Cine nu are în casă un pachet de cărți de joc? Fie că ne distrăm în familie, fie că jucăm cu prietenii în vacanțe sau când ne strângem acasă la cineva, cărțile sunt prezente în viața noastră încă din copilărie.
Am crescut cu Macao, Șeptică sau Război, iar după majorat avem ocazia să jucăm cărți pe bani în cazinourile online. Nu neapărat pe banii noștri, pentru că putem profita de un bonus casino fără depunere, primit după deschiderea contului.
Iată ce jocuri de cărți se regăsesc în ofertele operatorilor licențiați:
Blackjack
În afara cazinourilor, Blackjack mai este cunoscut și sub numele „21”. Această denumire sintetizează scopul jocului: câștigă jucătorul care are suma cărților 21, sau se apropie cel mai mult de această sumă.
Cărțile între 2 și 10 au valorile scrise pe ele, în timp ce 10, J, Q și K au valoarea 10. Asul poate fi 1 sau 11, în funcție de preferința celui care îl primește. De exemplu, dacă jucătorul are cărți cu valoarea totală 15, se va considera automat că Asul valorează 1. În schimb, dacă după un Q vine un As, atunci valoarea totală este 10 + 11 = 21.
Fiecare jucător primește inițial 2 cărți cu fața în sus. Dealer-ul va primi tot 2 cărți, dintre care una va fi așezată cu fața în jos. După împărțirea cărților jucătorul poate alege între 4 acțiuni: hit (mai primește o carte), stand (nu mai primește nicio carte), split (când sunt două cărți de aceeași valoare, mâna se transformă în două mâini separate, fiecare având miza ei), double down (jucătorul dublează miza și mai primește o singură carte). La unele mese de joc, se poate apela și la opțiunea surrender (jucătorul se retrage după ce se împart primele 2 cărți, primind înapoi jumătate din suma mizată).
Video poker
Este unul dintre cele mai simple jocuri din cazinourile online. Mai întâi de toate, se alege miza, apoi jucătorul primește cinci cărți. El are posibilitatea de a alege ce cărți să păstreze, după care apasă din nou butonul „deal”, iar în locul cărților care nu au fost păstrate sunt servite altele. Scopul este obținerea combinațiilor de cărți similare cu cele din pokerul clasic, aflate în tabelul de plăți (chintă roială, chintă de culoare, careu, full house, culoare, chintă, 3 de-un fel, două perechi, valeți sau mai mult).
Baccarat
Cărțile între 1 și 9 au valorile înscrise pe ele, iar 10, J, Q și K valorează 0 puncte. Asul are valoarea 1. Scorul fiecărui jucător se calculează prin adunarea valorilor fiecărei mâini și păstrarea ultimei cifre. De exemplu, un jucător care are 9 și 2 va avea scorul 1 (9+2 = 11), iar cărțile 2 și 6 înseamnă scor 8. Cea mai slabă mână este cea care însumează 0 și este numită Baccarat, în timp ce mâna cea mai bună este cea care adună 9 puncte. În jocul de Baccarat apare și rezultatul de egalitate între jucător și „casă”, în afara situației în care se impune una dintre cele două părți.
Poker
Este atât de popular, încât multe dintre cazinourile online i-au dedicat o secțiune separată. Este un joc de strategie câștigat de jucătorul care are mâna cel mai valoroasă în ierarhia cărților:
- pereche (două cărți de aceeași valoare, cum ar fi doi de 10 sau doi valeți);
- 2 perechi (câte două cărți de aceeași valoare);
- 3 de același fel;
- culoare (toate cărțile să fie de aceeași culoare);
- full house (3 de același fel și o pereche);
- careu (4 cărți de aceeași valoare);
- chintă mică (cărțile în ordine crescătoare, dar și de aceeași culoare;)
- chintă mare, numită și „roială” (cărțile să fie în ordine crescătoare, de aceeași culoare, de la 10 la A).
În cazul foarte puțin probabil în care niciunul dintre jucători nu are măcar o pereche, jocul este câștigat de participantul care are cartea cea mai mare.
Se împart câte 5 cărți tuturor jucătorilor, fiecare jucător având dreptul să schimbe ulterior cel mult 3 cărți, în speranța formării unor combinații câștigătoare.
Război
„Război” poate fi jucat și de copiii de grădiniță, care au învățat să compare numere. Iată în ce constă, pe scurt: pachetul de cărți se împarte în mod egal la fiecare jucător. În cazul în care nu se poate face o împărțire egală, se scot cărți din pachet, începând de la cele mai mici. Asul nu poate fi bătut de nicio altă carte. Cărțile primite se țin sub formă de teanc, cu fața în jos. Fiecare jucător dă jos cartea din vârful teancului, iar cartea cea mai mare câștigă runda. Celelalte cărți sunt luate „prizonieri de război” și sunt trecute în la sfârșitul teancului câștigătorului.
Dacă doi sau mai mulți jucători dau jos cărți de aceeași valoare, atunci este război. Fiecare jucător pune jos atâtea cărți câte indică valoarea celor care au declanșat bătălia. Dacă războiul pornește de la As, se pun jos unsprezece cărți. Jocul este câștigat de cel care ia toate cărțile adversarilor.
Superbet Football Studio
Este asemănător cu războiul, într-o oarecare măsură. Scopul jocului este de a ghici care echipă – Gazde (A) sau Oaspeți (B) – va trage cartea cu valoarea mai mare, câștigând, astfel, meciul. De asemenea, se poate miza și pe egal (X). Cărțile sunt împărțite dintr-un pachet de opt seturi (jokerii sunt excluși). O singură carte este împărțită de crupier cu fața în sus pentru Gazde (A) și pentru Oaspeți (B). Cea mai mare carte câștigă și
banii se împart egal 1:1. Valoarea cărților este cea înscrisă pe ele (2 < 3 < 4 < 5 < 6 < 7 < 8 < 9 < 10 < J < Q < K < A).