Interviu. Cucerzan Andrei – Practic am renunțat la Timișoara și am venit aici la Baia de Fier și nu îmi pare rău
Tenacitatea, dorința de a urma un vis, dorința pentru ceva nou, apropierea de natură reprezintă o necesitate lăsată pentru om de divinitate. Poate, birocrația unei societății bolnave îl grăbește pe om să aleagă liniștea în locul unei vieți tumultoase și agitate de la oraș. În acest articol vreau să vi-l prezint pe Andrei Cucerzan și familia domniei sale care a luat viața în piept iar când oportunitatea s-a ivit nu a stat pe gânduri renunțând la confortul din zona metropolitană pentru o viață la țară într-un loc pitoresc spre natură. Aici, la Baia de Fier a început o muncă în domeniul HoReCa și afacerea merge foarte bine, dar prin amabilitatea domniei sale ne va spune mai multe detalii.
Rep.: Pentru început vreau să vă felicit pentru ce ați realizat în materie de HoReCa. Vă rog, pentru cititorii Ziarului 21, să prezentați o scurtă biografie.
Cucerzan Mihai Andrei, administrator pensunea Casa Domnească, Baia de Fier (Gorj): Mă numesc Cucerzan Mihai Andrei și m-am născut în municipiul Câmpia Turzii într-o frumoasă zi de primăvară, adică în de 23 mai 1986. Sunt căsătorit cu Cucerzan Liana și avem doi copii frumoși, o fată pe care o cheamă Dahlia, are 10 ani și e în clasa a III a, și un băiat pe care îl cheamă Luca, are 6 ani și e în clsa 0.
Rep.: Te rog să ne spui câteva aspecte din ruta școlară, liceală dar și alte forme de învățământ?
Cucerzan Mihai Andrei: Primele 8 clase le-am făcut la Școala Gimnazială ”Mihai Viteazul” din Câmpia Turzii, iar liceul, primii trei ani i-am făcut la Colegiul Tehnic Victor Ungureanu” iar ultimul l-am făcut la Liceul Teoretic ”Pavel Dan” din localitate. De asemenea am absolvit Managmentul Afacerilor din cadrul Universității de Vest din Timișoara.
Rep.: Care a fost primul loc de muncă?
Cucerzan Mihai Andrei: Primul meu loc de muncă a fost în cadrul lanțului de magazine Domo, sucursala Turda. Aici am debutat în vânzări pe postul de consilier vânzări audio-tv și am simțit că pot mai mult decât atâta. După aceea am plecat în Timișoara unde am fost timp de 13 ani director de vânzări la U.M.T. S.A. (Uzinele Mecanice Timisoara)
Rep.: Ce te-a atras la Baia de Fier?
Cucerzan Mihai Andrei: Liniștea. Faptul că am ocazia să lucrez cu, copiii într-un alt mediu decât cel dintr-un oraș mare și faptul că am ocazia să fac ceea ce îmi place, într-un mediu și o comunitate de oameni extraordinari.
Rep.: Nu ți-a fost frică să faci acest pas?
Cucerzan Mihai Andrei: Frică nu mi-a fost, dar ceva emoții am avut, frică nu mi-a fost, deoarece după discuțiile cu Cosmin, am simțit că asta e ceea ce trebuie să fac, deși acum opt luni de zile, ca să zic așa habar nu aveam că noi o să ajungem aici. Practic, am renunțat la Timișoara și am venit aici la Baia de Fier și nu îmi pare rău.
Rep.: Care au fost începuturile tale în materie de HoReCa?
Cucerzan Mihai Andrei: Nu am avut niciodată o altă experiență cu HoReCa, aceasta este prima și fructoasă experiență.
Rep.: Cine te-a sprijiit în acest demers?
Cucerzan Mihai Andrei: În primul rând Dumnezeu, în al doilea rând familia, în al treilea rând Cosmin, proprietarul care a avut încredere în mine, să îmi lase pe mână business-ul ăsta pe care l-a construit în ultimii 17 ani.
Rep.: Cine e d-nul Cosmin?
Cucerzan Mihai Andrei: Numele lui este Cosmin Gheorghe Băleanu, un om extraordinar pe care Dumnezeu l-a ales alături de mine să ne pună o frânghie în mână, la un capăt atârnă 17 ani de excelență în servicii horeca, la celălalt capăt stau eu și mă rog să duc mai departe moștenirea măcar 17 ani de acum încolo.
Rep.: Cum merge afacerea, sunt clienți, care e cea mai bună perioadă din an de ocupare a pensiunii?
Cucerzan Mihai Andrei: Există o perioadă mai plină, în perioada de vară, iunie, iulie, august, foarte greu mai găsiți camere la noi, doar cu rezervări. Avem deja rezervată luna iulie plus perioada sărbătorilor când toată lumea vine, este aproape de Rânca și e mult mai frumos aici la noi decât la Rânca ca și cazare. Oamenii vin, se cazează aici și se duc acolo la schi.
Rep.: Care bucătărie te definește?
Cucerzan Mihai Andrei: Cea de moment, nu gătesc după rețete niciodată, respect anumite principii dar niciodată nu fac același preparat de două ori. Nu folosesc cântar sau alte unități de măsură în bucătărie. De asta la noi unul din cele mai apreciate deserturi este prăjitura săracului, adică mălai dulce. Am făcut-o de zeci de ori și de fiecare dată diferit.
Rep.: Care e cel mai cerut meniu?
Cucerzan Mihai Andrei: Se mai întâmplă să întrebam clienții ce vor sa mănânce și de cele mai multe ori răspunsul lor este: de la voi orice, nu avem preferințe.
Rep.: Povestește-ne despre pensiue, locuri de cazare, facilități, despre preparatele culinare.
Cucerzan Mihai Andrei: Pensiunea este situată chiar vizaivi de Peștera Muierii, suntem un pic mai departe de drumul principal, deci, e o liniște foarte mare aici la noi. În cadrul pensiunii avem 27 de locuri de cazare în 8 camere, toate camerele cu baie proprie, toate foarte frumoase, foarte spațioase, avem și un living generos cu un șemineu extraordinar care iarna merge aproape tot timpul, adică când e frig și sunt clienți. Mai avem o terasă mare închisă la fel cu un șemineu pe post de restaurant cu vedere la munte cu geamuri foarte mari. Pentru vara, avem piscină încălzită, avem foișor cu grătar, cuptor, rotisor, afumătoare și de tot ce e nevoie.
Rep.: Cum a fost pentru copii această mutare de la Timișoara la Baia de Fier?
Cucerzan Mihai Andrei: Copiii s-au acomodat foarte bine, școala e una extraordinară, cadrele didactice sunt foarte implicate, pot să zic ca și nivel de dotare, pentru că noi avem comparația cu Timișoara unde au fost copiii înante la una din cele mai bune școli din Timișoara, dar vreau să spun că nu e nicio diferență, ba dimpotrivă simt că implicarea din partea conducerii școlii e mult mai mare aici. Până și copii sunt altfel, adică până acum la Timișoara nu vedeam copiii dimineața bucurându-se că se văd unul pe altul, aici îi văd făcând asta, aici îi văd cum se ajută unul pe altul, îi văd cum se joacă împreună, văd mult mai puține certuri, văd mult mai puține influențe negative datorită vremurilor în care trăim, mă refer la comunitatea locală, autoritățiile, primăria și școala sunt foarte implicate, adică e transport școlar care îi ia pe copii de acasă, îi duce la școală, iar la terminarea cursurilor îi aduce acasă. În fiecare dimineață Poliția Locală stă în fața școlii și dirijează circulația, lucru pe care nu l-am văzut nicăieri în Timișoara.
Rep.: Știu că v-au călcat pragul mai multe posturi Tv de la nive național.
Cucerzan Mihai Andrei: Da, așa este, au fost mai multe televiziuni, cei de la Pro Tv au fost de două ori aici, cei de la Antena 1 au fost aici, de asemenea au fost și cei de la Digi 24 care au transmis în direct și acum și cei de la Kanal D. Le mulțumesc că prin acest mod se fac cunoscut locurile frumoase ale României.
Rep.: Care sunt planurile de viitor?
Cucerzan Mihai Andrei: Planul de viitor e să rămânem aici, ăsta e cel mai important lucru pe care îl avem și să ne creștem copiii în mediul pe care l-am găsit aicea.
Cosmin Gheorghe Băleanu: Sunt persoane pe care de la prima întâlnire le simți aproape. Așa a fost și cu Andrei. Fosta noastră șefă, Dumnezeu să o ierte, mi-a zis că a găsit un ardelean, un bănățean care seamană în multe privințe cu mine: ochi albaștrii, grăsuț, zâmbitor, serios, inteligent și binevoitor. Ne-am cunoscut la o sticlă de vin și am rămas prieteni în adevăratul sens al cuvântului și al omeniei și după plecarea lui din companie. M-a vizitat la pensiune cu Lili, Dahlia și mama lui si a fost momentul în care Lili s-a îndrăgostit de slăninuța făcută de noi (motiv de comunicare permanantă cu Andrei ca să satisfacem pofta soției, trimiteam slănință si prin curier ) iar Andrei s-a îndrăgostit de apa noastră de la “noi din Baia”. Am ținut legătura permanent și atunci când am hotărât de comun acord să devină olteni de sub munte, i-am sprijinit mai mult ca oricine (de aceea zic ei că sunt ca și nașul lor, le-am făcut botezul de Olteni). Un om deschis care pune pasiune în ceea ce face și pe care credința în Dumnezeu il va feri de orice, de aceea am făcut acest pas.