<
Actualitate

Interviu. Lukacs Alexandru-Marian ,,Întotdeauna jocul popular și tradiția o să fie adevărata mea pasiune”

Lukacs Alexandru-Marian ,,Întotdeauna jocul popular și tradiția o să fie adevărata mea pasiune”

Câmpia Turzii – o adevărată pepinieră în promovarea jocului popular și a folclorului românesc

Folclorul, tradițiile, obiceiurile locului, reprezintă identitatea oricărei națiuni. Folclorul și promovarea acestor tradiții, lăsate ca moștenire de la părinții, trebuie să fie un liant între generații. Câmpia Turzii se poate mândri că are la cârma promovării folclorului, doi maeștri coregrafi de o foarte mare valoare, Canta Martin și dnul Mihășan Ioan. Domniile lor aușlefuit timp de zeci de ani, foarte multe generații, care, ducmai departe aceste frumoase obiceiuri ale folclorului românesc. În acest număr,  Ziarul 21 are plăcerea să-l aibă ca intervievat pe Lukacs Alexandru-Marian, dansator al Ansamblului Folcloric ,,Mugurelul” Câmpia Turzii.

Lukacs Alexandru-Marian ,,Întotdeauna jocul popular și tradiția o să fie adevărata mea pasiune”

Rep.: Pentru început te rog să îmi spui, pentru cititiorii Ziarului 21, câteva date biografice?

Lukacs Alexandru-Marian, dansator, Ansamblul Folcloric ,,Mugurelul”, Câmpia Turzii: Mă numesc Lukacs Alexandru-Marian am 22 de ani și  m-am născut în Câmpia Turzii, în data de 17.01.2000 din părinții Sergiu și  Georgeta. De asemenea mai am un frate de 7 ani și este în clasa 0 la Școala Gimnazială ”Mihai Viteazul” din localitate.

Rep.:  Te rog să ne spui unde ai făcut școala primară, gimnazială dar și alte forme  de învățământ  pe care le-ai terminat?

Lukacs Alexandru-Marian: Școala primară și gimnazială am făcut-o  la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”, după care  am absolvit liceul la Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu” din localitate, având ca domeniu de specialitate contabilitatea. În prezent urmez cursul de instructor coregraf în joc popular al Școlii populare de arte „Tudor Jarda”din Cluj Napoca.

Rep.: Care îți sunt hoby-urile?

Lukacs Alexandru-MarianSunt o persoană foarte sociabilă și deschisă, îmi place să îmi petrec timpul liber cu prietenii, în drumeții, plimbări montane, de asemenea îmi place foarte mult să gătesc și mereu caut rețete noi pe care să le încerc sau caut să perfecționez rețetele pe care deja le știu. Îmi place mult și să studiez în scopul dezvoltării proprii, predominant despre domeniul mecanicii auto, fiind foarte pasionat de mașini și tot ce înseamnă mecanica lor, dar jocul popular și tradiția  este adevărata mea pasiune.

Rep.: Cum ai ajuns să îndrăgești jocul popular, cum ai ajuns la Ansamblul Folcloric ,,Mugurelul” și de la câți ani?

Lukacs Alexandru-Marian: Am ajuns să fac parte din Ansamblul Folcloric ,,Mugurelul” în urma selecției făcute de domnul Nelu Mihășan în cadrul Școlii Gimnaziale „Mihai Viteazu” la frageda vârstă de 7 ani.

Rep.: Îți amintești care a fost primul tău spectacol și unde, cum te-ai simțit?

Lukacs Alexandru-Marian: Dacă bine țin minte, primul meu contact cu scena și cu emoția pe care ți-o transmite un spectacol cu un public destul de numeros a fost la Luduș de ,,Zilele Ludușului”. Pot spune că atunci am experimentat pentru prima dată sentimentul de emoție și tot ceea ce înseamnă ea, însă în momentul în care a început muzica mărturisesc că emoțiile se diminuau cu atât mai mult cu cât eram prins în magia dansului, vrând încă de mic să dau tot ce e mai bun din mine în orice spectacol.

Rep.: Cine te îndrumă în arta jocului popular?

Lukacs Alexandru-Marian: Inițierea mea în lumea jocului popular și a tradiției l-a avut în prim plan pe dnul instructor coregraf Nelu Mihășan. De-a lungul anilor, alături de el, am învățat atât lecții de moralitate cât și reguli de bune maniere care, cu timpul și-au lăsat amprenta asupra mea, influențând enorm formarea mea ca om și persoană,care sunt astăzi. Domnul instructor coregraf Nelu Mihășan este o comoară vie în ceea ce privește dansul popular și tradiția strămoșească. Este o persoană foarte calmă și blândă cu o voce caldă alături de care îți este imposibil să nu dezvolți o iubire nemărginită pentru jocul popular și tradiție. Fiind o persoană foarte echilibrată, în marea majoritate a timpului, îmbină perfect seriozitatea cu umorul desăvârșit pe care îl are, astfel orice discuție cu dânsul în legătură cu orice subiect devine o adevărată plăcere. În familia din care facem toți parte și anume Ansamblul folcloric ,,Mugurelul”, pe lângă instructorul coregraf, dnul Mihășan, este și un adevărat mentor pentru membrii ansamblului, având toți o relație foarte apropiată cu acesta.

Rep.: Cum arată o zi de repetiție?

Lukacs Alexandru-Marian: Probabil unul din principalele mele surse de relaxare din timpul liber sunt repetițiile care se desfășoară într-o manieră plină de viață și relaxare sufletească. Ce poate să fie mai frumos decât să socializezi cu prietenii, să ne bucurăm împreună de jocul popular și să-ți lași sufletul atins de acordurile muzicale? Repețiile sunt ca și o eliberare de energii rele. Ajunși la sala de repetiție, ne pregătim toți echipamentul urmând o încălzire acompaniată de o muzică foarte ritmată care să-ți deschidă pofta de dans. Apoi începe adevărata magie când începem să parcurgem materialul coregrafic pe care îl avem vrând să perfecționăm în fiecare repetiție mici detalii care au un impact vizual considerabil. Sunt de părere că fiecare dansator părăsește sala de repetiții cu o liniște în suflet și cu o stare de bine care să îi ofere dorința continuă de dezvoltare și perfecționare. Suntem o adevărată familie și de aceea vrem să plecăm toți de la repetiții fericiți și plini de viață.

Rep.: Ce elemente coregrafice  ai jucat?

Lukacs Alexandru-Marian: Ca elemente coregrafice, pot spune că ansamblul folcloric ,,Mugurelul” se bucură de un vast repertoriu incluzând numeroase zone folclorice. Ne mândrim cu 4 tablouri coregrafice din Câmpia Transilvaniei, Căluș Oltenesc, Oaș, Codru, Bărbunc (n.r.“horă ostăşească), Crihalma, Jiana din Mărginimea Sibiului și o suită din inima Moldovei.

Rep.: Spune-mi câteva din principalele turnee?

Lukacs Alexandru-Marian: Câteva din principalele turnee și festivaluri la care am participat și îmi aduc aminte cu drag sunt Dobroge Mândră Grădină, Festivalul Călușului Oltenesc de la Caracal la care am participat ca invitați speciali și un festival de mare anvergură televizat în Turcia în cadrul zilei copiilor și anume TRT (Televiziunea Națională din Turcia).

Rep.: Descrie o amintire plăcută din turneu?

Lukacs Alexandru-Marian: De-a lungul anilor am fost în nenumărate turnee și am participat la foarte multe spectacole și festivaluri în urma căruia am rămas cu o mulțime de amintiri frumoase. Mi-e foarte greu să aleg o singură amintire pe care să v-o spun, dar una din cele mai frumoase amintiri este aceea când am fost invitați speciali la aniversarea ansamblului folcloric ,,Mărginimea” din Sibiu și în urma unei plimbări cu doi colegi ne-am întors la cazare cu trandafiri pentru toate fetele pentru a le îmbuna dispoziția. Reacția fetelor nu o pot uita niciodată

Rep.: Premii obținute în urma evoluției avute?

