<
Actualitate

Interviu cu vechiul/actualul primar al comunei Mihai Viteazu, Ioan Zeng

După 16 de ani în care comuna Mihai Viteazul s-a aflat pe un trend de dezvoltare și modernizare, primarul Ioan Zeng a mai primit încă un mandat cu peste 51% dintre voturile exprimate de cetățenii comunei. Ajuns la al V-lea mandat, edilul localității Mihai Viteazul are parte de multe realizări, multe proiecte implementate. Administrația condusă de Ioan Zeng a „săltat” comuna și a făcut-o să fie una dintre cele mai frumoase comune din județul Cluj. Un interviu inedit, marca Ziarul 21, despre politică, familie, proiecte și viitor cu edilul localității Mihai Viteazul, domnul Ioan Zeng.


Rep.: Bună ziua și felicitări pentru acest nou mandat!

Ioan Zeng: Salutări tuturor celor care ne urmăresc. Suntem după alegeri și încă simt acele emoții, acea oboseală.

Rep.: Cum ați trăit d-voastră alegerile?

Ioan Zeng: Trăim vremuri mai ciudate față de alți ani. Eu sunt la al V-lea mandat, la al V-lea examen și m-am simțit în fața acestor alegeri ca un elev în fața unui examen mai dificil. Chiar dacă eram pregătit bine, cei 16 ani din urma mea și-au spus cuvântul. S-au realizat multe proiecte în decursul anilor pentru această comună. Campania a fost dură, atipică, nu s-au respectat chiar toate lucrurile cum trebuie. S-au folosit tot felul de metode nelalocul lor având ca scop inducerea oamenilor în eroare.

Rep.: Cum ați colaborat d-voastră, în mandatul 2016-2020, cu vechiul consiliu local?

Ioan Zeng: În vechiul mandat am avut 15 consilieri buni, un consiliu local bun. Am putut colabora foarte bine. La final de mandat le-am mulțumit pentru implicarea lor și chiar dacă am avut divergențe, opiniile divergente aduc un salt. Tot timpul am ținut cont de sfaturile lor, pentru că acesta este rolul unui consilier, să consilieze primarul. La final le-am mulțumit și le-am spus că m-am simțit între ei ca între frați.

Rep.: Totuși sunteți la a V-lea mandat. Asta înseamnă că cetățenii din Mihai Viteazu au încredere în d-voastră…

Ioan Zeng: În județul Cluj nu sunt foarte mulți cu 5 mandate, dar sunt cazuri cu 6, 7 mandate. Suntem o generație care am preluat frâiele comunelor în 2004. Pentru mine acest mandat este ultimul din cauza vârstei care își pune amprentă pe muncă. Eu mă simt în formă, în putere. Sunt sănătos acum. Era să trec pe o boală care nu are leac dar Cineva M-a iubit acolo Sus. Chiar cred lucrul acesta. Mi-a prins bine mersul la Biserică să mă rog și cred că m-a și ascultat Dumnezeu.  L-am întrebat pe IPS Andrei de ce am atâtea greutăți pe cruce însă IPS Andrei mi-a spus: „nu se pun greutăți pe cruce, ci pe tine te-a salvat Dumnezeu. Cel de Sus mai are treabă cu tine”. Eu am încercat să sfințesc locul. Iubesc această localitate, e satul meu natal, aici m-am născut în anul 1953 când aici, era casă de nașteri. Din acest motiv caut să fac cât mai multe lucruri bune în această comună și sigur că sunt pretențiile mari, datorită faptului că localitatea se află undeva la mijlocul celor două mari orașe, Turda și Cluj Napoca. Acest aspect are influență mare asupra locuitorilor. Toți doresc condiții de oraș.

Rep.: Care au fost principalele proiecte implementate în mandatul trecut?

Ioan Zeng: Chiar au fost multe proiecte implementate. Aproximativ 30 de milioane de euro din fonduri europene, guvernamentale și de la bugetul local. S-au construit toate cele trebuincioase pentru bunul mers al comunei. Nu era capelă mortuară nici în Cornești, nici în Cheia, însă acum există pentru a aduce un plus de civilizație acolo. S-au făcut foarte multe în aceste 2 sate însă nu s-a apreciat. De asemenea s-a construit un dispensar modern, la nivelul unuia de oraș. S-a terminat canalizarea menajeră în Mihai Viteazu în proporție de 99%. S-a reabilitat apa potabilă în localitatea Cheia unde nu era apă potabilă pe timp de noapte, din cauza conductelor vechi, de prin anii 60, 70. Apa nu avea presiune pentru a ajunge la ultima casă din Cheia și atunci, printr-un proiect guvernamental, am reușit să facem o instalație de apă potabilă prin cădere. Iluminatul public în Cornești și Mihai Viteazul. Am avut o reclamație din satul Cheia că într-o anumită zona nu mai este iluminat stradal. Am fost la fața locului, acolo nu sunt stâlpi, dar în viitorul apropiat vom remedia această problemă. Am făcut poduri peste pârâul Hășdate. Aceste fonduri sunt din fondul de rezervă al României pentru inundații. S-au făcut 2 poduri trainice care vor dăinui peste 100 de ani. Drumurile de exploatație agricolă au fost asfaltate din fonduri europene. Am asfaltat o parte din străzile satului Mihai Viteazul unde s-au terminat lucrările de infrastructură, aproximativ 8 km de drumuri, 1.1 milioane euro din fonduri europene. Urmează asfaltarea în etapa a doua și a treia. Banii îi avem  puși deoparte. Wi-fi gratuit în comună. 10 puncte de acces în zona parcurilor, școlilor, instituțiilor. S-a reabilitat Căminul Cultural din Cornești, o realizare foarte mare din fonduri europene. O bijuterie a acestei comunități. Am achiziționat utilaje pentru deszăpezire, măturat stradal, etc. S-a introdus apa în toate cimitirele și s-au renovat aleile din cimitire și pe această cale doresc să informez cetățenii să vină să își dea interesul pentru păstrarea curățeniei și modernizarea locurilor de veci.

Am început nomenclatorul stradal. Este gata, înregistrat. Nomenclatorul stradal va intra după alegerile parlamentare. Primăria va plăti pentru schimbarea cărților de identitate. Una dintre cele mai importante realizări este primăria nouă. Primăria este cartea de vizită a comunei, deci gospodărirea acelei comune. Suntem în această primărie veche, o clădire de peste 100 de ani. Este mai scump să o reabilitezi decât să construiești alta nouă. O lucrare care a început acum 7 ani de zile, termenul de finalizare era acum 3 ani, însă la un timp după ce s-a început construcția, firma constructoare a dat faliment și a trebui reluat tot procesul. În maxim 3 săptămâni ne mutăm în primăria nouă. Am susținut cultura, sportul- echipa de fotbal, rugby, am susținut bisericile de orice cult cu finanțări în toți acești 16 ani. De asemenea legat de educație, școlile și grădinițele sunt modernizate la ultimul standard. Avem table interctive de la început, când alții aveau doar pe la universități. Copiii s-au obișnuit cu aceste table și aproape fiecare clasă deține o asemenea tablă. Sala de sport pe care am realizat-o acum 2 mandate este benefică pentru sportul din comună. Să îi vedeți pe copiii comunei când fac sport, ce mândri și ce bucuroși sunt. Am mai organizat campionate de fotbal pentru copiii de până în 10 ani și ne-au vizitat formații mari: Steaua, CFR, Dinamo, Universitatea Cluj, Arieșul Turda, era plin de părinți, ceva frumos și benefic pentru sănătatea celor mici.

Rep.: Ce proiecte aveți de viitor?

Ioan Zeng: Pentru viitor, primul lucru pe care îl promit, și eu nu promit orice, ceea ce promit mă țin de cuvânt… se vor asfalta toate străzile din toată comuna. Multă lume m-a întrebat de ce nu am asfaltat în Cheia și Cornești. Pentru ca acolo urmează să fie implementat mega proiectul CAA de schimbare conducte apă și canal.

Vreau să fac un proiect în care să facem o alee, o pistă de bicicliști, din Cheile Turzii până în Ciucaș. În Cheile Turzii vrem să punem la punct parcarea, toaletele și tot ceea ce trebuie. Acest lucru îl vom face cât de repede, undeva în primăvară.

Vreau să facem un Centru Civic, vis-a-vis de primărie. Proiectul este făcut, costă în jur de 10.000.000 lei. Centrul Civic va conține un muzeu, un centru de informare turistică, o sală de conferință, o arhivă modernă și niște garaje pentru utilaje și mașini. În partea din spate se va construi un parc de joacă pentru copii și în rest parcare. Un alt proiect pe care îl vom implementa este cadastrarea terenurilor gratuit. Până acum ne-am intabulat noi, pe banii noștri, terenurile și imobilele, însă ce a rămas se poate intabula gratuit. De asemenea, doresc o pistă de biciclete împreună cu Turda, comuna Moldovenești și cu comuna Iara. Linia de cale ferată îngustă o vom cere să treacă de la Statul Român în proprietatea domeniului public a acelor localități amintite mai sus și până la Lungești se poate face o alee și o pistă de biciclete cu banci, iluminat, etc. Noi avem o asociație „Mocănița” și din pacăte nu s-a putut face, nu s-a putut realiza și această linie îngustă măcar să o putem folosi pentru sport, pentru a merge din Turda până în Lungești pe Valea Arieșului, cu bicicleta. Un alt aspect important, un alt proiect de viitor este construirea unui ștrand. Comuna noastră a avut pe vremuri un ștrand, în acest moment există unul privat care are succes, și este nevoie de ștrand pentru populația din zonă. Ștrandul se va construi lângă pârâul Hășdate, în zona unde pârâul se varsă în Arieș. Un alt gând care mă frământă este transportul în comun. Este deficitar, din păcate. Vreau și eu două autobuze electrice cum are Turda, sau există varianta de a ne asocia cu Turda și să ne facă ei transportul în comună, dacă nu, facem noi o societate de transport, o regie, pentru acest lucru. Dacă sunt autobuze electrice, costurile de funcționare sunt mai mici, pe elevi îi putem subvenționa, la fel cum vom putea subvenționa veteranii, bătrânii și persoanele cu dizabilități. În acest moment, cu firma privată care își desfășoară activitatea pe raza comunei, nu putem subvenționa. Și mai am un vis, să vedem dacă se poate realiza, un patinoar lângă arena de fotbal. În continuare susținem cultura, sportul, religiile și educația.

Rep.: Care este componența noului Consiliu Local și cum o să vedeți colaborarea cu ei?

Ioan Zeng: Singurul lucru foarte greu din acest moment este alegerea viceprimarului. Este o luptă mare și toată lumea se dorește viceprimar. Dar viceprimarul trebuie să aibă niște calități. Viceprimarul trebuie să lucreze de două ori mai mult decât primarul. Primarul este și o persoană reprezentativă, participă la ședințe, reprezintă comuna, inițiază proiecte. Pentru viceprimar este o muncă titanică, nu prea mai are timp de familie, nu prea mai are timp de nimic. Funcția de viceprimar este foarte grea.

Suntem 6 partide care am intrat în Consiliul Local. Se împart numărul consilierilor după cum urmează: 5 UDMR, 2 PNL, 2 PSD, 4 PMP, 1 ProRomânia, 1 USRPLUS.

Ne punem la masa discuțiilor cu fiecare, vedem care sunt viziunile lor, care ce vrea, și voi analiza și voi lua o hotărâre care să fie în folosul comunității și în folosul angajaților primăriei. Angajații, zi de zi, trebuie să colaboreze cu viceprimarul.

După alegeri, noi trebuie să uităm partidele, suntem puși în slujba cetățeanului, în slujba comunității și interesele comunității primează, nu interesele de partid. Multă lume nu înțelege acest aspect. Eu reprezint UDMR și sunt primar contra naturii în comună, de atâția ani. Nu am probleme etnice, nu am probleme de niciun fel. Îi știu pe toți din comună și pe cei care au venit și s-au stabilit aici și toți au căutat să se alineze la obiceiurile locului. Acest lucru s-a întâmplat și eu simt că am fost ca o balanță între cei care au venit și care au fost aici, între maghiari și români și nu am avut nici o problemă. Avem ansambluri de dansuri maghiare și românești. În fiecare an, pentru a le recompensa oboseala acumulată peste an, la mijlocul verii mergeam undeva la o stațiune la mare. Mai participam la diferite festivaluri atât în țară cât și în străinătate. Este important pentru copii să participe la diferite spectacole și în alte țări, acolo unde pot vedea o altă civilizație, altă mentalitate și ei observând acest lucru, pot învață cum să se descurce în viață.

Rep.: Iubiți comuna Mihai Viteazul?

Ioan Zeng: Din toată inima! Avem oameni care au plecat din această comună și care au ajuns în funcții mari de conducere la diferite instituții, profesori universitari etc. Mă bucur când mă întâlnesc și mă bucur când mai vin prin comuna noastră.

Rep.: Festivalul Cepei?

Ioan Zeng: Festivalul Cepei a fost anulat la început de pandemie. Festivalul Cepei este ceva extraordinar, și nu este doar un târg, este o sărbătoare mare, cu spectacolul cultural, mâncare, jocuri pentru copii și artificii la final. Este o socializarea care nu se poate introduce altundeva, ne vin musafiri de peste tot.

Avem olocalitate infrățită din Moldova, Crihana Veche, o localitate tare săracă. Dna primar de acolo ne-a primit cu drag, am primit-o cu drag. Să vă imaginați că acea localitate arată ca în anul 1990. Fără lumini, sunt fabrici închise, fără drumuri asfaltate, fără apă ș.a.m.d.

Stând la o discuție cu dna primar, mi-a spus că doi copii din localitate au primit o donație pentru a merge la Marea Neagră și ei s-au pus în genunchi și au mulțumit lui Dumnezeu pentru că au văzut marea. Așa tare m-a impresionat încât anul următor, am fost la Nisipurile de Aur cu echipa noastră și i-am invitat și pe 20 de dintre ei. A fost ceva extraordinar pentru copii din Crihana Veche. În Crihana Veche am subvenționat o piață în fața Căminului Cultural cu 50000 de euro și are o plăcuță în care scrie: „Acest parc este subvenționat integral de către comuna Mihai Viteazul, județul Cluj”, și se numește Piața Mihai Viteazul. Sunt niște relații care trebuie îngrijite și păstrate.

Rep.: Lansați un mesaj pentru locuitorii comunei Mihai Viteazu.

Ioan Zeng: Mulțumesc frumos că au fost într-un număr mare la vot, mulțumesc pentru încrederea acordată. Mulțumesc celor care m-au votat și celor care nu m-au votat. Să aibă răbdare că tot ce v-am spus și tot ce mi-am propus se va realiza. Și când acestea toate vor fi realizate, voi încheia acești 4 ani de mandat și las în urma mea lucrurile bine puse la rând.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS