<
Actualitate

Interviu cu Remus Lăpușan: În primul rând, vom sprijini UAT-urile să dezvolte și să modernizeze infrastructura sportivă

Interviu cu Remus Lăpușan: În primul rând, vom sprijini UAT-urile să dezvolte și să modernizeze infrastructura sportivă

Rep.: Domnule Remus Lăpușan, v-am tot auzit în emisiuni că ați vorbit despre dezvoltarea comunităților locale, în special despre susținerea producătorilor locali. Însă nu avem dezvoltare fără sănătate, și nu avem sănătate fără sport. Aveți o strategie și pentru încurajarea comportamentului sportiv, la nivel de masă? Poate face ceva Consiliul Județean în acest sens? Vă întreb pentru că sunteți candidat pentru un post de consilier județean.

Remus Lăpușan: Da, sigur că se poate încuraja acest comportament de masă de la nivel de politică publică. Este chiar necesar, pentru că ajută la îmbunătățirea sănătății și a stării de bine a locuitorilor, la creșterea coeziunii sociale și inclusiv la stimularea dezvoltării economice locale.

Probleme sunt și în mediul rural, și în mediul urban: la sate ne lipsește infrastructura sportivă, în cele mai multe locuri, iar la oraș – lipsește educația sportivă.

În primul rând, vom sprijini UAT-urile să dezvolte și să modernizeze infrastructura sportivă. Sunt multe locuri în care încă nu sunt terenuri de sport – ar trebui să existe în fiecare comună, nu neapărat pentru că s-ar face performanță cu fotbalul sau cu volei sau baschet, dar am încuraja copiii să înlocuiască device-urile electronice cu o oră-două de mișcare în aer liber. Se pot accesa fonduri nerambursabile pentru construirea sălilor de sport – care iarăși e o problemă în mediul rural. Mai greu să ții orele de educație fizică afară, atunci când condițiile meteo nu sunt favorabile (ori e prea frig, ori e prea cald, ori sunt precipitații…). Și -sigur, pot fi construite inclusiv bazine de înot. La aceste facilități ar putea avea acces persoanele de toate vârstele, nu doar copiii și adolescenții.

De asemenea, avem nevoie de mai multe parcuri – și la sat și la oraș: mai mult spațiu verde amenajat, unde să existe și aparate de fitness în aer liber.

Rep.: Păi în Cluj-Napoca sunt deja multe zone dintr-acestea.

Remus Lăpușan: Da, dar nu vorbim de Cluj-Napoca acum, avem celelalte municipii – Dej, Gherla, Turda, Câmpia Turzii, alături de orașul Huedin – unde se simte lipsa unor astfel de locuri. Peste tot se pot organiza clase de fitness gratuite sau la prețuri accesibile în parcuri și alte locații publice. Iarăși se pot dezvolta programe de sport și exerciții fizice adaptate pentru seniori pentru a promova un stil de viață activ la toate vârstele.

Putem lua exemplul din Cluj-Napoca și să organizăm și în celelalte orașe tot felul de competiții sportive deschise publicului larg – crosuri, maratoane. În primă fază putem să le organizăm noi, de la Consiliul Județean, și apoi să dezvoltăm parteneriate cu firmele din zonă ca parte a responsabilității lor sociale.

Competiții putem organiza și pentru mediul rural – avem cupă județeană la fotbal, dar putem extinde la baschet sau handbal.

În plus, avem zona de munte – pe de-o parte în jurul Cheilor Turzii și spre Băișoara (cu Iara, Valea Ierii, Petreștii de Jos, Moldovenești, Băișoara), pe de altă parte în jurul Țării Călatei (Călățele, Mărgău, Măguri Răcătău, Mănăstireni, Beliș) unde putem gândi zone integrate de agrement: se pot amenaja trasee montane pentru drumeții, pentru alergat sau pentru biciclete, pot fi instalate corzi pentru tiroliană, se pot practica sporturi pe apă – gen kait, windsurf, se poate face caiac pe pâraiele de munte, sunt zone de escaladă, zone de parapantă – practic, posibilitățile sunt nelimitate. Dar, pe lângă dezvoltarea în sine a acestor proiecte, trebuie să sprijinim UAT-urile să rezolve problema modernizării drumurilor, și inclusiv Consiliul județean ar trebui să revizuiască starea drumurilor pe care le are în gestiune. Nu merge nimeni să își rupă planetare, bucși sau capete de bară de dragul sportului și al peisajelor.

Rep.: Spuneați că este vorba și de educație…

Remus Lăpușan: Da, categoric. Educația joacă un rol cheie în dezvoltarea unui comportament sportiv. Ar trebui să plecăm de la îmbunătățirea programelor de educație fizică în școli pentru a cultiva obiceiuri sportive de la o vârstă fragedă – dar aici Consiliul Județean nu poate interveni direct.

Dar ceea ce poate să facă este să lanseze campanii de conștientizare a beneficiilor sportului asupra sănătății și bunăstării, utilizând mass-media locală, rețelele sociale și alte canale de comunicare. De asemenea, poate să ofere finanțare și granturi pentru cluburile sportive locale și organizațiile non-guvernamentale care promovează sportul de masă.

Prin implementarea acestor idei de proiecte și programe, putem avea în județul Cluj un mediu propice pentru sportul de masă, promovând astfel un stil de viață sănătos și activ pentru toți locuitorii.

CMF:21240002

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS