În cursul acestei zile, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, cu sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Alba și Mureș, sub coordonarea Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, au participat la o acțiune comună, în județul Cluj, în vederea creșterii gradului de disciplină în rândul participanților la trafic și combaterii principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere negative.
Scopul principal, urmărit de polițiști prin aceste acțiuni, este acela de a-i determina pe participanții la trafic să nu se abată de la respectarea regulilor rutiere, pentru siguranța lor și a celorlalți și să conștientizeze pericolul la care se expun prin încălcarea normele de circulație pe drumurile publice.
Acțiunea s-a desfășurat pe toate segmentele de drum național și județean, în municipiile Cluj-Napoca, Turda, Câmpia-Turzii, Gherla, Dej și orașul Huedin, precum și în zonele rurale arondate, cu participarea a peste 55 de polițiști rutieri și 34 de ordine publică cu atribuții de poliție rutieră, dotați cu aparatură radar .
Polițiștii au aplicat astfel un număr de 465 de sancțiuni contravenționale, au reținut în vederea suspendării 51 de permise de conducere și au retras 8 certificate de înmatriculare.
Din cele 51 de permise reținute, 22 au fost pentru nerespectarea vitezei legale, 3 pentru neacordarea de prioritate pietonilor/vehiculelor, 2 pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice, iar 24 pentru alte abateri.
Pentru deplasarea în condiții de siguranță, polițiștii transmit următoarele recomandări:
Adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum și de trafic!
Nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare!
Nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi!
Nu conduceți sub influența băuturilor alcoolice!
Folosiţi corect luminile, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, ploaie abundentă sau ceaţă densă!
Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule!
Folosiţi centura de siguranţă – vă poate salva viaţa în caz de accident!
Acordaţi un plus de atenţie conducerii prin intersecţiile nedirijate, la depăşirea mijloacelor de transport în comun sau a altor autovehicule, vitezei cu care rulaţi, pentru a putea în orice moment manevra şi opri în deplină siguranţă autoturismul, dacă situaţia o impune!