Mai sunt câteva zile până la începerea anului școlar iar autoritățile locale au început să pregătească așa cum se cuvine acest aspect. Despre cum sunt pregătite școlile din municipiul Câmpia Turzii, investiții în infrastructură și începerea anului școlar, într-un interviu marca Ziarul 21.
Rep.: Ce investiți recente s-au făcut în școlile din Câmpia Turzii?
Dorin Lojigan: Cele mai importante investiții le avem în acest moment în cele două licee din Câmpia Turzii, Liceul Teoretic “Pavel Dan” și Colegiului Tehnic “Victor Ungureanu”, investiții care constau în cele două proiecte europene pe care le-am câștigat în mandatul trecut și pe care le vom finaliza, dacă ajută bunul Dumnezeu, anul acesta. Lucrări mari de infrastructură, de anvelopare, schimbat geamuri, uși, zugrăveli etc. Zilele trecute am fost la cele două licee și am verificat care este stadiul lucrărilor și pot să vă spun, în acest moment, că la cele două școli vor începe anul școlar în condiții normale, cu prezența fizică a copiilor la școală. La “Pavel Dan” se lucrează doar pe exterior pentru că interiorul a fost finalizat încă de anul trecut, mai avem doar fațada principală. Este deja aplicată și decorativa. Mai este o legătură care traversează curtea școlii pentru partea de încălzire care urmează să fie făcută în viitorul apropiat. În ceea ce privește CTVU lucrările sunt mult mai ample, vorbim de un proiect de aproximativ 3 milioane de euro.
În acel liceu nu s-a investit niciodată deoarece nu a fost intabulat, a fost supus unui proces de intabulare a unei părți a parcului din școală. Liceul arată extraordinar de frumos, o să fie o plăcere să meargă copiii la școală. În acest moment partea de exterior și pavilioanele 3, 4, 5 sunt finalizate. Pavilionul 5 a fost finalizat încă de anul trecut și acum se lucrează intens ca pe pavilioanele 3 și 4 să fie finalizată curățenia ca până pe 13 septembrie ca să fie totul pregătit când vin copiii la școală. Toate celelalte școli sunt pregătite pentru începerea anului școlar, nu există niciun fel de probleme vis-a-vis de lucrările care se efectuează de igienizare pentru că, cel puțin în cele două școli “Mihai Viteazu” și “Avram Iancu”, chiar nu mai avem ce să facem, directorii de acolo merită toate felicitările, sunt la un alt nivel. Vă dau o știre în exclusivitate că la “Avram Iancu” am avut o întâlnire acum două săptămâni, a fost o delegație a SUA de ingineri, militari, care au fost și au văzut acea centrală termică care este prinsă în bugetul lor pentru a fi finanțată. Urmează să vedem, în funcție de actualizarea studiului de fezabilitate pe care îl avem făcut acolo, când vom începe lucrările. Singura școală unde nu am reușit să facem nici o investiție este școala“Iuliu Deac” din cartierul Șarât, dar nu pentru că nu am vrut ci pentru că și acea școală este vizată de două posibilități de finanțare.
- Este prinsă pe lista de sinteză a CNI-
- Am pregătit un proiect pe care îl vom depune la Agenția Fondului de Mediu.
Dacă se va da drumul la finanțare pe AFM, îl vom depune acolo ( anvelopare, schimbări de geamuri, izolații, hidroizolații, ș.a.m.d.) dacă nu, pe proiectul de la CNI vom avea anvelopări și construirea unei săli de sport. Vedem pe care dintre cele două variante ale Guvernului României vom merge. Acesta este motivul pentru care nu am investit în acea școală. Școala este pregătită pentru a primi copiii și ceea ce mă bucură foarte tare este că a crescut numărul de copii de la acea școală.
Rep.: Cum stăm cu construcția grădiniței de pe strada Retezatului?
Dorin Lojigan: Acolo avem o reală problemă sau am avut o reală problemă. Din cauza creșterii prețurilor la materiale constructorul acesta a abandonat lucrarea, pur și simplu nu și-a mai trimis oamenii pe șantier solicitându-ne o majorare de preț pe care noi nu o puteam accepta legal. De două zile s-a dat OUG care permite majorarea prețului contractat cu valoarea creșterii materialelor de construcții și atunci vom relua și acolo lucrările. A fost o perioadă de două, trei luni de zile, pierdută. Lucrarea este aproape gata, partea de jos este compartimentată, mai trebuie doar culoare, iar în partea de sus mai trebuie doar compartimentare. Eu sper ca anul acesta, dacă se vor plăti acele diferențe, când vom încheia actul adițional să o finalizeze. Dacă nu, i-am transmis constructorului că voi rezilia contractul și vom găsi un alt constructor. Referitor la grădinița din Berc, a fost scoasă la licitație de 2 ori și acum este scoasă pentru a treia oară la licitație.
Rep.: Cum se vor desfășura orele la Câmpia Turzii?
Dorin Lojigan: Avem doar 13 ( la data care s-a făcut interviul) cazuri de Covid, o creștere destul de semnificativă, zilnic a aparut un caz sau două în plus, dar suntem la o rată de 0.48, deci nu ne facem probleme. Orele se vor desfășura în format fizic cu prezența lor la școală.
Rep.: Ce ne puteți spune despre începerea anului școlar?
Dorin Lojigan: Astăzi am avut o discuție cu toți directorii de școli pe care i-am invitat la mine, cum de altfel o fac în fiecare an, pentru a vedea care este stadiul începerii anului școlar. Am discutat cu ei, s-a stabilit programul de începere la fiecare dintre școli, pe ore, cu precizarea că festivitățile de începere se vor desfășura cu respectarea prevederilor legale: cu mască, distanță de 1 m și exclusiv în curtea școlii. Orele se vor desfășura fizic, fiecare dintre elevi va purta mască. Am vorbit cu directorii de școli, fiecare dintre ei au stocuri de măști în condițiile în care careva dintre copii își uită masca acasă sau alte neprevăzute.
Rep.: Au fost ceva necesități ale directorilor de școli ?
Dorin Lojigan: Singurele probleme care sunt la momentul respectiv sunt la sălile de sport de la “Avram Iancu” și “Mihai Viteazu”- autorizațiile PSI, dar suntem în curs de obținere ale acelor autorizații care nu au fost obținute din 2004 de când au fost făcute.
Rep.: Ce sfaturi aveți pentru participanții la cursuri?
Dorin Lojigan: Cu speranța că le este dor să se întoarcă la cursuri, pentru că, cel puțin elevii de liceu, din experiența trecutului apropiat, nu prea își doresc să se întoarcă la cursuri fizic… din păcate. Este foarte importantă prezența la școală. Cu această speranța eu le doresc să aibă parte de un an educațional plin de împliniri, am încredere că nu vom avea probleme la Câmpia Turzii, am încredere că ne vom ridica la același nivel educațional la care am fost întotdeauna, cu note de 10 la BAC sau la examenul de capacitate. Avem copii minunați și, mai ales, avem dascăli minunați la Câmpia Turzii care merită toată aprecierea.
Rep.: A apărut știrea conform căreia s-ar construi o creșă în Câmpia Turzii.
Dorin Lojigan: Municipiul Câmpia Turzii a fost selectat pentru construirea unei creșe noi pe Programul de Construire Creșe pe care Ministerul Dezvoltării îl implementează în acest moment. Suntem în faza în care încercăm să identificăm terenul, urgent, avem trei, patru propuneri. Vedem pe care teren îl vom stabili și am credința că vom face această creșă pentru că este cu adevărat nevoie.
Rep.: Domnule primar vă mulțumim pentru interviu!
Dorin Lojigan: Cu drag! Și eu vă mulțumesc!