Începutul de an aduce în fața cititorilor un interviu pe care echipa Ziarului 21 l-a realizat în compania edilului municipiului Câmpia Turzii, Dorin Lojigan. Despre realizările anului 2021 însă și despre cea mai mare nerealizare a administrației.
Rep.: Cum a fost anul 2021 pentru administrația pe care o conduceți?
Dorin Lojigan: Anul 2021 a fost un an greu, având în vedere situația epidemiologică la nivelul întregii țări, întregii lumi până la urmă. Din păcate, această situație a dat peste cap multe dintre proiectele noastre, însă per total aș zice ca a fost un an bun pentru că am reușit să muncim mult, vremea a și ținut cu noi. Și acum, chiar dacă suntem în luna ianuarie, colegii de la Domeniul Public lucrează, Salubritatea lucrează, deci am putut să ne implementăm o parte din proiectele noastre
Rep.: Ce ați fi vrut să realizați însă nu ați apucat… din varii motive?
Dorin Lojigan: Cea mai mare nerealizare a noastră, nu știu dacă este neapărat vina noastră sau nu, este nerealizarea grădiniței de pe strada Retezatului. Acel proiect început pe fonduri guvernamentale, pe care din păcate nu am reușit să îl finalizăm așa cum am promis, acolo pur și simplu constructorului a abandonat lucrarea și a plecat fără să mai dea nici un semn. Acum suntem în faza în care reluăm licitația pentru a acorda acea lucrare unui alt constructor. Aceasta ar fi cea mai mare nerealizare pe care am avut-o, pe care o recunoaștem și ne-o asumăm. Am mai putea vorbi despre faptul că nu s-a reușit asfaltarea drumului către cartierul Lut și a străzilor Avram Iancu și Gării, dar străzile sunt aproape de finalizare, chiar stratul de asfalt mai trebuie turnat însă pentru că a venit anotimpul rece, temperaturi sub 10 grade, nu am mai putut să turnăm stratul de asfalt. La primăvară, îndată ce timpul de va permite, vom turna stratul de asfalt și cele trei străzi vor fi asfaltate. Acestea sunt marile nerealizări pe care le-am avut în anul 2021.
Rep.: Ce satisfacții aveți în implementarea unor proiecte în anul 2021?
Dorin Lojigan: Cred că cele mai importante lucruri pe care le-am făcut în 2021, d.p.d.v. al investițiilor, se referă la trei linii majore:
– în primul rând, sunt investițiile în Spitalul din Câmpia Turzii, pe partea de sănătate. Am avut niște investiții fantastice în anul 2021, investiții la care nici eu și nici alți primari nici măcar nu visau. Avem un spital model, un spital de referință la nivel județean și apreciat de către DSP Cluj. Acolo am reușit să cumpărăm acel computer tomograf care funcționează zilnic, am reușit să achiziționăm, la final de an, un turn laparoscopic de ultimă generație, cum nici un spital din județul Cluj nu are, cu excepția spitalului privat Regina Maria dar care are cu o generație mai veche decât al nostru. Am reușit să achiziționăm un ecograf foarte performant. Am reușit să schimbăm tot ceea ce înseamnă lenjerii de pat, pături, cearceafuri, perne, mobilier în toate saloanele, televizor în salon, televizoare cu cd în secția de pediatrie pentru copilași, aer condiționat, etc. Au fost o serie de investiții extrem de mari în spital de care sunt foarte mulțumit.
– investițiile în învățământ, o altă prioritate pentru mine ca și primar. Aproape am finalizat lucrările la Liceul Teoretic Pavel Dan și Colegiul Tehnic Victor Ungureanu, investit de aproape 4 milioane de euro, pe fonduri europene. Investițiile sunt în curs de finalizare. Celelate școli din oraș eu zic că sunt la un standard calitativ care poate asigura fără nici o problemă învățământul în municipiului Câmpia Turzii. Avem și aici o sincopă, școala din cartierul Șarât, însă nu am neglijat-o. Am depus un proiect de finanțare pe două direcții diferite: CNI și Agenția Fondului de Mediu.
– investițiile în infrastructura stradală și mă refer aici în principal la finalizarea lucrărilor de asfaltare a celor două străzi importante din municipiul nostru: Aurel Vlaicu și Republicii. Am reușit străzile mari din oraș care au fost afectate de lucrările mari ale Companiei de Apă să le facem de așa manieră încât să le facem aproape de la zero. Străzile importante: dr. Ioan Rațiu, Gheorghe Lazăr, sunt străzi pe care le-am bordurat, făcut trotuar nou, trama stradală nouă. Mă bucur foarte mult feedback-ul venit de la populație. Oamenii încep să înțeleagă că important este să se facă acele lucrări în subteran, schimbări conducte, apă, canal, și abea după aceea dacă trecem la asfaltare de trotuare și de trama stradală.