<
Actualitate

Interviu emoționant cu Irina Dee, „mama” care se ocupă de viața a 33 de îngerași de la Asociația Autism Câmpia Turzii

Asociația Autism Câmpia Turzii este una dintre cele mai implicate asociații din județul Cluj, care luptă din răsputeri pentru binele copiiilor cu autism din Câmpia Turzii. 33 de copii minunați sunt ajutați, în fiecare zi de terapeuții acestei asociații care cu multă răbdare, înțelegere și dragoste, se implică în educarea celor mici.

Am întrebat-o pe președinta Asociației Autism Câmpia Turzii, Irina Dee, care sunt principalele probleme cu care se confruntă în viața de zi cu zi. Și așa cum era de așteptat, cele mai multe probleme sunt de natură financiară. Asociația plătește în jur de 400 euro pe lună chirie. Mai se adaugă salariile terapeuților, dările către stat și multe alte cheltuieli cu dotarea camerelor cu instrumente de educare a copiilor.

Irina ne-a spus că Asociația Autism are un obiectiv imens, strângerea sumei de 100.000 de euro, bani necesari pentru achiziționarea imobilului în care sunt în acest moment în chirie. Redăm mai jos interviul acordat de Irina Dee, președinta asociației Autism Câmpia Turzii, în exclusivitate pentru Ziarul 21.

A.S.: Povestiți-ne despre Asociația Autism Câmpia Turzii

Irina Dee: Asociația Autism Câmpia Turzii este o organizație nonguvernamentală înființată în octombrie 2012. Scopul nostru este acela de a sprijini copiii cu autism să atingă un nivel cât mai înalt de independență și de a-i ajuta să se integreze în sistemul educațional și în societate. În acest sens, oferim diferite tipuri de terapii cum ar fi: ABA (Analiza Comportamentală Aplicată), terapie pentru integrare senzorială, terapie de grup, art-terapie, activități de socializare pentru copii precum și consiliere pentru părinți. De asemenea, organizăm campanii de conștientizare a autismului în orașul nostru, adresate părinților, specialiștilor și comunității locale cu scopul de a-i ajuta sa înțeleagă această tulburare care apare din ce în ce mai frecvent. În centrul nostru sunt 7 specialiști care lucreaza cu copiii: 2 psihopedagogi, 4 psihologi și un asistent social, precum și voluntari. 33 de copii cu nevoi speciale beneficiază de serviciile noastre dintre care 27 au autism iar ceilalți 6 suferă de boli cum ar fi epilepsie, ADHD, surditate profundă, etc.

A.S.: Cum a fost anul 2018 pentru asociație (proiecte, implicare)?

I.D: Anul 2018 a fost un an greu pentru asociația noastră dar și unul plin de progrese și realizări. Întreaga echipă a asociației a muncit foarte mult pentru a putea duce la bun sfârșit ceea ce ne-am propus. Unul dintre cele mai importante proiecte a fost cel derulat în colaborare cu Primăria Câmpia Turzii intitulat “Educație și terapie prin joc și mișcare”, al cărui scop a fost acela de a crește accesul la servicii de recuperare pentru cei 33 de copii din asociația noastră prin dezvoltarea de programe socio-educative şi terapie complexă dar şi de a conştientiza cadrele didactice din grădiniţe şi şcoli şi comunitatea locală cu privire la tulburările de procesare senzorială la copii. Un aspect important al acestui proiect a fost faptul că specialiștii asociației noastre au intrat în câteva dintre grădinițele din orașul nostru și le-au aplicat copiilor un screening senzo-motor pentru a depista eventualele tulburări de procesare senzorială pe care aceștia le-ar putea avea. Pe tot parcursul anului ne-am concentrat și pe activități de strângere de fonduri pentru asociația noastră. Am strâns câteva sute de formulare 230 prin care persoanele fizice ne-au donat 2% din impozitul pe venit. De asemenea, am obținut câteva sponsorizări din partea unor firme dar am primit și donații din partea unor persoane fizice care și-au dorit să ne sprijine activitatea.

A.S.: Care este cea mai mare dorință pe 2019?

I.D.: Pentru anul 2019 ne dorim foarte mult să vedem cât mai multe progrese ale copiilor din asociația noastră. Ne dorim ca și ceilalți oameni să îi vadă așa cum îi vedem noi: ca pe niște copii speciali dar cu un potențial foarte mare care trebuie exploatat la maximum. Timpul ne-a demonstrat că nimic nu este imposibil și că, dacă depui eforturi constant și mai ales dacă pui suflet în ceea ce faci, rezultatele nu întârzie să apară. De aceea încurajăm părinții copiilor cu autism din centrul nostru să nu își piardă speranța și să încerce, cu sprijinul echipei de terapeuți, să obțină cât mai multe progrese. Îi încurajăm de asemenea pe toți cei care cunosc și interacționează cu copii cu autism să privească dincolo de simptomele acestei tulburări și să vadă că în spatele problemelor de comportament, a lipsei abilității de a comunica, a sensibilității la stimulii exteriori se ascund niște copii care au nevoie, la fel ca și copiii tipici, de multă afecțiune, înțelegere, răbdare, susținere și respect. Stă în puterea fiecăruia dintre noi să le oferim acest lucru, fie că suntem părinți, colegi de grădiniță sau școală, cadre didactice, vecini sau simple cunoștințe. Împreună le putem schimba destinul și credem că este foarte important să conștientizăm că fiecare dintre noi ne putem aduce aportul pentru ca acest lucru să se întâmple.

A.S.: Ce lipsește în acest moment Asociației?

I.D.: Începând cu anul 2012 și până astăzi ne-am desfășurat activitatea în diferite locații din Câmpia Turzii. Pe măsură ce numărul de copii cu autism care aveau nevoie de terapie a crescut, a trebuit să ne mutăm dintr-o locație în alta ceea ce a presupus foarte mult efort, timp și cheltuieli. Mai mult decât atât, plata chiriei lunare care se ridică acum la aproape 400 de euro pe lună este un efort financiar mare pentru asociația noastră având în vedere că fondurile noastre sunt atât de limitate. Așa că ceea ce ne lipsește în momentul de față este un spațiu al nostru din care să nu mai fim nevoiți să ne mutăm și unde să nu trebuiască să plătim chirie. O veste bună este faptul că proprietarul casei în care ne desfășurăm acum activitatea este dispus să vândă acest spațiu însă valoarea lui este estimată la aproximativ 100.000 de euro. Pentru noi este o sumă imensă, la care aproape că nu îndrăznim să ne gândim, dar ne dorim să demarăm în viitorul apropiat o campanie de strângere de fonduri pentru a putea aduna acești bani. Sperăm ca Dumnezeu să ne dea puterea, răbdarea și priceperea să reușim!

A.S.: Mesajul pentru cei care au fost și care o să fie în continuare aproape de Asociația Autism Câmpia Turzii?

I.D.: Îmi este foarte greu să exprim în cuvinte ce a însemnat ajutorul constant pe care asociația noastră l-a primit de-a lungul celor 6 ani de existență. Am pornit la drum în 2012 cu un buget de 300 de lei și cu câțiva voluntari inimoși alături de noi. Pe atunci lucram cu doar 4 copilași și 2 terapeuți. Ne-a fost extrem de greu! Atât de greu încât ne-am gândit de câteva ori să renunțăm. Însă de fiecare dată Dumnezeu ne-a întins o mână de ajutor prin toți cei care au susținut financiar și nu numai asociația noastră, dându-ne curajul de a merge mai departe. Le suntem foarte recunoscători tuturor celor care au crezut în puterea noastră de a dezvolta acest centru și de a-l face să devină o resursă importantă pentru copiii cu autism din Câmpia Turzii, Turda și zonele limitrofe. În momentul de față asociația noastră are nevoie de peste 100.000 de lei pentru a putea funcționa în anul 2019, sumă din care am reusit să obținem doar o parte. Cele mai mari costuri sunt cele cu plata impozitelor la stat pentru salariile terapeuților, cu închirierea și întreținerea spațiului în care ne desfășurăm activitatea. Avem în continuare mare nevoie de sprijin financiar din partea celor care doresc să ne fie alături! Ajutorul comunității din care facem parte este vital pentru noi iar fără el asociația noastră ar trebui să își închidă cu siguranță porțile. Vă transmit toată recunoștința și mulțumirile familiilor copiilor cu autism din centrul nostru care au putut beneficia de terapie datorită eforturilor dumneavoastră! Progresele lor stau mărturie că banii investiți în funcționarea de zi cu zi a centrului nostru au fost de mare folos. Vă mulțumim și sperăm să rămâneți alături de noi și în continuare! Asociația Autism Câmpia Turzii apelează la bunăvoința și sprijinul d-voastră. Cei care doresc să sprijine activitățile Asociației Autism Câmpia Turzii o pot face prin redirectionarea 2% din impozitul pe venit.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS