<
Actualitate

Jurnal de candidat cu primarul comunei Aiton, Nicolae Făgădar

Ziarul 21 își continuă rubrica „Jurnal de candidat”. Ne-am deplasat în comuna Aiton, unde l-am intervievat pe edilul localității, domnul Nicolae Făgădar. Primarul țintește al V-lea mandat. Edilul este recunoscut pentru implicarea sa în rândul creșterii numărului cetățenilor tineri în comună.

Nicolae Făgădar atrage tinerii către localitatea Aiton cu locuri de casă, aer curat și liniște. Locul ideal pentru cei care vor să evite aglomerația marilor orașe.

Despre proiecte implementate, despre cei trei stâlpi ai societății, despre perseverență și dezvoltare, într-un interviu de excepție, marca Ziarul 21.

Adrian Soporan: Domnule primar vă mulțumim pentru că ați acceptat interviul nostru. După 4 ani de mandat, urmează o nouă provocare. Începem cu începutul. Mai vreți să candidați pentru postul de primar?

Nicolae Făgădar: Bine ați revenit la noi în comună. Da, deoarece mai am multe proiecte care nu s-au finalizat, altele sunt pe cale să le implementăm. Consider că trebuie continuitate și consider că în momentul în care plec, trebuie să pot pleca cu capul sus și cu inima împăcată că am făcut tot ce am putut pentru comună.

Rep.: O să candidați din partea PSD?

Nicolae Făgădar: Așa cum am anunțat am patru mandate din partea PSD. Patru mandate în care am avut și realizări, dar la ora actuală așa cum se știe și în spațiul public, am anunțat că voi candida dar nu din partea PSD. Pe această cale vreau să mulțumesc tuturor colegilor din PSD, am colaborat bine cu ei, nu le adresez nici un reproș, dar consider că la ora actuală vreau să urmez o altă cale în folosul comunității, în folosul localității pe care o reprezint. Dacă locuitorii comunei, dacă alegătorii vor înțelege că pasul pe care îl fac, îl fac înspre binele și folosul comunității este foarte bine.

Rep.: Se știe că în localitățile cu puțini locuitori contează omul și nu neapărat partidul…

 Nicolae Făgădar: Putem spune că este așa cum spuneți d-voastră. În special la comunele mici, în localitățile mici se votează omul, faptele și realizări pe care le are. În momentul în care pleci, trebuie să te uiți în spate și să vezi ceva realizat. Din acest aspect, în localitățile mai mici se văd mai repede realizările decât într-un oraș mare, un municipiu.

Rep.: Care este direcția în care se îndreaptă comuna Aiton?

Nicolae Făgădar: Consider că este o direcție spre progres, spre civilizație. În rândul celor două localități a survenit o schimbare de populație, de mentalitate prin venirea a numeroși locuitori din zona Cluj care s-au stabilit în comuna noastră și au adus plus valoare localității. Ne îndreptăm cu pași siguri spre o localitate unde să fie ordine, curățenie, civilizație și infrastructură pusă la punct.

Rep.: Ce ne puteți spune despre proiectele de dezvoltare pentru atragerea tinerilor?

 Nicolae Făgădar: Am inițiat 2 proiecte. Primul fiind stabilirea tinerilor până la 35 de ani pe raza localității care pot să primească conform legii 13 un teren gratuit să își construiască locuință și să se stabilească definitiv în comună. Celălalt proiect pe care îl avem spre finalizare cuprinde 40 de locații care vor fi scoase la licitație pentru persoane care au peste 35 de ani. Prin aceste 2 proiecte sper că vom avea un număr în creștere privind populația, să ajungem la cifra de 2000 de locuitori, pentru a putea accesa fonduri europene. Era varianta de a face o asociere cu o altă localitate dar e mai greu să obții fonduri pe ceea ce te interesează. Singura soluție este să atragem în comuna noastră oameni tineri care să aducă o altă perspectivă.

Rep.: În privința drumurilor ce ne puteți spune?

Nicolae Făgădar: Drumul județean M, drum care a fost asfaltat în toamna trecută.

Drumul care face legătura între Aiton și Rediu, drumul județean 103 M care a fost foarte mediatizat atât de către noi, consiliul local cât și de către locuitorii satului Rediu. A crescut prețul de cumpărare de terenuri în satul Rediu cât și în satul Aiton de la 2, 3 euro mp la 30 euro mp. Asta se datorează celor două drumuri. 130 M și Drumul județean 103 G care face legătura între satul Gheorgheni și comuna Aiton. Am adus în comună peste 180 de familii. Drumurile comunale sunt finalizate în proporție de 80%. Mai sunt drumuri lăturalnice care sunt mai înguste și pe care nu vrem să le asfaltăm pentru că urmează introducerea apei și canalizare și asta ar însemna să aruncăm niște bani doar de dragul de a ne face campanie că asfaltăm și după spargem.

Rep.: Ce planuri aveți pe viitor?

Nicolae Făgădar: Dorim să finalizăm cele 2 cartiere de care aminteam mai devreme, în următorii ani.

Se introduce apa și canalizarea în Aiton și Rediu. După ce se realizează această lucrare vrem să asfaltăm drumurile rămase și să efectuăm rigole și trotuare acolo unde ni se permite. În acest an sărbătorim 700 de ani de atestare a satului Aiton și vrem să introducem în circuitul turistic Drumul Roman care este identificat aici la noi și în momentul de față chiar lucrăm la acoperirea și conservarea lui. Avem atestat chiar lângă Drumul Roman cel mai vechi frasin din Europa, 360 de ani, este atestat, documentat, tot ce trebuie. De asemenea Biserica Reformată este una dintre cele mai vechi biserici din zona Ardealului. Vrem să le introducem în circuitul turistic, alături de Cheile Turzii, Salina Turda ș.a.m.d. Dorim să reamenajăm baza sportivă din satul Rediu, lucru esențial pentru tinerii din comună care, chiar dacă sunt mai puțini, au nevoie să facă sport.

Dorim înființarea a doua farmacii în Rediu și Aiton. Discuțiile sunt destul de avansate, mai trebuie doar amenajarea locațiilor, lucru care sper să se întâmple până la toamnă.

În zona Ciolt vrem să amenajăm niște drumuri turistice prin pădure și chiar o tiroliană. Din dealul Cioltului până aici în sat este o priveliște de vis. Totodată dorim prelungirea traseelor Transportului Public în comună. Ținând cont că facem parte și din zona metropolitană Cluj, trebuie să fim acceptați la zona metropolitană de transport public.  Am avut discuții și cu președintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară de utilităţi publice pentru serviciul de transport public local, dnul primar Emil Boc și sper să reușim să prelungim această rețea de transport. Am câștigat un proiect privind introducerea Wi-Fi în comună și deja suntem în stadiul de implemnetare. Marea majoritate a cetățenilor lucrează pe telefon și vreau să fie la curent cu toate deciziile luate în Consiliul Local și chiar să vină cu sugestii și propuneri în ceea ce privește viitorul localității.

Suntem în proces de digitalizare a administrației locale. E mai greu la ora actuală că avem populația împărțită dar cu treabă bună și cu înțelepciune facem și acest pas. De asemena am solicitat Băncii Transilvania să ne doteze cu un bancomat în comună.

Am discutat cu dnul primar al comunei Ploscoș, dnul Truță să înființăm un ADI pentru atragerea de fonduri europenele privind infrastructura ce ne rămâne de introdus pe raza comunei.

Ne-am propus să facem o înfrățire cu o localitate din Republica Moldova pentru schimbul de experiențe culturale, sportive și de ce nu, și proiecte în comun. Invităm cetățenii cu propuneri și cu idei pentru a crea niște proiecte bune pentru localitate.

Rep.: Știm că d-voastră ați sprijinit tot timpul cei 3 stâlpi ai societății: Sănătate, educație și culte…

Nicolae Făgădar:În ceea ce privește educația, îmi pare rău, la ora actuală avem copii puțini. Clasele I-IV și grădinița își desfășoară activitatea în Aiton și clasele V-VIII le ducem la Tureni cu microbuzul.

Școala este dotată cu tot ce are nevoie. Până la situația cu pandemia am avut și after school, le-am adus zilnic mâncare de la Cluj la cei care au rămas la after school. Toată lumea a fost foarte mulțumită. Păcat că sunt copii mai puțini, dar sper la realizarea celor două proiecte privind familiile tinere să avem mai mulți copii.

În ceea ce privește sănătatea pot spune că avem un dispensar ultra-modern construit nou în Aiton și un punct sanitar în Rediu bine pus la punct. Avem medic de familie, care face consultații 3 zile în Aiton și 2 zile în Rediu. Am alocat prin fonduri guvernamentale 117.000 lei pentru dotarea dispensarului. De la pat până la ecograf și alte elemente medicale

În ceea ce privește cultele religioase, avem le raza comunei ortodocși, catolici, reformați. Am fost alături de dânșii, i-am susținut în fiecare an cu sume de bani. Împreună cu biserica catolică, am colaborat la crearea Drumului Crucii. Suntem alături de ei la toate evenimentele pe care le fac pentru că fără religie nu putem exista.

Rep.: Ce doriți să le transmiteți locuitorilor comunei Aiton?

Nicolae Făgădar: Le doresc multă sănătate. Să știe și să creadă că sunt alături de ei. În ceea ce privește alegerile din luna septembrie, îi invit să voteze cu mintea și să voteze pentru comuna dânșilor. Sunt alături de ei și țin la ei și la comuna noastră, pentru că așa cum am mai spus, sunt din Aiton și îi iubesc ( nu este o declarație de dragoste) spun un adevăr. Iubesc localitatea Aiton și cetățenii acestei comune. Le doresc multă sănătate.

Rep.: Vă dorim succes și mult spor în proiectele pe care vi le-ați propus.

Nicolae Făgădar:Mulțumesc! Vă mai aștept cu drag la noi în comună!

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS