescut de 2 ori la alții de 3 ori. Noi ca administrație locală nu putem decide sau să ne implicăm într-o firmă privată, după cum știti serviciul de salubritate a devenit centralizat, iar Consiliul Județean Cluj prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Eco-Metropolitan Cluj a delegat aceste servicii în tot județul printr-o licitație publică foarte riguroasă. Noi nu am avut nici o implicare. Însă datoria mea ca primar este să protejez cetățenii corecți ai orașului, am zis corecți pentru că da sunt persoane care refuză să-și facă un contract de salubritate, deci refuză să plătească pentru un serviciu de care beneficiază, iar acel serviciu de care beneficiază îl plătește la supra preț omul corect care are un contract. Astfel la pubele de gunoi se v-a putea arunca gunoiul doar dacă ai cartelă, iar cartele se vor elibera în baza contractului de salubritate. Noi depunem toate eforturile pentru a ne proteja cetățenii, am scăzut taxele și impozitele în timp ce peste tot au crescut, și nici mie nu mi se pare normal să plătesc pentru altcineva, la urma urmei și eu plătesc gunoiul”.