Lukacs Alexandru-Marian: Cu toată modestia pot să vă spun că Ansamblul Folcloric „Mugurelul”, la toate spectacolele și festivalurile la care a participat, a obținut doar locul I sau Diplome de Specialitate, însă un premiu, pe care nu pot sa îl trec cu vederea este ,,Trofeul Special” al Festivalul Internațional de Folclor „Dobroge, Mândră Grădină”.

Rep.: Ce îți propui în viitor?

Lukacs Alexandru-Marian: Pe viitor am planuri destul de mari. Mi-ar plăcea după ce termin cursurile de instructor coregraf al Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda” din Cluj Napoca, să duc mai departe numele ansamblului, să dezvolt și mai mult repertoriul de care dispunem, să pot aduce un aport propriu în ceea ce privește transmiterea emoției prin dans, să pot ajuta și eu la rândul meu, pe oricine dorește să înțeleagă magia jocului popular și a tradiției și să-mi pot oferi toată priceperea, munca și sufletul,astfel încât, prin iubirea pentru jocul popular și tradiția strămoșească să putem duce atât eu cât și dansatorii, Ansamblul Folcloric ,,Mugurelul” la un alt nivel.

Rep.: Cui vrei să mulțumești pentru ceea ce ai ajuns?

Lukacs Alexandru-Marian: Nici nu știu de unde să încep. În primul rând, îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a oferit minte pentru a putea înțelege, o inimă deschisă pentru a putea iubi și putere pentru a putea trece peste orice impediment din viața mea. Mai apoi, bineînțeles, că fără ajutorul și dedicarea părinților în pasiunea mea nu aș fi putut ajunge niciodată în punctul acesta în care să am gânduri atât de serioase în ceea ce privește jocul popular, cât și tradiția strămoșească. Le mulțumesc atât pentru susținere, cât și pentru o educație desăvârșită primită de la ei. Le sunt recunoscător pentru că am crescut într-un mediu plin de iubire în urma căruia pot spune că îmi e foarte ușor să empatizez cu oricine și am dezvoltat o dorință mare de a ajuta pe oricine în orice problemă. Mă dedic trup și suflet atât în ceea ce doresc să realizez cât și în ajutorul persoanelor din jur. Le mulțumesc mult părinților mei pentru sacrificiile pe care le-au făcut de-a lungul anilor, pentru mine și pentru că întotdeauna mă pot baza pe ei. Iubirea pe care le-o port nu are limite și nu o pot exprima în cuvinte! În al doilea rând, nu am destule cuvinte cât să îi pot mulțumi domnului instructor Nelu Mihășan. Am învățat atât de multe de la dânsul, încât nu aș putea să îl trec cu vederea. Pot spune că el și-a lăsat amprenta în formarea mea de-a lungul anilor și că datorită lui mă consider în ziua de azi un om ferm și cu coloană vertebrală. Îi mulțumesc pentru iubirea cu care ne-a îndrumat în toți acești ani, pentru dedicarea lui și pentru munca solicitantă pe care o depune cu noi la fiecare repetiție, în fiecare turneu, pentru că întotdeauna, a fost acolo atât pentru mine, cât și pentru ceilalți care fac parte din această familie a ansamblului folcloric ,,Mugurelul”. Îi mulțumesc că încă de mic m-a învățat să iubesc jocul popular și tradiția pentru că în timp mi-a transmis și mie dorința aceasta de a duce mai departe magia dansului, cât și tradiția strămoșească, de a evolua în permanență și a mă perfecționa. De asemenea nu am cuvinte să vă pot explica aprecierea mea pentru munca pe care o depune cu noi și pentru iubirea pe care o port pentru dânsul.

Mihășan Ioan, maestru coregraf al ansamblului folcloric ,,Mugurelul” Câmpia Turzii:

-Despre Lukacs Alexandru-Marian vă pot spune că este un dansator foarte talentat, cuminte, cu mult bun simț care pune multă patimă față de folclorul românesc. Este laureatul mai multor festivaluri naționale și internaționale. Pasiunea lui pentru folclor și-o concretizează prin faptul că el urmează cursurile Școlii Populare de Artă ”Tudor Jarda” din Cluj Napoca. Este un dansator de bază al acestui ansamblu, de asemenea el și cu Ionuț Petran contribuie la instruirea micilor dansatori de la ,,Mugurelul”.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS