<
Actualitate

Interviu. Dorin Lojigan, în prima zi a redeschiderii restaurantelor: „Este o gura mare de oxigen pentru localurile din Câmpia Turzii”

În data de 28 decembrie, conform hotărârii CJSU, Câmpia Turzii a intrat oficial în scenariul galben, asta însemnând implicit redeschiderea localurilor la o capacitate de 30%. L-am zărit pe edilul municipiului Câmpia Turzii, Dorin Lojigan, la unul dintre localurile din Câmpia Turzii și l-am întrebat câteva aspecte legate de această situație.

Rep.: Domnule primar, din 10 Decembrie, Câmpia Turzii este pe un trend de scădere și iată, astăzi, am intrat în scenariul galben. Cum comentați?

Dorin Lojigan: Corect aţi reţinut. Din 10 Decembrie, Câmpia Turzii este într-un trend de scădere în ceea ce priveşte rata de incidenţă la mia de locuitori.
Sincer, aş fi vrut tare mult ca până ieri, când Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a emis hotărârea prin care Câmpia a fost trecută în mod oficial în scenariul galben, aş fi vrut să scădem la sub 1,5 pentru a putea intra direct în scenariul verde. Din păcate, am fost la 1,8, dar eu sunt destul de optimist şi cred că până la sfârşitul anului vom intra în scenariul verde, chiar dacă nu oficial. Pentru că oficial nu vom putea intra decât după ce trec 14 zile de la ultima hotărâre a CJSU-ului, adică de ieri începând, chiar dacă ipotetic am ajunge la 0 rată de incidenţă, tot peste 14 zile vom fi reevaluaţi de către CJSU.
Rep: Măsurile luate de administrația locala au dat roade

Dorin Lojigan: Nu este doar meritul primăriei, bineînţeles că şi noi am avut mare aport la această scădere pentru că, dacă vă aduceţi aminte, la un moment dat ajunsesem la 7, 50 în perioada când eu avusesem Covid şi am stat acasă. Într-adevăr, am luat nişte măsuri pentru care unii ne-au criticat părându-se că sunt foarte dure şi mă refer aici la de exemplu, închiderea locurilor de joacă sau faptul că n-am mai permis accesul în piaţa de miercurea a comercianţilor sau producătorilor care veneau din comune sau Unităţi Administrativ Teritoriale care erau în scenariul roşu. A fost dureros pe de-o parte pentru locuitori pentru că nu mai aveau de unde să cumpere, dureros pentru ei că nu mai aveau unde să vândă. Însă am preferat să mă lupt pentru siguranţa cetăţenilor Câmpiei Turzii pentru că de fapt, asta mă interesează pe mine. Le spuneam producătorilor din Cluj, Gherla, Dej care mă mai sunau, că pe mine mă interesează doar cetăţenii municipiului Câmpia Turzii şi iată că acele măsuri care au fost luate la început şi-au spus punctul de vedere şi am ajuns astăzi la 1, 8. Dar, aşa cum ziceam, nu este doar meritul administraţiei publice locale, este meritul si al altor instituţii din municipiul nostru şi mă refer aici la Poliţia Naţională, la Poliţia Locală, la colegii de la Baza Aeriană şi nu în ultimul rând, este meritul cetăţenilor Câmpiei Turzii care au înţeles că doar colaborând toţi, împreună, putem să ajungem să ne fie bine tuturor.


Rep: Sectorul Horeca din Câmpia Turzii si-a reluat activitatea la 30% din capacitate…

Dorin Lojigan: Trebuie să recunosc că şi mie şi dumneavoastră şi tuturor celor care sunt în momentul acesta în local, că ne-a fost dor mai mult de a sta la o poveste, la o cafea într-un restaurant. Tuturor ne-a lipsit acest lucru. Mă bucur că am avut discuţii extrem de dese şi chiar le-am recomandat să se reorienteze, că până la urmă, asta este viaţa. Vrem nu vrem, acest virus există, această pandemie există şi atunci le-am recomandat să se reorienteze spre mediul online şi bucuria mea a fost foarte mare să văd că toate restraurantele sau marea majoritatea restaurantelor din Câmpia Turzii s-au reorientat spre mediul online, astfel că am putut fiecare dintre noi să comandăm acasă la pachet mâncare şi asta înseamnă că există un pic de implicare din partea tuturor.
Şi mie mi-a fost dor să vin la o cafea, de aceea m-aţi şi găsit aici. Mi-am dorit foarte mult să pot să beau o cafea la restaurant şi să stau de vorbă cu prietenii pentru că, nu cafeaua în sine cât poate povestea din spatele cafelei contează. Repet, îmi pare rău că nu am reuşit până ieri să ajungem la 1, 5, dar sunt convins că dacă pe mai departe respectăm regulile, eu cred că anul acesta putem ajunge la scenariul verde şi asta înseamnă că deja cel puţin pentru Horeca este un lucru bun pentru că vor putea să deschidă 50% din activitate. Pe de altă parte, administraţia pe care o conduc a fost în permanenţă alături de ei şi dacă pe perioada stării de urgenţă doar primăria Câmpia Turzii şi primăria Oradea, adică Dorin Lojigan şi Ilie Bolojan au fost cei care au oferit reduceri la impozite pentru sectorul Horeca, în starea de alertă am fost singurul primar din Transilvania care a oferit astfel de reduceri celor din Horeca. Reduceri la impozit pe întreaga durată a anului 2020.
Poate nu sunt sumele extraordinare, poate pentru noi nu contează la bugetul local, dar pentru ei sunt convins că au contat şi acele sume mici în această perioadă şi sunt de admirat. Pe de altă parte ceea ce am observat la restaurantele din Câmpia, la tot domeniul acesta Horeca, la faptul că patronii şi-au păstrat angajaţii pentru că e foarte greu să păstrezi angajaţi în această perioadă, să le plăteşti salariile, contribuţiile la stat şi cred că nu le-a fost deloc uşor, ori acelaşi ajutor pe care l-am dat fie cât de mic, cred că a fost o gură de oxigen pentru ei. Iar faptul că de astăzi începând 30% din populaţia Câmpiei Turzii şi nu numai pentru că sunt convins că Turda de exemplu, toţi turdenii vor veni la restaurantele din Câmpia acum şi cred că este un lucru sau o gură mare de oxigen pentru Horeca din Câmpia Turzii.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS