Interviu. Iuliana Pop: ,,Cu ajutorul penelului și a pânzei, am dorit să exprim grija deosebită pentru sufletul oamenilor”
Dragostea pentru artă, pentru tot ce este mai frumos, reprezintă însăși esența vieții. Arta, în general presupune o trăire interioară, care se exprimă prin lucrări, fie prin pictură, grafică, sculptură, artă fotografică…etc. De-a lungul anilor, datorită artiștilor plastici, s-au putut imortaliza prin pictură sau sculptură diferite personalități ale istoriei, muzicii, artei și nu numai, prin care, noi cei din prezent să îi putem cunoaște.
Câmpia Turzii se poate mândri prin faptul că există o asociație, un grup minunat care promovează arta, promovează frumosul și asta datorită unei mari iubitoare de artă, dna Iuliana Pop.
Rep.: Pentru început vreau să vă mulțumesc pentru amabilitatea de a ne acorda acest interviu pentru Ziarul 21. Pentru cititorii noștri, vă rog să ne spuneți câteva date biografice.
Iuliana Pop, membru fondator al Asocației Artiștilor Plastici din Câmpia Turzii: Mă numesc Iuliana Pop și sunt născută în 14 iulie 1973 în Tritenii de Jos.
Rep.: Care este profesia dumneavoastră de bază?
Iuliana Pop: Ca formare profesională sunt contabil.
Rep.: Sunteți și membră fondatoare a Asociației Artiștilor Plastici din Câmpia Turzii, puteți să ne spuneți câteva cuvinte, cum s-a născut această asociație?
Iuliana Pop: Asociaţia Artiştilor Plastici din Câmpia Turzii a luat fiinţă din necesitatea unei mişcări cultural artistice în municipiul nostru şi a debutat cu o expoziţie intitulată ,,Orizonturi Cromatice” pe data de 8 mai 2009 la Palatul Cultural ,,Ionel Floaşiu” din localitate. Asociaţia Artiştilor Plastici, Câmpia Turzii este o asociaţie non-guvernamentală, non-profit şi a luat fiinţă în 26 martie 2009. Obiectivele propuse şi în mare parte au fost atinse sunt: susţinerea şi promovarea artiştilor pe plan local, implicarea copiilor, tinerilor în activităţi culturale, cooptarea de tinere talente, organizarea expoziţiilor de grup şi personale şi amenajarea unui atelier şi a unei galerii de artă, promovarea în mass media. La început am fost doar 13 membri apoi asociaţia şi-a mărit numărul.
Rep.: Cum a început această dragoste pentru pictură, pentru arta plastică?
Iuliana Pop: Întotdeauna am fost o iubitoare de artă sub toate formele ei. Am pictat și desenat de mic copil având preferință pentru culoare.
Rep.: Un artist plastic ce calități și experiență ar trebui să dețină?
Iuliana Pop: Consider că un artist plastic trebuie să aibă talent și drag pentru artă plastică, să cunoască și să experimenteze diferite tehnici, diferite materiale, dar și să-și însuşească cunostințe din istoria artei precum și să studieze operele marilor pictori. Iar mai apoi, după ce a mers pe căi bătute de înaintaşi, să îşi aleagă propriul drum și propriul stil.
Rep.: Spre ce înclinați mai mult, pictură, sculptură sau grafică?
Iuliana Pop: Îmi place pictura deoarece ador culorile și tot ceea ce poți obține din ele: profunzimi, transparențe, lumini difuze, umbre diafane, clar obscur. Dar și grafica e o parte din mine și cred că fără să știi să faci un desen, să construiești corect o perspectivă, să realizezi paginația unei lucrări nu se poate, și apoi peste toate, indiferent că e vorba de pictură, grafică, modelaj sau sculptură cred că importantă e pasiunea și dragostea de frumos.
Rep.: Ce vă place să pictați în mod deosebit?
Iuliana Pop: Pictez diferite teme: peisaj, natură statică, portrete, flori, pictură îmbinată cu elemente de artă decorativă iar ca tehnici folosite am preferința pentru ulei, pastel, cărbune și acrilic. Am lucrări existente în colecții particulare în țară și în străinătate.
Rep.: Vă place foarte mult arta plastică, ați făcut ceva studii în acest sens?
Iuliana Pop: Am absolvit în 2008 Școala Populară de Artă ”Tudor Jarda”, secția externă Câmpia Turzii, secția arte vizuale, specializarea tehnici în pictură, promoția anului 2018. De asemenea am absolvit și secția de artă dramatică, specializare actorie.
Rep.: Cu siguranță ați avut expoziții, unde și când?
Iuliana Pop: În ceea ce privește activitatea excepțională, am avut două expoziții personale, în 2008 la Palatul Cultural Ionel Floașiu” din localitate și în 2018 la Biblioteca Municipală “Theodor Mureșanu” din Turda, cu peste 180 de participări la expoziții colective în Câmpia Turzii, Turda, Cluj, Baia Mare, Satu Mare, Târgu Mureș, Reșița, Craiova și Mediaș.
Rep.: Care au fost așteptările s-au ce v-ați propus să transmiteți prin artă?
Iuliana Pop: Ce mi-am dorit să exprim cu ajutorul penelului și a pânzei? Am dorit să exprim grija deosebită pentru sufletul oamenilor, frumosul în artă, o împletire armonioasă a trăirilor, lecților
de viață și momentelor de reflecție, un amalgam de furtuni reci și ploi calde, un curcubeu de emoții. De fapt, viața, cu tot ce are mai bun: un zâmbet, o mângâiere, o îmbrățișare, iertare, blândețe, armonie și
iubire.
Rep.: Ați participat la mai multe activități de promovare a artei, ne puteți spune câteva?
Iuliana Pop: De-a lungul anilor am prezentat, organizat și participat la numeroase evenimente cultural artistice, am jurizat concursuri naționale de pictură și grafică, am publicat articole pe teme artistice în reviste de specialitate.
Rep.: Ați contribuit esențial în îmbunătățirea calității artei, cum?
Iuliana Pop: Așa este, am ajutat și promovat deschiderea secției externe de pictură grafică și artă decorativă la Câmpia Turzii a Școlii Populare de Arte ”Tudor Jarda” Cluj.
Rep.: Premii obținute?
Iuliana Pop: Da, am fost premiată pentru lucrări mele la concursuri de arte plastice din țară, am fost premiată cu distincții de
recunoaștere a meritelor în promovarea artei și culturii, am donat lucrări în scopuri caritabile, m-am implicat în numeroase proiecte artisticepentru copii și tineri în școli, și licee, proiecte pentru comunitate.
Rep.: Care au fost pictorii dumneavoastră care v-au inspirat în mod deosebit?
Iuliana Pop: Ca maeştri ai picturii universale pe care i-am preferat au fost: Paul Cezanne, Vincent van Gogh, Claude Monet, Rembrandt van Rijn, iar ca personalitati marcante ale picturii românești sunt: Nicolae Tonitza, Stefan Luchian, Gheorghe Petrascu şi Nicolae Grigorescu.
Baldoghi Dezideriu, președintele Asociației Artiștilor Plastici Câmpia Turzii: Ca o caracterizare a doamnei Iuliana Pop,
este o persoană care pune mult suflet în tot ceea ce face, empatică, o bună parteneră pe drumul minunat al artei. A inspirat multe persoane să își dezvolte creativitatea, deși de cele mai multe ori acest ajutor devine nemarcat în amprenta evoluțiilor lor ulterioare. A fost și este, sufletul Asociației, chiar dacă încercăm toți să fim la înălțime, prezența dânsei este vizibil necesară în omogenizarea colectivului. Proiectele pe care le-am conceput împreună sper să prindă viață și să genereze un mesaj artistic societății, încolțit de mult în dorința
Iulianei Pop.
Chibacu Maria, membru al Asociației Artiștilor PlasticiCâmpia Turzii: Când am revenit în orașul copilăriei mele nici nu bănuiam ce repede mă voi reintegra în viața comunitară. Există în orașul ăsta energie și determinare, e datorită unor oameni ca Iuliana Pop. O persoană care se reinventează mereu, entuziastă și asiduă. Datorită ei există un nucleu activ de artiști plastici, mai vechi și mai noi, consacrați și în devenire. Dincolo de prezența ei plăcută și sensibilă, există o personalitate pragmatică, în căutare de noi provocări și
certitudini. A reușit să readucă Școală Populară de Artă în Câmpia Turzii, face teatru și studiază pianul, adună în jurul ei tineri
pasionați care vor să-și dezvolte latura artistică, ceea ce în aceste „vremuri grăbite” e un lucru rar, iar pentru Iuliana, un efort meritoriu. Chiar dacă mai e mult de lucrat la mentalitatea colectivă, activitatea distinsei doamne a creat o breșă spre o altfel de
fațetă în personalitatea orașului care a trecut prin greu, cu insistența oamenilor care îl merită.