Promovarea valorilor este o specialitate a Ziarului 21. După cum știți, fiecare rubrică pe care am conceput-o a fost în acest sens. Astăzi vrem să vorbim despre niște elevi minunați care fac cinste municipiului Turda. Echipa de robotică a Colegiului Național “Mihai Viteazu” Turda se pregătește intens pentru o nouă etapă. În acest sens, Ziarul 21 i-a intervievat pe acești copii minunați ai Turzii.
Echipa de robotică CyberPunk Robotics din Turda s-a calificat la etapa națională a “First Tech Challenge” Romania. Competiția regională organizată de “Nație Prin Educație” s-a desfășurat în perioada 11-22 mai 2021 și au participat 32 de echipe.
Mai jos, aveți interviul cu echipa “CyberPunk Robotics” formată din: Rada, Bogdan, Tudor și Bogdan.
Rep.: Faceți-vă o scurtă prezentare.
Rada: Noi suntem echipa “CyberPunk Robotics” la CNMV Turda, în general suntem o echipă care crează roboți pentru fiecare competiție la care participăm, și urmează să participăm la o competiție internațională care se află la al V-lea sezon.
Rep.: De unde pasiunea pentru roboți?
Rada: Echipa noastră s-a format acum 5 ani, când, profesoara noastră de informatică a venit la clasă și ne-a îndemnat, fiindcă începea primul sezon „First Tech Challenge” , să participăm și noi cu o echipă de robotică, am acceptat cu mare plăcere și de atunci am început să fim pasionați de domeniul acesta. Pe această cale dorim să-i mulțumim dnei profesor pentru îndrumare.
Rep.: Cine vă îndrumă?
Bogdan: În prima fază ne-a îndrumat Dna profesor de informatică, căreia îi mulțumim, în continuare ne îndrumăm singuri, de la an la an încercăm să căpătăm experiență. Acum două sezoane am luat ultimul loc la regionala de la Cluj iar anul trecut și anul acesta ne-am calificat pe locul 2, respectiv locul 4 la faza națională. O persoana care ne ajută foarte mult și care este aproape singurul nostru sprijin, în afara liceului, este părintele unei eleve din clasa a XII-a, Herison Cristea căruia dorim să îi mulțumim pentru ajutorul pe care ni-l acordă.
Rep.: Cum arată o competiție?
Bogdan: Efectiv este o competiție în care trebuie să te descurci. Ai un număr limitat de piese care îți sunt puse la dispoziție și trebuie să te descurci cu acele piese. Fiecare echipă trebuie să se descurce cu același piese și primește un buget inițial. Tu trebuie să te descurci cu acel buget și să înveți să faci rost de sponsori și să îți cumperi mai multe piese pentru a avea un robot cât mai performant. În fiecare an este o temă generală pe care o respectă fiecare echipă și încercăm toți să obținem un punctaj cât mai mare. Pe lângă competiția oficială propriu zisă, fiecare echipă poate să organizeze un Demo (o replică neoficială) unde pot participa un anumit număr de echipe pentru a putea capăta experiență, pentru a-ți face prieteni sau pentru a putea cunoaște persoane noi. Anul acesta avem de colectat niște inele de cauciuc de pe jos și să tragem cu ele într-un turn special creat pe trei nivele sau să doborâm niște obstacole.
În plus de asta, avem de transportat un obiect peste un zid de aproximativ 30 cm înălțime..
Tudor: Prețul pieselor începe de la câțiva euro și poate ajunge până la câteva mii de euro. În general, cel mai scump e partea de informatică, hard-urile care preiau informația de la transmisie printr-un telefon mobil și transmit informația mai departe prin wi-fi. Telefonul e conectat la hard prin wi-fi și hard-ul transmite prin cablu. La acest robot lucrăm de prin octombrie, de când am primit tema și putem zice că mai avem de lucrat la el. Ne-am calificat la etapa națională care urma să aibă loc la Cluj dar aceasta s-a amânat din ce știu și celelalte regionale s-au amânat undeva prin vară. Întâi avem etapa regională unde ne batem cu echipe din zona plus câțiva invitați, anul trecut au fost echipe din Turcia. După care etapa națională se trece la etapa internațională care va avea loc în Detroit, USA.
Rep.: Câte echipe sunteți?
Bogdan: Sunt 200 de echipe dintre care în Turda suntem singura echipă care este înscrisă la FDC.
Sezonul online ne-a afectat din punct de vedere al membrilor, pentru că în sezoanele trecute competițiile fizice atrăgeau foarte mulți membri. Anul acesta ne-am și demoralizat foarte tare de când a început pandemia și nici membrii nu au avut același entuziasm ca în ceilalți ani.
Rada: Credem că noi, ca echipă, avem un impact asupra societății deoarece mulți tineri din Turda tind să se ferească de domeniul roboticii și al tehnologiei si cumva, noi ca echipă, încercăm să le dovedim cât de necesară e tehnologia în zilele noastre și că poate să fie într-adevăr, pasionantă.
Rep.: Câți membrii sunt în această echipă?
Bogdan: Avem 15 membri oficial, iar restul sunt voluntari. Practic, fiecare face aceeași muncă, dar avem o limită de membri. Nouă ne-ar plăcea să avem un număr mai mare de membri, dar așa este regula.
Rep.: Unde vă poate găsi lumea?
Rada: Noi avem pagină de Instagram și Facebook, pagina noastră de Facebook se numește CyberPunk Robotics iar cea de Instagram cyberpunkrobotics_ro050.
Rep.: Numărul RO050 e un număr național, pentru concurs?
Tudor: Numărul echipei reprezintă numărul de concurs, în ordine cronologică, adică noi suntem echipa cu numărul 50, din România, care s-a înregistrat în acest în concurs și numele efectiv, din ce am înțeles de la cei mai mari, membrii fondatori, de acum 5 sezoane, ascultau foarte mult o trupă numită Punk și s-au gândit cumva să îl asocieze cu robotica și cu tehnologia și așa s-a născut „CyberPunk”.
Rep.: Cine jurizează acest concurs?
Bogdan: Jurizarea se face de către membrii unei asociații numite ”Nație prin educație”, aceștia sunt selectați pe mai multe criterii, pot să participe membrii care au fost la mai multe competiții, în anii trecuți și au absolvit liceul. Dacă îndeplinesc anumite criterii, aceștia pot să devină jurați ai acestei competiții. Este necesar ca la începerea sezonului să ai sub 18 ani. Dacă ai peste 18 ani, devii mentor al echipei.
Rada: Legat de sponsorizarea pentru robot, în general echipa noastră de marketing se ocupă de selectarea sponsorilor, contactarea lor în general, și încercăm să ne face o imagine cât mai pozitivă în societate, și dorim ca membrii societății să înțeleagă cât de importantă este robotica pentru noi și competițiile în general, primim finanțări de la sponsorii pe care îi selectăm și care sperăm să ne susțină și anul acesta ca să putem să construim un robot cât mai bun.
Ieri a fost o zi foarte frumoasă, am reușit să ne creștem vizibilitatea din toate punctele de vedere, și pentru posibile oportunități, cât și pentru copiii din Turda, care au aflat că existăm. Avem poze si pe Instagram și pe Facebook, cu copiii care veneau si admirau robotul, avem și filmări cu ei, semn că le-a plăcut mult. Acum ne vom prezenta pe scurt. Tudor – membru, Bogdan – coordonator proiectare 3D și team leader, Rada – coordonator relații externe și Bogdan – coordonator Harder.
Bogdan: În ciuda sponsorilor puțini pe care i-am avut, încă din primele sezoane am încercat să ne descurcăm doar cu ceea ce am avut și am reușit avem un robot destul de performant. Vă mulțumim!