Școlile se vor deschide pe 13 septembrie, cu prezență fizică, dar și cu respectarea măsurilor de protejare, cu mască și distanțare, a declarat joi președintele Klaus Iohannis, la finalul întâlnirii cu ministrul Sănătății și ministrul Educației, pe tema deschiderii anului școlar.
„Ne aflăm în valul patru și am vrut să văd cât de pregătit e sistemul sanitar și cum începem școala”, a spus președintele, care a cerut creșterea capacității de testare, precum și ca spitalele să poată trata și pacienții non COVID așa cum trebuie.
Președintele spune că școala online nu poate suplini desfășurarea clasică a cursurilor, fiind doar o soluție temporară atunci când situația epidemiologică e gravă. „Prioritatea zero este să asigurăm un învățământ de calitate”, a spus el.
Școala va trece în online doar în cazul în care incidența va trece de 6 cazuri la mie, vaccinarea fiind singura soluție eficientă pentru a asigura revenirea în sălile de clasă, a spus președintele, care a făcut un apel către părinți și peronalul din învățământ să se vaccineze.
Declarațiile președintelui Iohannis
- “Am convocat astăzi o întâlnire de lucru cu ministrul sănătății, ministrul educației pentru a discuta măsurile care urmează să fie luate pe fondul unei noi creștere a infectărilor cu coronavirus.
Ne aflăm în valul patru al pandemiei de Covid-19 și am ținut să discut cu cei doi miniștri, pe de o parte despre gradul de pregătire a sistemului medical, iar pe de altă parte despre începerea noului an școlar.
- Un lucru este cert, amploarea efectelor acestui val pandemic depinde direct de gradul de vaccinare a populației României.
Chiar zilele trecute experții din sănătate au făcut publice o serie de analize din care rezultă că persoanele care sunt nevaccinate constituie majoritatea covârșitoare a cazurilor de infectare cu SARS-Cov-2 și de decese din cauza Covid înregistrate în ultima vreme în România.
- Nu există niciun dubiu că vaccinarea este principala măsură de protecție împotriva îmbolnăvirii și agravării bolii.
- România este într-o situație bună în privința capacității de a asigura vaccinarea pentru toți cei care își doresc să se vaccineze.
- Virusul este departe de a fi ținut sub control, cu atât mai mult cu cat răspândirea lui este la nivelul global și tot mai multe țări sunt în imposibilitatea de a-și vaccina cetățenii.
- Din păcate și școala va începe al doilea an consecutiv sub spectrul pandemiei.
- Anul trecut ne-a arătat că procesul educațional trebuie să se desfășoare cât se poate de mult cu prezență fizică.
- Accesul limitat la educație are efecte negative semnificative în primul rând pentru generațiile tinere, private pe de o dezvoltare normală atât în planul formării de competențe cat și al interacțiunii umane. Se poate ajunge chiar să aibă consecințe dramatice pe termen lung.
- Față de anul trecut, avem un element esențial care ne poate oferi garanția că școlile vor funcționa normal. Vaccinarea anti-Covid este singura soluție eficientă pentru a crește siguranța elevilor, studenților și a cadrelor didactice.
- Fac un apel către părinți și către personalul din învățământ să arătăm că ne pasă cu adevărat de școală și de copii și să ne vaccinăm.
În acest fel ne protejăm și pe noi înșine și pe cei mici, care nu au vârsta necesară pentru a se putea imuniza.
- Solicit tuturor actorilor implicați, în special Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, dar și autorităților locale, să colaboreze pentru ca toate măsurile posibile care să garanteze siguranța copiilor și a cadrelor didactice să fie puse în practică în mod rapid și prioritar.”
Mediafax, G4Media.ro