<
Actualitate

Interviu. Nicoleta Hădărean – ,,Folclorul, este precum un fir de ață care sper să nu se rupă niciodată”

Interviu. Nicoleta Hădărean – ,,Folclorul, este precum un fir de ață care sper să nu se rupă niciodată”

Nicoleta Hădărean – ,,Folclorul, este precum un fir de ață care sper să nu se rupă niciodată”

Pentru orice națiune, folclorul este liantul ce face legătura între trecut prezent  și viitor. Promovarea prin folclor a tot ce este auntentic în satul românesc, începând cu tradițiile, obiceiurile, jocul și cântecul popular, reprezintă tezaurul unei națiuni. Dar dacă aceste obiceiuri, cântul și jocul popular,  sunt promovate în rândul copiilor nu face altceva decât să aducă un plus de valoare. Și când vorbim de un plus de valoare o  includem și pe tânăra domnișoară Nicoleta Hădărean, orginară din Turda, care încă de mică promovează prin cântec, folclorul românesc.

Rep.: Pentru început vreau să îți mulțumesc că ai dat curs invitației Ziarului 21, de a ne acorda acest interviu. Pentru cititorii notri, cine este Nicoleta Hădărean?

Nicoleta Hădărean, studentă a Academiei Naționale de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj Napoca,  solistă de muzică populară: Născută în Turda, Județul Cluj, Nicoleta Hădărean nu este decât o fată simplă, născută într-o familie modestă, a cărei drum s-a concretizat încă de la vârsta de 4 ani. Deși nu provin dintr-o familie muzicală, familia mea a fost cea care mi-a insuflat dragostea pentru muzică, începând, așadar, încă de la vârsta de 4 ani, să iau contact cu scena și publicul care urma să îmi devină o a doua familie.

Rep.: Unde și când ai absolvit școala primară, generală și alte forme de învățământ?

Nicoleta Hădărean: Începând cu vârsta de 6 ani, până în prezent, pot spune că școala, cu tot ce înseamnă ea, mi-a fost gazdă. Îmi aduc aminte, cum pășeam timid pe porțile școlii, într-o zi ploioasă de septembrie, neștiind ce mă va aștepta. De acolo a început totul. Am absolvit Școala Gimnazială ,,Horea, Cloșca și Crișan” din Turda, clasele I-VIII. Înaintea examenului de Evaluare Națională, m-am înscris pentru admiterea în cadrul Liceului de Muzică ,,Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, unde am obținut media 10 la probele eliminatorii de vocalitate și teorie muzicală. Cei patru ani de liceu mai că au zburat. Iau examenul de Bacalaureat cu brio în vara anului 2020 și mă înscriu, de această dată, pentru admiterea din cadrul Academiei Naționale de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj, unde sunt studentă în prezent, în an terminal, la secția Pedagogie Muzicală.

Rep.: Care sunt pasiunile tale?

Nicoleta Hădărean:Marea mea pasiune a fost și este muzica, inclusiv tot ce înseamnă artă, frumos, nou. O altă pasiune a mea, care se îmbină armonios cu muzica, este legată de domeniul pedagogiei. Mică fiind, jucam rolul profesoarei, iar păpușile mele erau elevii. Iată că azi, am ajuns să fac acest lucru în mod real, urmând cursurile Departamentului Psihopedagogic din cadrul Academiei în care activez.

Rep.: Care au fost primii pași spre muzică?

Nicoleta Hădărean:La vârsta de patru ani, probabil chiar mai devreme, părinții mei au acordat o deosebită atenție faptului că eu cântam continuu prin casă fel și fel de cântece. Am început să cânt muzică ușoară, dar mulți oameni specializați în domeniu m-au îndreptat și spre muzica populară, astfel am dus aceste două genuri muzicale în paralel și mă bucur că am reușit să le abordez pe fiecare așa cum se cuvine, deși aparițiile mele sunt acelea în care interpretam numai muzică populară.

Rep. : Cine te-a îndrumat și pregătit?

Nicoleta Hădărean: În afara familiei mele care a fost ,,stâlpul”  care m-asusținut și care a fost tot timpul lângă mine în ceea ce privește inițierea în domeniul muzical, învățătorul meu, dl prof. Emil Moldovan împreună cu soția sa au fost cei care m-au îndrumat și pregătit pentru acest drum și cărora le voi mulțumi toată viața mea. În parcursul meu, am întâlnit oameni care mi-au oferit  diverse sfaturi și m-au ajutat să le pun în aplicare. Din experiențele mele am învățat că totul depinde de propria-mi persoană și de cât doresc să muncesc pentru a evolua și a obține rezultatul așteptat.

Rep.: Care a fost prima apariție pe scenă?

Nicoleta Hădărean:Prima apariție a fost chiar la un concurs de interpretare vocală a folclorului românesc, pe când aveam numai 5 ani. Am interpretat cântecul ,,Bade-al meu de astă vară” din repertoriul regretatei Ana Pop-Corondan. Și acum îmi amintesc cât de greu i-a fost mamei mele să facă rost de un costum popular care să se încadreze în cerințele concursului. Eram atât de mică, cu două codițe și o floare maaaare în păr. Concursul a avut loc în comuna Poieni, Huedin, jud. Cluj. Dar, dacă stau bine să mă gândesc, eu mi-am câștigat puțină experiență, cântând în fața unui public, la nunta unei verișoare, unde chiar cel ce urma să îmi fie învățător, Emil Moldovan, m-a remarcat. Așa a început și continuă drumul meu pe calea cântecului popular.

Rep.: Ce gen de muzică te caracterizează?

Nicoleta HădăreanProbabil dragostea din copilărie pentru ceea ce înseamnă folclor și faptul că oamenii mă știu încă de la „Rapsodia Românească” (Festival-Concurs Național de Folclor, București) cântând muzică populară, mă face să nu mă detașez de acest gen, deși îmi place să cânt toate genurile cu plăcere. Cu toate acestea, m-am gandit serios în ceea ce privește cariera mea, așa că am în plan ca pe viitor să aduc în fața oamenilor și melodii de muzică ușoară, de ce nu chiar un album, pentru ca aceștia să mă cunoască și în altă ipostază. Astfel, cu ajutorul bunului Dumnezeu, sper să îmi croiesc un drum și în muzica ușoară, pe care să îl urmez în paralel cu muzica populară.

Rep.: Ai participat la mai multe concursuri, ne poți spune ce premii, unde și când?

Nicoleta Hădărean:

• Premiul 2 – Batca, Drăgășani, 2009

• Marele Premiu – Rapsodia Românească, București – 2010

• Premiul 1 – Zâmbet de copil, Băile Herculane, 2012

• Premiul 1 – Tinere Speranțe, Gherla, 2013

• Marele Premiu – Toamna Ariesana, Campia Turzii – 2014

• Marele Premiu – Copiii au talent, Câmpia Turzii – 2015

• Marele Premiu – Toamna Ariesana, Campia Turzii – 2015

• Premiul 1 – Cântec Mândru de pe Cris – Oradea – 2016

• Dublă laureată a Competiției World Grand Prix International Music (ediția a III-a)  Premiul I la categoria „National Music”, cât și Premiul pentru o „Muzicalitate de Excepție”. (2022)

Rep.: Apariții Tv sau colaborări cu entități media?

Nicoleta Hădărean: După mulți ani de muncă, am reușit să aduc în fața publicului, la doar 18 ani, cel mai frumos proiect, cea mai mare realizare a mea de până acum. După cum spuneam, Dumnezeu mi-a scos în cale oameni de seamă ai folclorului românesc și nu numai, oameni la care nici nu îndrăzneam să visez că îi voi întâlni vreodată, oameni care m-au apreciat pentru felul meu de-a fi și pentru harul meu, dovadă că nimic nu este întâmplător în viață și că ce ne este menit fiecăruia, va veni la momentul potrivit.  Astfel, consider că de-abia acum începe cariera mea muzicală adevărată, prin debutul în cadrul Casei de Discuri “Electrecord” România, una dintre cele mai mari Case de Producții din București și din țară, cu albumul intitulat “Bate vântu’ de la Cluj”, al cărui redactor este omul de televiziune Sergiu Vitalian Vaida. Sergiu Vitalian Vaida este unul dintre oamenii și artiștii care și-au lăsat amprenta asupra a ceea ce sunt. Cu ceva timp în urmă, când aveam 15 ani, am cântat în cadrul unui festival la care dânsul era prezent și m-a remarcat. Am fost invitată în emisiunea dumnealui, “Vine Vaida pe la voi”, iar colaborarea a luat amploare. Mă bucură faptul că are încredere în mine și mă ajută tot timpul cu diverse sfaturi, recomandări, atât pe plan personal, cât și profesional.

Rep.: Care este artistul preferat și de ce?

Nicoleta HădăreanDeși pare o întrebare simplă, nu este ușor deloc de răspuns. Nu pot spune că am un artist preferat, dar urmăresc și mă inspir de la diverși artiști naționali, dar și internaționali, pentru studiul unor altor stiluri de interpretare, respectiv genuri muzicale.

Rep.: Ce înseamnă folclorul pentru tine?

Nicoleta Hădărean: Folclorul reprezintă cartea de identitate a poporului nostru. Este elementul din care s-au inspirat sute sau chiar mii de compozitori pentru a crea melodii cu un caracter aparte. Face parte din cultura noastră și consider că abandonul acestuia nu este cel mai potrivit lucru. Participarea mea în cadrul Ansamblului Icoane al Academiei de Muzică ,,Gheorghe Dima”, condus de maestrul Ioan Bocșa, m-a făcut să conștientizez valențele cele mai importante ale folclorul românesc, modul de interpretare a cântecelor la sat etc. Este precum un fir de ață care sper să nu se rupă niciodată.

Rep.: Care sunt planurile de viitor?

Nicoleta Hădărean: În perioada următoare, doresc să înregistrez un album de muzică ușoară, pentru toți oamenii care iubesc muzica. Sper ca acest lucru să fie finalizat cât mai curând posibil, deși sunt o fire perfecționistă de fel, nu știu dacă este neapărat bine sau nu, și nu îmi place să fac lucrurile în grabă. Mai sunt și alte proiecte în care urmează să fiu implicată, dar le voi dezvălui la momentul potrivit.

Rep.: Cui dorești să mulțumești pentru acest dar de a cânta?

Nicoleta Hădărean: Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru că am fost înzestrată cu un asemenea har, părinților pentru faptul că m-au susținut atât material, cât și moral pentru a valorifica acest dar, și nu în ultimul rând, îi mulțumesc publicului pentru că de fiecare dată îmi dă ocazia să împărtășesc cel mai de preț dar al meu, acela de a cânta și de a încânta sufletele celor ce mă ascultă.

Moldovan Emil, profesor de muzică: -Pentru orice profesor, instructor, antrenor este un privilegiu să lucreze cu acei copii de excepție, înzestrați de la Dumnezeu cu toate calitățile care modelate duc la performanță. Am avut și eu acest privilegiu ca din grupul de elevi pe care l-am avut cu câțiva ani în urmă la școală dar și din grupul de canto popular să facă parte și Nicoleta, o fetiță cu chip de înger, care pe lângă frumusețea ei de copil, avea toate calitățile necesare dezvoltării sale din toate punctele de vedere. O voce plăcută, harnică, ambițioasă, perseverentă, perfectionistă, Nicoletei nu trebuia să i se facă observație de două ori. Era ochi și urechi la toate îndrumările pe care le primea dar și la observațiile care erau făcute colegelor ei astfel încât aceste observații pentru ea să nu mai fie necesare. Toate aceste calități au ajutat-o și o vor ajuta în tot ceea ce face dar mai ales în viața de artist. A fost, este și va fi pentru mine prilej de bucurie, de împlinire a muncii de dascăl sau instructor. Îi doresc să aibă parte de împliniri pe toate planurile iar ca artist să rămână la fel de harnică, ambițioasă, perseverentă.

Felicitări, Nicoleta!

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS