<
Actualitate

Interviu cu unul dintre cei mai iubiți medici din Câmpia Turzii, Dr. Alin Dindeal

Am hotărât să deschidem o nouă rubrică în cadrul Ziarului 21 prin care să promovăm medicii.

Cei care sunt pentru oameni, cei care respectă jurământul făcut. În această primă ediție, vrem să îl cunoașteți pe unul dintrei cei mai iubiți și apreciați doctori care își desfășoară activitatea în Câmpia Turzii de mai bine de 16 ani, Dr. Alin Dindeal. Am mai auzit în dreapta și stânga lucruri extraordinare spuse despre el, însă nu am crezut că este chiar așa. Un medic de gașcă, cu idei incredibile și implicare maximă. Un doctor cu un sac de experiență în spate, foarte pasionat de ceea ce face. Surprinzător, d.p.m.d.v. este atipic ca medic. De ce? O să aflați în rândurile de mai jos.
Apropos… dacă toți medici ar avea gândirea și mentalitatea acestui doctor, eram departe ca nație și ca țară!

Rep.: Domnule doctor, vă mulțumim foarte mult pentru că ați acceptat interviul nostru!

Dr. Dindeal Alin: Eu vă mulțumesc pentru invitație! Îmi pare bine că v-ați gândit să promovați medicina în general și în special Policlinica din Câmpia Turzii pentru că foarte multă lume nu știe faptul că
în ultima perioadă aici au avut loc multe transformări: în primul rând, foarte mulți medici au venit, acum acoperim aproape tot spectrul de specialități în policlinică. Toate cabinetele sunt în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate, deci oamenii beneficiază ca și peste tot, dacă sunt asigurați, de consultații și examinări gratuite, unde este cazul se plătește dar doar ce Casa nu suportă ca și costuri, și în al doilea rând am observat acum cu această pandemie și cu aceste restricții, oamenii au rămas foarte mult acasă, au încercat să se trateze singuri sau după vecini și de cele mai multe ori au ajuns la spital sau chiar la noi la policlinică cu forme, să zicem mai grave sau cu patologii decompensate doar din prisma unei anumite frici de a se adresa sistemului medical. A fost și o informare exagerată, zic eu doar cu numărul de cazuri, procente morți, intubați și așa mai departe.

Eu cred că este cazul să vorbim și despre restul pacienților care numeric sunt mult mai mulți. Bolile sunt mult mai multe, mult mai diversificate și au nevoie de o atenție specială la un interval de timp între șase luni- un an și atunci mie mi-a părut bine când mi-ați propus să facem un mic interviu pentru că eu consider că oamenii trebuie să-și învingă frica și temerea față de sistemul medical și când au o problemă care persistă, care crește în intensitate, să se adreseze medicului de familie sau Policlinicii, în particular, pentru a vedea dacă există sau nu există o problemă. Sunt multe lucruri funcționale care apar din cauza stresului, statului acasă, restricțiilor și așa mai departe, dar sunt și lucruri organice pe care dacă le descoperim din timp atunci și pronosticul pe termen lung și speranța de viață crește și calitatea vieții crește, că până la urmă contează foarte mult și ce calitate a vieții avem, nu neapărat numărul de ani. Ca atare, noi, aici în Policlinică, am reușit să acoperim tot spectrul de specialități. Am adus medic oftalmolog, medic dermatolog, medic endocrinolog specialități care nu erau, iar pentru cea mai mică problemă din patologia respectivă omul trebuia să meargă la Turda, la Cluj și așa mai departe.
Acum le avem, toate sunt dotate cu aparatură foarte bună. Oricum, aparate noi de ultimă generație, oamenii au cu ce lucra, patologie există deci pot să vină să se adreseze cu încredere pentru că totdeauna ducem.    „oluptă” contracronometru cu boala, iar ca să avem un câștig noi trebuie să fim cu cinci minute în fața ei. Atunci, în aceste cazuri, pe lângă pregătirea noastră profesională trebuie, să beneficiem și de aportul aparaturii. Medicina s-a dezvoltat foarte mult în ultimul timp datorită diversificării metodelor de imagistică, de diagnostic.


