Cultură, civilizație, spiritualitate
„Rugăciunea era puterea parohiei”
Cine sădește un pom, cine construiește o casă, se spune căacestea sunt reperele unei vieți de om trăită cu înțeles, dar cine construișete casa lui Dumnezeu, trăiește în aceiași armonie cu divinitatea. Bunătatea, dăruirea, dragostea nețărmurită și oameni sunt doar câteva din calitățile pe care oriceadevărat creștin trebuie să le aibă. Credința trebuie să fie un factor de echilibru și stabilitate pentru orice națiune, cultivată în mod special de preotul dar și de învățătorul satului. De altfel istoria o spune că românii din Ardeal și-au păstrat credința șineamul datorită preotului și învățătorului. Despre credință șidragoste față de aproapele nostru, ne spune în articolul din acest număr al ziarului, părintele Precucernic Felvinți Simion.
Rep.:Pentru început vreau să vă mulțumesc în numele cititorilor ziarului Ziarul 21 că ați acceptat să ne acordați acest interviu. Puteți să ne spuneți câteva date biorafice?
Felvinți Simion, preot paroh al Bisericii ,,Sfântul Ilie Proroc” Câmpia Turzii, 2000-2020: -Mă numesc Felvinți Simion, sunt născut în 19 august 1951 în comuna Boian, județul Cluj din părinții Alexandru și Todorica. Am primit botezul și mirul în același an.
Rep.: Unde ați urmat cursurile școlii primare și gimnaziale și a altor forme de învățământ?
Felvinți Simion:-După școala elementară, urmată în satul natal, am frecventat cursurile Liceului Teoretic Câmpia Turzii, (actualul Liceu ”Pavel Dan”) promoția 1974, apoi Institutul Teologic de Grad Universitar la Sibiu, promoția 1978.
Rep.: Ne puteți spune unde ați prins repartiție și cum a fost la început?
Felvinți Simion: -Hirotonist diacon și apoi preot de către Preasfințitul Episcop vicar Iustinian Maramureșanul, după cum urmează: diacon ladata de 25.11.1978 și preot în data de 26.11.1978 pentru parohia Tureni din județul Cluj. Ca la un început de drum eram optimist, încrezător dar m-am lovit de multe lucruri nebănuite pe care a trebuit să le depășesc, erau primele lecții de viață. În cadrul aceluiași protopopiat am fost transferat la parohia Urca (01.10.1981).
Rep.: Când ați ajuns la Câmpia Turzii?
Felvinți Simion: -La data de 1 noiembrie 1998 am venit la Câmpia Turzii, transferul s-a făcut în urma unei discuții dintre mine și Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Bartolomeu Anania, așa s-a născut această biserică.
Rep.: Cine va sprijinit în realizarea acestei biserici?
Felvinți Simion: -În realizarea acestei biserici au fost toți aceia care au donat bani și au muncit împreună cu mine, coratorii, comitetul de femei și toți oameni de bună credință din oraș.
Rep.: Care au fost cele mai importante momente de sărbătoare ale acestei biserici?
Felvinți Simion: -În mai 1999 s-a pus piatra de temelie și toamna m-am mutat din Sâncrai unde am slujit împreună cu preotul Rusu Vasile laparterul bisericii de la blocuri. Au venit la biserică o mulțime de oameni cu flori, cu voie bună, era o sărbătoare iarna, din cauza condensului parcă ne ploua, nu zicea nimeni nimic, așteptau să ne mutăm sus în Biserică. În celălalt an în 2000 ne-am mutat sus, era a doua mare sărbătoare.
Rep.: Ce s-a realizat pentru comunitatea parohiei în perioada în care ați slujit?
Felvinți Simion: -Nu m-am ocupat doar la construirea bisericii, în paralel mă ocupam și de copii din parohie, făceam ore de matematică, română, religie, ba alergam prin parcul bisericii, am reușit să îmi fac prieteni chiar și până în ziua de astăzi. M-am înconjurat de profesori care au făcut apostolat din materiile lor pentru acei elevi.
Rep.: Care sunt trăirile comuniunii din parohia dvs. în cele două mari sărbători, Nașterea și Învierea Mântuitorului?
Felvinți Simion: -Rugăciunea era puterea parohiei, timp petrecut în biserică în dialog cu Dumnezeu de unde ne luam forța necesară pentru a merge în mod eficient la întâlnirea cu lumea. Nu este vorba de un entuziasm trecător sau sentimentalism, era o viață creștină autentică, solidaritate cu cei din jur și cu Dumnezeu. Mie mi se pare că pregătirea pentru Crăciun și Paști are o mare importanță. Postul este apropierea de Dumnezeu, este o jertfă bine plăcută (rugăciune, închinare, fapte bune, părere de rău pentru relele făcute) prin acestea devenim o flacără pentru cei din jur, niște luminători pentru urmași, doar așa ne bucurăm de cele două Sfinte Sărbători.
Rep.: Ne puteți spune câteva cuvinte care a fost relația bisericii și autoritățiile locale?
Felvinți Simion: -Relațiile bisericii cu autoritățile locale au fost de respect pentru aleși și alegători.
Rep.: Când ați ieșit la pensie și cum este viața de pensionar?
Felvinți Simion: -Am ieșit la pensie în 1 iunie 2020. Apoi am continuat să slujesc cu preotul paroh Rațiu Raul George cu care mă împac foarte bine și el continuă ceea ce eu am început, Dumnezeu să fie cu el.
Rep.: Știu că sunteți un mare pasionat al literaturii, ne puteți spune ce vă place să lecturați?
Felvinți Simion: -Am citit Viețile Sfinților, Evanghelia trăită, așa am aprins focul credinței în inimile celor din jurul bisericii, așa au făcut și alții pentru noi. Suntem lumină atâta vreme cât trăim cu Isus Hristos ,,Veniți și Vedeți” invitație adresată primilor ucenici și nouă. Casa Tatălui devine casa noastră și noi devenim frați. Din păcate toți ne-am îndepărtat și sufletele ne fumegă aproape ne sting. În cele 40 de zile de intensă pregătire pentru ,,Învierea Domnului” (postul rugăciunea, spovedania, faptele bune) să îndepărteze din suflet tot ce sufocă flacăra divină, ține postul și-l vei descoperi pe Dumnezeu, este firul roșu al vieții noastre. Antoine de Saint-Exupéry zicea în ,,Micul prinț” ,,dacă vrei să construiești o barcă nu bate oamenii la cap să strângă lemne, nu împărți sarcini,învață-i întâi să tânjească după marea îndepărtată și nesfârșită”. Să ținem acest post mare amintindu-ne de tot ce a făcut Dumnezeu pentru noi. Din acest tezaur al inimii noastre să pornească toate faptele creștinești din post și nu numai. An de an, vom aduga ceva în plus la barca noastră ce ne duce înspre limanul mult dorit.
Rep.: Cui doriți să-i mulțumiți pentru ceea ce ați realizat în viața dvs.?
Felvinți Simion: -Mulțumesc bunului Dumnezeu pentru toate și părinților mei pentru care mă rog și când voi pleca și eu mă vor întâmpina și mă vor duce în fața Domnului…. spre ce-ai făcut în viața ta.
Rep.: Părinte, în prag de sărbători vă rog să transmiteți un mesaj către credincioși.
Felvinți Simion, preot paroh al Bisericii ,,Sfântul Ilie Proroc” Câmpia Turzii, 2000-2020:
-În prag de sărbători vă spun, fiți înțelepți, fiți lumină pentru cei din jur, fiți veseli apropiidu-vă de Domnul și veți trăi frumos.