<
Actualitate

Investițiile mediului privat în activitățile de cercetare-dezvoltare, stimulate de PNL prin modificarea cadrului legislativ  

Conducerea PNL a Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a definitivat demersurile privind susținerea investițiilor mediului privat în activitățile de cercetare-dezvoltare. Modificările aduse cadrului legislativ vor fi propice stimulării investițiilor private în acest gen de activități.

Până acum, legislația fiscală autohtonă prevedea deducerile pentru cheltuielile eligibile de cercetare-dezvoltare doar la calculul rezultatului fiscal, în proporție de 50%, cu mențiunea că era nevoie de constituirea unui registru al experților, în vederea încadrării activităților ca fiind de cercetare-dezvoltare.

Zilele trecute, ministrul liberal al Cercetării, Inovării și Digitalizării, a semnat Ordinul privind constituirea Registrului național al experților pentru certificarea activității de cercetare-dezvoltare – REXCD, precum și a metodologiei de selecție pentru Corpul de experți și a normelor metodologice privind expertiza în vederea certificării activității de cercetare-dezvoltare.

Această problemă, rămasă nerezolvată ani de zile, a fost astfel rezolvată, prin instituirea acurateții cadrului legislativ, având în vedere faptul că exista o abordare neunitară în acest domeniu.

Din aceste considerente, firmele private erau reticente în a accesa beneficiile de care puteau să profite în cercetare-dezvoltare, deși codul fiscal specifica anumite facilitați de care s-ar fi putut bucura.

În urma edificării aspectelor de ordin legislativ, care împiedicau companiile private să investească, noul sistem va fi pe deplin funcțional, începând cu prima zi a anului viitor. Va fi creat, astfel, un cadru predictibil, simplu și transparent, care va permite realizarea investițiilor private în segmentul de cercetare-dezvoltare.

Sunt convinsă că noile reglementări vor contribui la crearea unui climat de încredere, atât pentru contribuabili, cât și pentru instituțiile fiscale, în aplicarea efectivă a facilității fiscale prevăzută la art. 20 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Apreciez reușita acestui deziderat, prin intermediul căruia România va reuși să diminueze decalajul de finanțare în raport cu media Uniunii Europene, la capitolul investițiilor private în cercetare-dezvoltare, un element esențial pentru realizarea modelului de dezvoltare economică de care România are imperioasă nevoie în viitorul apropiat.

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS