<
Actualitate

Judecătorii stopează eforturile Primăriei Turda de a cenzura presa locală

Judecătorii stopează eforturile Primăriei Turda de a cenzura presa locală

Turda, 19.07.2023

 Comunicat de presă: Politicasiputere.ro

        Judecătorii stopează eforturile Primăriei Turda de a cenzura presa locală

 

Curtea de Apel Cluj și Tribunalul Cluj au respins în 18 și 19 iulie 2023 două cereri distincte de emitere a unei ordonațe președințiale prin care Municipiul Turda cerea suprimarea de la publicare a unor articole din publicația turdeană Politică și Putere și cerea obligarea jurnalistului local Horea Hudrea să nu mai publice articole critice despre Municipiul Turda pentru o perioadă de timp până la soluționarea unui alt litigiu juridic aflat pe rolul instanțelor de judecată.

În primăvara acestui an, Municipiul Turda a formulat către instanțe trei cereri chemare în judecată ( un dosar de fond și două cereri de ordonanață președințială) de ștergere a unor articole publicate pe site-ul www.politicasiputere.ro.

Printre acesta sunt vizate două articole prin care se relatau afacerile imobiliare ale familiei primarului Turzii, dl Cristian Matei,  cu un investitor imobiliar ce a beneficiat de hotărâri favorabile administrative, emise de autoritățile locale. La inițiativa primarului Turzii și cu votul politic al Consiliului Local s-a aprobat introducerea în intravilan  a circa 4 hectare de teren, cu o consecință directă de majorare a prețului de la 2 euro/mp la circa 18 de euro/mp.

În Dosarul 2130/328/2023*, Curtea de Apel Cluj a respins în 19 iulie 2023 apelul formulat de Municipiul Turda, prin care acesta cerea ștergerea unor articole publicate și interdicția de publicare pe viitor a unor articole despre Municipiul Turda,  considerate denigratoare.

 Prin Hotărârea 2042/117/2023, din 18 iulie 2023, Tribunalul Cluj a respins o a doua cerere de ordonanță președințială de ștergere a unui alt articol.

În cererile formulate, Municipiul Turda a susținut, printre altele că prin articolele publicate se aduc acuze nefondate care destabilizează întreaga ordine socială și că articolele prejudiciază moral Municipiul Turda cu riscul ca din cauza problemelor morale să nu mai primească fonduri europene.

„Acuzele nefondate și criticile expuse într-o manieră care nu ar trebui să caracterizeze un jurnalist, au ca unic scop dezinformarea cetățenilor, scăderea încrederii în demersurile pe care autoritățile publice le realizează incomplet și generează o tare de nesiguranță care destabilizează întreaga ordine socială”, se arăta într-una din cererile de chemare în judecată ale Municipiului Turda.  .

Publicația turdeană Politică și Putere și jurnalistul Horea Hudrea au arătat instanței că măsurile de ștergere a unor articole sunt disproporționate în raport cu scopul legitim urmărit iar cenzura aplicată presei trebuie atent verificată de instanțele românești, în acord cu jurisprudența CEDO și legislația internă.

Am arătat instanței că ultimul organ al puterii de stat care a susținut că articolele critice de presă duc la destabilizare socială a fost Partidul Comunist Român care a și instituit imediat Tribunalele Poporului.  Am invocat  în fața instanței cauza CEDO  Pinto Pinheiro Maraues împotriva Portugaliei care arată că limitele unei critici admisibile sunt mai mari în ceea ce priveşte o instituţie publică decât cele impuse unei persoane particulare, sau chiar unui politician, mai ales în condiţiile în care instituţia are autoritate executivă. Am prezentat totodată și o serie de considerente din  cazul CEDO  Wegrzynowski și  Smolczewski contra Poloniei care arată într-un mod excepțional arugmentul CEDO că nu este în sarcina instanțelor naționale și nici măcar în sarcina instanțelor europene să dispună rescrierea istoriei prin ștergerea arhivelor publicațiilor online, acestea trebuind să rămână în continuare surse de documentare. Este o măsură proporțională ca articolele care au făcut obiectul unor sentințe definitive nefavorabile să fie notate ca atare într-un sistem de avertizare al publicațiilor electronice.”, a declarat jurnalistul local care a precizat că dincolo de jurisprudența europeană, cererea de ordonanță preedințială nu era admisibilă nici în baza prevederilor legislației din România.

Urmează un al treila proces, cel de fond,  în care instanțele trebuie să se pronunțe cu privire la conținutul articolelor publicate și pentru care „Municipiul Turda”  a solicitat suprimarea de la publicare.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS