Așa cum v-am obișnuit, promovarea a tot ceea ce este frumos cade în fișa postului. Primim multe mesaje de la oameni frumoși care ne felicită pentru că nu uităm de cei mici… și de cei mari. Astăzi discutăm cu Teodora Martin, o tânără interpretată de muzica populară, cu râvnă de Hristos. În aceste vremuri când credința în Dumnezeu nu este „la modă”, Teodora este dovada vie că mai avem o speranță. Dacă unim aceste două virtuți, dragostea pentru Dumnezeu și iubirea pentru folclor autentic, găsim un ideal. Din acest punct de vedere, Teodora se încadrează perfect. Ei bine, vrem să o cunoașteți și voi pentru că, deși este la început, promite ca în scurt timp să cucerească lumea.
Rep.: Bună ziua. Să ne spui câteva cuvinte despre tine
Teodora Martin: Doamne ajută! Numele meu este Teodora Martin, am 19 ani și sunt studentă în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, la facultatea de Psihologie și Științe ale Educației.
Rep.: De la ce vârstă ai început să cânți?
Teodora Martin: Cânt de micuță, dar am început să iau în serios totul la 14 ani, când m-am înscris la Școala Populară de Arte, urmând cursuri de canto, muzică populară, evident.
Rep.: Cine tea călăuzit să o iei pe acest drum?
Teodora Martin: Am mers la Școala de Arte la insistențele familiei mele, mai cu seamă ale bunicii mele din Maramureș, care mereu zicea „draga mamii, du-te cântă, du tradițiile mai departe, că peste câțiva ani n-a mai fi cine o duce.” Apoi, Dumnezeu a rânduit lucrurile. În 2020, în preajma sărbătorilor de Crăciun, mai mult ca niciodata am avut curajul de a merge în strană, să colind. Recunosc, aveam emoții, dar dragostea pentru Hristos m-a facut să uit de ele. Imediat după terminarea sfintei Liturghii, am mers la masă unde era Oana Bozga Pintea, care mi-a spus, citez: „cânți foarte frumos Teodora”. Povestea nu se termină aici, dar de aici începe cu adevărat.
Rep.: Cum vezi lumea asta mare a artiștilor?
Teodora Martin: Lumea artiștilor…e ca și cerul plin de stele. Fiecare stea strălucește, dar strălucește diferit. În lumea artiștilor totul pare perfect, dar evident suntem oameni și nimic nu e așa. Dincolo de greutățile fiecăruia, văd în fiecare artist o lumină, un dar de la Dumnezeu. Lumea mare a artiștilor e un Rai al muzicii.
Rep.: Care este artistul preferat și de ce?
Teodora Martin: Nu am artiști preferați, toți sunt unici în felul lor, îi apreciez și îi prețuiesc pe toți. Am într-adevăr, de data aceasta OAMENI ai cântecului popular, care-mi sunt la suflet, pe care îi știu mereu aproape, mereu îmi sunt sprijin, mereu mă îndrumă. Este vorba de Oana Bozga Pintea și Părintele Marius Ciprian. Evident, dupa cum spuneam mai devreme, toți artiștii sunt speciali, toți au loc în inima mea, toți sunt lucrul mâinilor lui Dumnezeu, deci nu au cum să nu fie frumoși și unici.
Rep.: Faci partea din generația tânără a artiștilor. Unde te vezi peste ani?
Teodora Martin: Ooo, acum visurile sunt mari, toți avem un ideal mai greu sau mai ușor de atins. Nu pot să spun cum mă văd peste ani, nu sunt în măsură. O iau cu pași mici, nu mă grăbesc. Vreau să știu că deși nu sunt un artist de rang înalt, mult spus artist…. ceea ce fac și ceea ce cânt ajunge în inimile sufletelor care mă ascultă. Cred că asta aș vrea să fie peste ani, relația mea cu „publicul” să fie una caldă, iar dragostea pe care o transmit atunci când cânt să fie primită în inimile lor.
Rep.: Care este melodia de suflet?
Teodora Martin: Tot ce înseamnă Titiana Mihali este de suflet, mai cu seama doinele (Mândră floare-i norocu). Transmit sentimentele într-un mod atât de puternic, încât atunci când ascult doine sau le cânt, mă simt copleșită de emoții.
Rep.: Cum vezi legatura din folclor și credință?
Teodora Martin: Aș putea să discut zile la rând pe tema asta. Încep cu începutul… Strămoșii noștri nu se trezeau bine și-l aveau pe Dumnezeu în inimă. Totul începe și se termină cu Dumnezeu, asta e sfânt. De Crăciun, când Hristos vine în lume să ne aducă mântuirea, oamenii colindă. Ce frumos… venirea lui Hristos vestită prin colind, ceva ce doar în România se regăsește. Încă din străbuni oamenii se pregăteau cu haine alese, făceau ordine, mâncare, mergeau de la unii la alții, cu bucurie în suflete, să-L laude pe Dumnezeu.
Învierea Domnului aduce alte tradiții: vopsitul ouălor în ciorapi, incredibil de frumos, din nou mâncarea gustoasă și gătirea hainelor, a ogrăzilor. Dar știți ce era cel mai frumos atunci? Tot poporul mergea la spovedanie, nu uitau că mai presus de curățenia din casă și curte, era curățirea sufletului, spălarea păcatelor. Tot ce înseamnă tradiție și folclor are legătură cu Dumnezeu, cu credința. Crescând într-o familie în care tatăl meu, unchiul, nașul, mulți prieteni sunt slujitorii lui Dumnezeu, văd totul în jurul meu ca fiind rânduit de Cel se sus. Bineînțeles, nu reușesc mereu, dar mă străduiesc. 🙂
Rep.: Unde te poate găsi lumea?
Teodora Martin: Oamenii, suflețelele, mă pot găsi pe Facebook, Instagram și YouTube. Pe Facebook și Instagram postez des atât din viața mea de zi cu zi, cât și din viața mea ca om al cântecului popular, iar pe YouTube mă găsiți surprinzând tradițiile, prin cântec, așa știu cel mai bine.
Rep.: Mesaj pentru cei dragi?
Teodora Martin: Nădejdea în Dumnezeu e rezolvarea tuturor problemelor. Iubiții mei, fiți tari în credință și faceți-vă fericiți unii pe ceilalți. Viața e grea și câteodată ni se pare că întunericul e pretutindeni. FIȚI LUMINĂ! FIȚI BUCURIE!
Fiți sprijin pentru cel necăjit și acceptați dragostea oamenilor din jurul vostru.