Eu am încercat să fim în pas cu moda și ca atare am dotat aproape toate cabinetele. Avem un ecograf de ultimă generație General Electric cu doppler, cu sondă pentru elastografie ceea ce nu este în zonă. Procentele cel mai mari de patologii în România, iar Câmpia Turzii nu face excepție, sunt bolile cardiovasculare, tensiunea este principalul factor de risc cardiopatie ischemică, datorată stilului de viață, din cauza stresului, din cauza consumului mare de țigări.  Bolile cardiovasculare au debutul lor, vârsta la care au apărut este din ce în ce mai mică. Eu sunt în Câmpia Turzii de 16 ani și vedeam pacienți cu hipertensiune la 55-60 de ani, acum avem la 40 de ani, la 42 de ani. Cei mai mulți prezintă simptome cu mult timp înainte de a avea diagnosticul și tocmai pentru asta am achiziționat un Holter de tensiune, care ca și noutate poate înregistra, monitoriza, tensiunea singur, pe 72 de ore. Deci trei zile în care omul merge la serviciu, mănâncă, poate să fie în weekend acasă și atunci vedem unde este o problemă, ce trebuie să facem, unde trebuie să acționăm cu medicamentul, plus aparatul. Ca și noutate, are posibilitatea ca omul să declanșeze măsurarea unei tensiuni în momentul în care el are un simptom. Deci nu trebuie, numai chiar ce înregistrează aparatul, asta pe linie zicem așa, de hipertensiune. Spre exemplu, colegul de la Cardiologie are capacitatea de a face test de efort. Avem posibilitatea de a înregistra, avem holtere de monitorizare EKG. Foarte multă lume vine. ”Am palpitații”- atunci punem holterul, apoi vedem, este o boală sau pur și simplu este o stare de fapt, de moment, dată de oboseală, dată de stres și așa mai departe. Avem pe partea de Reumatologie un aparat cu care putem să urmărim evoluția osteoporozei – se măsoară densitatea osoasă și nu este pentru inițierea tratamentului. Acolo trebuie o examinare care se face deocamdată doar la Cluj dar pentru urmărire pentru monitorizare, pentru tratament.  Ea este gratuită, este pe baza biletului de la medicul de familie, avem la cabinetul de oftalmologie biomicroscop, avem posibilitatea de a face injecții oculare. Nu există posibilitatea deocamdată și eu sper să fie în curând, de operații de cataractă pentru că nu dispunem de un spațiu adecvat cu circuite, ca să putem să facem acest lucru. Forță de muncă există, specialități există. Toți colegii de aici formăm o echipă de oameni tineri. Toți avem specialități făcute și în străinătate, studii de perfecționare în Germania, Franța, Anglia. Deci oamenii sunt foarte bine pregătiți, posibilități de investigații există, sunt laboratoare de analize medicale. Toate laboratoarele mari din Cluj acum au puncte de recoltare în Câmpia Turzii.

Rep.: Știți de ce am decis să pornim această nouă rubrică? Pentru că, de cele mai multe ori, când avem o problemă mai mică sau mai mare, tot timpul zicem ”Mergem la Cluj!” și de fapt foarte mulți dintre cei care lucrează în Policlinică lucrează și la Cluj. 

Dr. Dindeal Alin: Eu nu pot să spun exact, dar, cam 80 % consultăm și la clinicile din Cluj. Personal merg și la Regina Maria, am colegi care merg la Medlife. Deci cam peste tot pentru că și acolo pacienții tot aceia sunt. Aparatura cam tot aceea este. Da, există lucruri care de obicei țin de spitalizări, unde sunt lucruri mai complexe pe care nu le poți face în regim de ambulator. Dar ca să nu ajungem acolo, ca să nu avem nevoie de spitale, vedeți acuma cu această pandemie, cu această boală virală, cum marea majoritate a pacienților au fost limitați, în accesul la spitale. Aveai nevoie de operații, te prelungea, aveai nevoie de niște investigații ”hai peste o lună, hai peste două” pentru că trebuia păstrată distanțarea, numărul de paturi a fost redus la jumătate. Bun. Sunt oameni care ajung acolo dar ca să nu ajungem acolo noi trebuie să prevenim, ori ca să prevenim trebuie să facem anumite controale anual, iar în momentul când simțim ceva să nu avem acea frică sau teamă de a merge la medic, pentru că medicul până la urmă vrea să te ajute. Nu e nici bau bau, nici scaraowski, nici nu te intubează direct și nici nu vrea să te interneze.

Scopul nostru nu este neapărat de internat bolnavul. Pentru că omul trebuie să-și desfășoare activitatea în mediul lui, trebuie să aibă confortul vieții de zi cu zi. El dacă are o problemă trebuie să meargă să vadă, că 80 % poate chiar mai mult din patologii sunt bolile ușoare, bolile la debut. Care, dacă le faci la început, nu neapărat trebuie să faci tratament toată viața, nu neapărat trebuie să îți limitezi serviciul sau alte activități, pur și simplu probabil să ai mai multă grijă de corpul tău sau să faci anumite lucruri. Sunt lucruri care se corectează pur și simplu prin schimbarea stilului de viață. Sunt oameni cu debut de tensiune, se sperie. Cel mai simplu este dai o pilulă. Dar poți să-i spui să slăbească un pic, să nu mănânce sărat, să facă un pic de sport și atunci lucrurile se rezolvă dar de cele mai multe ori noi, inclusiv noi nu le facem decât dacă cineva ni le spune, ori acel cineva este în primul rând medicul de familie, medicul specialist din ambulator și dacă aici nu se rezolvă putem merge mai departe la spital. Trebuie să nu avem acest trac de a ne adresa medicului și eu asta vreau să mai rețină lumea: Pot să vină! Noi nu suntem dușmani, suntem prieteni, încercăm să ajutăm. Am făcut și Centrul de vaccinare tocmai ca să ajutăm populația să se vaccineze, și nouă ne convine că lumea s-a vaccinat și vin în cabinet și se simt mai liniștiți. Ne ducem prin rotație, să asigurăm să fie flux continuu. Deci noi încercăm să ajutăm nu vrem să ne punem piedică.

Rep.: Referitor la pandemie, vreau să vă întreb cum ați funcționat? 

Dr. Dindeal Alin: Păi pot să vă spun că primele două luni, cu groază, cu teamă, cu frică pentru că și pentru noi a fost o lucru necunoscut, știam dimensiunea problemei, că este o infecție virală dar informațiile curgeau de-a valma și era din ce în ce mai rău și oamenii cădeau pe stradă și noi am avut o teamă. Am avut două luni de zile în care activitatea a fost mult redusă și prin prisma restricțiilor puse de autorități pentru că oamenii nu aveau posibilitatea să se se miște.

Rep.: Era și triajul acela la intrare.. 

Dr. Dindeal Alin: Da, era un triaj care conform legii, a diminuat oarecum procesul, dar aici în Policlinică sunt, cred că 8 din cei 12 medici de familie din tot orașul si atunci adresabilitatea era destul de mare. Zilnic trec în policlinică cam 500-600 de oameni la toate cabinetele. Dacă stăm să ne gândim, într-o lună, cam toată populația orașului trece prin Policlinică, iar atunci autoritatea trebuie să facă ceva, să mai îmbunătățim aspectul, confortul pacienților, etc.

Rep.: Din câte știm o să fie o investiție… 

Dr. Dindeal Alin: Eu sunt, să zic așa, din afara orașului, nu am nici afinități politice, de niciun fel. Actualmente, cine gestionează orașul a fost singura administrație care a făcut ceva. Eu sper să fie o continuitate, am făcut o asociație ca să gestionăm situațiile astea deci drumul e bun, să continuăm. Deci au fost două luni în care într-adevăr activitatea a fost foarte redusă. Am venit aproape zilnic la serviciu, am avut unul-doi bolnavi, dar încet încet, ne-am reluat activitatea. Acum pot să spun că, ca și număr de pacienți suntem peste numărul dinainte de pandemie pentru că s-a limitat foarte mult adresabilitatea la spitale, și atunci cabinetele, Policlinica rămâne pe primul loc.

Rep.: Încă o întrebare – Credeți că pandemia și-a pus oarecum amprenta asupra sănătății oamenilor din diferite puncte medicale? 

Dr. Dindeal Alin: Sută la sută! Părerea mea este că oamenii, în aceste situații au nevoie mai mult de informații pozitive ca să-i ajute să treacă peste, ori marea majoritate sau cel puțin atunci toate informațiile au fost catastrofale, spre moarte. Intubați, salvări, girofar. Dacă țineți minte erau acele izolete… vedeai izoleta, te gândeai ce se întâmplă. Acum omul nu mai merge cu izoleta, omul merge cu mașina lui,  lumea uită. Deci eu cred, 100%, din acest motiv și cele mai multe sau cele mai frecvente patologii sunt cardiovasculare, neurologice, psihiatrice. Pentru că oamenii au stat, au înmagazinat  tot felul de informații și până la urmă, unii care au nevoie de ajutor, nu fac față. Acum, încet, încet să sperăm că dacă lucrurile se mai așează, revenim oarecum la normal dar sechelele au să rămână câțiva ani, părerea mea.

Rep.: Încă două lucruri, strict pentru cei care nu știu, deși m-aș mira să nu știe toată lumea cu ce vă ocupați. Ce se întâmplă în cabinetul asta? Să ne spuneți exact toate serviciile pe care le dispuneți. 

Dr. Dindeal Alin: Se întâmplă consultații… Deci este un cabinet, specialitatea mea principală este medicină internă. Am un doctorat în cardiologie cu profesorul Zdrenghea de la Cluj, atunci activitatea preponderentă este pe această linie: bolile digestive, boli cardiace ca și investigații- ecografii , ecografii vasculare, ecografii de țesuturi moi monitorizări de hipertensiune, testul de efort. Unele dintre ele le-am limitat prin prisma pandemiei pentru că omul trebuie să poarte mască nu putem face orice efort cu masca pe față.  Marea majoritate a serviciilor sunt în relație cu Casa de Asigurări, sunt unele care, cum am zis și mai înainte, nu sunt decontate de Casă și trebuie să le suporte omul. Din punct vedere al dotărilor, zic că suntem, că tot se poartă,  ”Liga Campionilor”. Deci da, ca și dotare să știți, fără modestie, în cabinet la noi și în celelalte cabinete aparatura este foarte bună și oamenii sunt cu o pregătire foarte bună. Colaborăm acum cu spitalul, a investit într-un computer tomograf care o să ajute foarte mult neurologic, reumatologic, foarte, foarte bun. Nu cum am vrut noi, așa, de pe o zi pe alta dar lucrurile se mișcă în direcția bună și dacă se gestionează lucrurile cum trebuie, eu zic că este un lucru bun.

Rep.: Pe final, vrem să transmiteți un mesaj pentru cetățenii municipiului Câmpia Turzii 

Dr. Dindeal Alin: Au apărut medici online, aceștia știu de toate. Ca o paranteză să știți că și eu am citit un articol în mediul online scris de profesorul X, de la Universitatea din Statele Unite. Ei bine,  întâmplător eu am avut un abonament la acea universitate și puteam să intru să verific… nu mai există acel medic. Deci sunt foarte multe informații false, scrise aiurea care prind din păcate la oameni, și atunci sfatul meu este: Dacă avem o problemă hai să cerem o părere avizată, hai să mergem la medicul de familie, hai să dăm un telefon, hai să ne informăm de unde trebuie. Este mult mai ușor să previi decât după aceea să tratezi și sunt foarte multe lucruri care trebuie făcute. Dacă ai pierdut un pas, mult, mult, mult mai greu revii la starea de dinainte. Eu zic că adresabilitatea e necesară. Populație există, programe există, specialități, acoperim aproape toate specialitățile. Cu încredere pot să vină să apeleze! Sau nu trebuie să fii bolnav, ai o problemă, decât să faci niște lucruri într-o direcție greșită, eu zic că cel mai bine este să ceri o părere avizată. De aceea suntem aici. Colegii noștri, un colectiv tânăr, dornici să lucreze. Eu zic că pot să vină cu încredere și să nu aibă frică. Pentru că spitalul cu paturi, cu internări  este una, partea de ambulatoriu este alta și repet, poate nu știu de câte ori, cel mai bine este să previi. O vizită, câteva analize, o ecografie  EKG, ce o fi, de cele mai multe ori poate să facă diferența între boală sau o persoană sănătoasă, între a lua sau a nu lua medicamente.


Rep.: Domnule doctor, vă mulțumim foarte mult pentru timpul acordat. Mi-a plăcut foarte mult discuția noastră cu dumneavoastră pentru că nu sunteți ca toți ceilalți. 

Dr. Dindeal Alin: Mă bucur că ne promovați pentru că, colegii chiar merită. Eu sper personal să mă mai întâlnesc cu dumneavoastră peste două, trei săptămâni când o să avem o lansare a unui aparat revoluționar în domeniul diabetului pentru neuropatia periferică, este un aparat pe care l-am achiziționat din Franța și trebuie să vină medicul de acolo pentru instructaj, este un aparat foarte rar în țară și colega noastră de la diabet chiar are o specializare în pediatrie și știe să îl folosească. Pentru pacienți o să fie acele 5 minute dinaintea bolii, care pentru pacienții diabetici înseamnă enorm.

Rep.: Vă mulțumesc mult și să fie într-un ceas bun și chiar o să continuăm ceea ce am început, să promovăm medicii de aici din Câmpia Turzii 

Dr. Dindeal Alin: Eu cred că este un lucru bun și cred că oamenii au nevoie de informații pozitive, de fapte care se întâmplă spre bine, nu neapărat din medicină, dar ultimul an a fost anul medicinei. Toată lumea era cu asta, nu vedeai altceva și atunci inclusiv în partea asta sunt lucruri bune care se întâmplă în oraș. Eu cred că oamenii trebuie să știe, să fie informați, cei care îi ajută și să creadă că oamenii chiar le dau o mână de ajutor cu inima deschisă, fără alte substraturi.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS