<
Actualitate

Interviu cu primarul comunei Viișoara, Ioan Roman. Câte proiecte promise în campania electorală, au fost îndeplinite?

Despre promisiuni și despre realizări, despre administrație și despre muncă. Un altfel de jurnal de candidat.

Despre agenda primarului comunei Viișoara, Ioan Roman.

Putină  lume știe faptul că primarul comunei Viișoara poartă după el o agendă tot timpul. 

Pe prima pagina a agendei sale este programul cu promisiunile electorale facute la ultimele alegeri.

Daca una dintre promisiuni a fost îndeplinită aceasta a fost bifată.

Ziarul 21 a aflat misterul acestei agende care-l însoțește permanent pe primarul comunei Viișoara iar în această ediție vă prezintă punctual promisiunile făcute de Ioan Roman și câte dintre acestea au fost îndeplinite.

Adrian Soporan:  Salutare dragi prieteni. Am ajuns astăzi în comuna Viișoara, unde o să purtăm discuții cu edilul acestei localități, domnul Ioan Roman, un domn care conduce de 20 de ani destinele acestei localități foarte frumoase. Domnule primar, vă mulțumesc foarte mult că ați acceptat interviul nostru și sper din tot sufletul să fie un  interviu din care cititorii și urmăritorii noștri, cei care locuiesc pe raza comunei Viișoara să afle cât mai  multe lucruri benefice pentru ei. Vreau să vă intreb, cum au fost ultimii patru ani? Pentru că, teoretic, în luna mai s-ar fi încheiat mandatul dumneavoastră.

 Ioan Roman: Bine ați venit în Comuna Viișoara. Ne bucurăm că sunteți oaspeții comunei și veți transmite anumite lucruri spre necesara informare a locuitorilor comunei Viișoara și nu numai. Vreau să vă spun că în cei peste 20 de ani de când sunt în slujba cetățenilor din comuna Viișoara, nu conduc comuna pentru că eu sunt un slujbaș aici și m-am chinuit să le rezolv problemele, ultimii 4 ani au fost cei mai grei. Spun asta cu mâhnire și cu realism. Și o să mă explic. La începutul mandatului cinci aveam proiecte cu finanțare europeană care erau certe ca realizare în acest mandat. Din păcate, am un proiect la care eu am ținut, țin și voi ține cât voi sta pe funcția de primar foarte mult, pentru că el trebuia finalizat în iunie 2019 și din păcate nu este nici măcar la jumătate. Dar dacă fac o analiză corectă și reală, mandatul cinci este realizat în proporție de 90 % și o să dau citire pentru că am programul cu propunerile pentru cetățeni din anul 2016, o să discut fiecare punct și o să vedeți dacă am dreptate sau nu. 

Rep.: Este o chestie foarte interesantă, pentru că până acum nici un primar nu a prezentat promisiunile de la începutul mandatului, din 2016 și iată acum la final de mandat, să bifeze sau nu realizările din timpul mandatului. 

Ioan Roman: Vă prezint aici pliantul oferit în număr de 1000 de exemplare locuitorilor comunei, și cel puțin 10 % dintre ei probabil încă îl mai au. Hai să presupunem că 10% din ei, care sunt prieteni sau adversari, mai au pliantul și zic: ”Hai să vedem, Roman s-a ținut de cuvânt?” și avem următoarele propuneri în mandatul 2016-2020: Finalizare canalizare apă menajeră Urca – noi aici suntem în ADI Valea Arieșului, împreună cu Turda, Câmpia Turzii și comunele limitrofe, așa cum știți dvs, pasul II, (noi în Pasul II avem un proiect în cadrul ADI-ului undeva la 1.700.000 euro, care presupune finalizarea întroducerii canalizării în Urca, unde îl avem pe 50%. 50% e în Viișoara, peste apă, în zona Siloș și în zona fostului CAP unde nu avem canalizare, din păcate suntem în ultimul an al exercițiului financiar 2014-2020, și nu am făcut mare lucru, dar în același timp suntem bucuroși pentru că în urmă cu 2 săptămâni am fost invitați la Compania de Apă Arieș, în Turda, unde am asistat personal la semnarea contractului de lucrări dintre operatorul regional, respectiv CAA și firma care a câștigat. Sigur că ne doream să fie încheiată această investiție mai demult, dar niciodată nu e prea târziu și chiar și în ceasul al doisprezecelea e ca și cum ar fi în primul ceas. Ne bucurăm și sperăm chiar din august să se intre la lucrări. Eu înțeleg de ce s-a ajuns la acest termen, la anul 2020, pentru că legislația din România, privind achizițiile este foarte întortocheată și dă posibilitatea unor firme să depună contestații peste contestații. Eu la toate interviurile am cerut schimbarea legii achizițiilor. S-a făcut ca în operele lui Caragiale ”să se schimbe totul dar să nu se modifice nimic”, în legea achizițiilor publice. Nu le iau apărarea, dar la punctul unu nu suntem în grafic dar e un punct care se va realiza.

Punctul II : Modernizare sediu primărie. E făcut!

Punctul III: Construire școală cu șase săli de clasă. Realizat. Anul trecut, în 15 octombrie am inaugurat școala. 

Punctul IV: Amenajarea a două parcuri – unul în Comuna Viișoara și unul în Urca. Mergeți la Grădina de vară, mergeți în curtea muzeului și mergeți la Urca. La Urca am reușit realizarea unui monument dedicat eroilor din Urca și veteranilor de război pentru că acum doi ani s-au împlinit 100 de ani de la întregirea României, anul acesta s-au implinit 100 de ani de la semnarea tratatului de la Trianon, în 3 septembrie anul curent, la orele 12.00, vom sfinți acest monument, în prezența IPS Andreicuț, pe care l-am invitat personal. Pe acel monument sunt scrise numele a 137 de urcani. Sunt multe, sunt puține, nu știu. 

Punctul V: Amenajarea târgului comunal. Vreau să vă spun că avem un târg, doar că pandemia ne-a încurcat puțin, nu știu dacă mai este altul la fel în județ. Deci, punct realizat.

Punctul VI: Reactualizarea PUG-ului în comună. Noi, din zece în zece ani trebuie să facem PUG-ul. Suntem undeva la 80%, mai trebuie 15-20 de avize, e o lucrare mare, am început-o de doi ani și spre sfârșitul anului va fi gata. credeam că va fi gata mai repede. 

Punctul VII: Modernizarea terenului de sport din Urca. E făcut, e îngrădit, plus că am făcut un  teren de sport, care nu este scris, cu gazon artificial si iluminat nocturn. Acesta din urmă nu e scris în angajamentul meu.

Punctul VIII: Reparații trotuare pe DJ15O Viișoara. Am făcut anul trecut și acum 2 ani trotuarele. Din păcate, vreau să vă spun că aici nu noi suntem corigenții, ci Consiliul Județean. Ce e între garduri, pe DJ150, aparține domeniului public și privat al județului, de fapt este onorat de Consiliul județean. Curtea de conturi, când m-a vizitat anul trecut, mi-a reproșat că de ce am investit bani acolo, pentru că nu e proprietatea comunei. Dar ce era să fac? Să las oamenii să calce în noroi? Cu toate că, mai ales anul acesta, cu atâtea ploi, am avut mari necazuri, nu avem rigole, sunt praf, nu avem podețe, apa a pătruns în curțile oamenilor, în partea stângă a drumului, era o lucrare care trebuie să o facă consiliul județean. Am cerut onorat consiliului județean, sprijin, să-și facă treaba. Promisiuni avem, dar fapte nu. 

Punctul IX: Atragerea de investitori pe raza comunei pentru crearea de locuri de muncă. Aici pot zice pas. Avem un teren, fostul poligon și zona terenurilor veteranilor care poate fi utilizat de investitori, firmă poate face un abator, o fabrică de lapte, până în prezent nu avem , dar sperăm să vină. Terenul e acolo, e proprietatea primăriei, 3,7 ha, la fostul poligon și undeva la 2 ha celălalt teren, cu toate utilitățile.

Punctul X: Accesarea de fonduri europene pentru modernizarea infrastructurii comunei. Bun, aici, în 2016 am reușit să fim declarați eligibili pe măsura 72, ceea ce înseamnă modernizare de străzi în comună. Străzile care se acceptă sunt cele care au toate utilitățile: apă, canalizare, Viișoara fiind în totalitate cu canalizare, cu apă, nu am avut probleme, am câștigat un proiect cu o valoare de 1 milion de euro pentru o lungime de 5km de străzi, care presupunea asfaltarea străzilor, rigole, trotuare și accesul la gospodăriile populației. Eu atunci eram bucuros că voi schimba, și chiar declaram că vreau ca 80% din străzile Viișoarei să fie asfaltate, și erau, dacă nu mă loveam de legile achiziției, mai mult neschimbate din România. La începutul anului 2017, am demarat acțiunea de achiziții publice pentru implementarea Măsurii 72. S-au prezentat la licitații 17 firme. Tot anul 2017 a fost un joc al ielelor, pe achiziții, erau 17 firme..firme de consultanță, comisie de la Primăria Viișoara, doi reprezentanți ai ANAF-ului, care au judecat contestații peste contestații. Eu mă gândeam că dacă am început în ianuarie 2017, în martie-aprilie am câștigătorul. A durat însă până în decembrie. Atunci am câștigat datorită faptului că am mers la Curea de Apel si am dat Hotărârea Consiliului Național de soluționare a contestațiilor, și am avut câștig de cauză. N-am crezut că se poate ca o firmă de stat, câștigătoare, Regia de Drumuri și Poduri județene, să ia undeva la un preț de 73 %, deci comuna pierdea din start 270 de mii de euro, care nu e puțin, să mă lovesc de niște lucruri.. în februarie 2018 am reușit să semnăm contractul cu firma câștigătoare. N-am mai putut să fac  nimic, asta a hotărât comisia, am semnat. Primarul nu poate face nimic,  nu poate să-și exprime poziția. La două săptămâni după ce am semnat contractul, vine fostul director al regiei, fostul prefect al jud.Cluj, și zice pe hol ”Primare, să știi că eu nu am bani de motorină la mașină!” Eu nu am crezut că oameni care au răspunderi în România, nu cunosc legea achizițiilor publice, nu cunosc ce înseamnă FEAP, ce înseamnă informatizare, domnule, de ce nu ai zis înainte de a semna contractul. Toate firmele care au participat la licitație au fost informate, nu și-a manifestat nimeni nemulțumirea. Au început slab, fără vlagă, ca să spun așa. Fiind în martie 2018, mă gândeam că până prin iunie 2019 e gata, mi-au garantat că fac, dreg, dar ritmul era slăbuț. De ce? Pentru că paralel cu această investiție, pe măsura 72, am câștigat un proiect pe finanțare europeană , pe măsura 43, modernizare drumuri de exploatație agricolă. Mulți cetățeni nu știu că banii nu sunt pentru asfaltarea drumurilor din comună. A urmat licitația, în opt luni au terminat lucrarea, 7 km de asfalt în hotar, lucrare de calitate, ei aveau munte de balastru, ceilalți nu găseau balastru. Și eu intotdeauna am făcut comparație mergând în paralel lucrările și faptul că unii munceau și se incadrau în termene, ceilalți au creat în mine o supărare, o dezamăgire. În mai 2019, mai era o lună, vine fostul director si zice că trebuie să mai prelungim 2-4 luni, pentru că au fost condiții de iarnă,  nu ne încadrăm și am acceptat prelungirea cu incă 4 luni, până în 26 octombrie 2019. Culmea culmilor, în acest interval nu au făcut nimic. Abia pot să zic că au asfaltat o stradă, au așternut covorul asfaltic și atât. În 25 octombrie, cu o zi inainte de expirarea contractului, vine noul director cu propunerea de a le accepta noi o suspendare a proiectului, pe o perioadă de 45 de zile, deși noi i-am notificat prin iulie, prin avocat că nu vom prelungi contractul. N-am fost primit de conducerea consiliului județean defel, firma e a lor și au urmat 3 luni de coșmar pentru rezilierea contractului. Ce însemna asta? Dacă era din vina lor, ne dădea în tribunal, dar am reușit să semnăm în februarie 2020, rezilierea, practic ne-am despărțit de ei. A urmat apoi expertiza, la ceea ce au lucrat, la ce a rămas, la prețurile de acum, nu la cele de atunci, din 2016. Ne-au acceptat cererea, în 10 iulie am avut licitația, acum suntem la faza de analiză a documentelor. Ce înseamnă patima asta? Multor oameni, le-am garantat eu, prin cuvântul primarului, că vor avea asfalt, vor avea trotuare, rigole, unii au înțeles, alții nu (”Da, s-a lăudat că face și n-a făcut!”). Și ceea ce e mai dureros e că o firmă de stat, a statului român, a județului Cluj și m-am dus și am spus ”Domnule am venit să îmi dai bani! Am venit să îți pui oamenii la lucru! Deci asta am trecut, dar sperăm că se vor repara lucrurile și vom avea câștigător cât de repede și vom face treabă. Tot vorbim de fonduri europene, în 2017 ca să fie clar, nu îmi e frică să spun, din 2004 față de Consiliul Județean primăria comunei Viișoara sau comuna Viișoara sau primarul comunei Viișoara cum vreți să o luați, nu este în opoziție că eu nu am opoziție cu nimeni dar nu s-au deschis ușile așa cum trebuie că e de la partid, doar ăia! S-au produs niște traume și asupra mea ca individ și am apelat la fonduri europene și vreau să vă spun că am câștigat pe măsura 76 modernizare și dotări cămine culturale un proiect cu finanțare Europeană de 540 de mii de euro inclusiv TVA care înseamnă modernizarea căminului de la Urca, reparații capitale care înseamnă dotarea căminului cultural din Urca și din Viișoara cu stație de sonorizare, cu instrumente muzicale, scaune ca la teatru, cu costume populare ( 20 de costume populare pentru bărbați, 20 de costume pentru femei) și un grup sanitar la Urca,lucrare care e în curs de implementare și care se află în grafic. Ce să vă spun aici la măsura 72, cea care ne-a dat bătaie de cap sau la toate măsurile cu finanțare Europeană noi trebuie să urmărim lunar un grafic de executare a lucrărilor. Niciodată firma onorat Consiliul Județean Cluj nu s-a prezentat la ședințe cu lecțiile făcute sau de s-au prezentat, s-au prezentați să vorbească la telefon, măcar să fie clar! Bun, pe fonduri europene noi aparținem de gală Poarta Apusenilor, de aici suntem prinși în două proiecte mai mici dar eu zic că subtili că până la urmă detaliile fac diferența undevom dota comuna cu un tractor cu lama pentru zăpadă și solniță pentru a împrăștia și perie pentru măturat șoselele din comună, străzile și un proiect mai mic, de 5.000 de euro și acela e bun, e strict pentru dotare cu calculatoare și imprimante. Deci ar fi cinci proiecte europene și cu cel cu operatorul de regională, ar fi 6 și vreau să spulber un mit de la PSD și numeroși oameni spun că PSD-ul a dat banii lor. Eu am depus, fiindcă aveam proiecte europene, am depus documentație pe PNDL, vestitul PNDL care e bun eu numai pentru construire și modernizare târg expozițional, să știți că nu am fost declarat eligibil și nu m-am supărat! Și alte comune cu primarul pe alta culoare au primit! Deci nu asta e problema, că poate sprijină partidul sau nu, eu nu m-am supărat că nu ne da banii.

Punctul XI: Îmbunătățirea semnalului GSM pentru telefonie mobilă.Nu că noi avem o problemă, acuma RDS-ul a venit, cablul traversează toată țara sau Transilvania și mi-au promis asta era greu să le includă aici, la promisiunea unui consilier: ”Hai că îl trec!” nu promiți că ei, prin fișa postului, trebuie să construiască două relee în comuna Viișoara și unul îl vor construi în Urca, atunci se va rezolva.

Punctul XII: Reabilitare drumuri de exploatare Viișoara- Urca- 10 km. Ceea ce v-am spus eu nu am făcut 10 că am făcut 7, să prindă și curtea religioasă. În 2018 s-a sfințit biserica de la Urca cu aportul masiv ale comunei Viișoara prin primărie, prin primar, am dat peste 7 miliarde de-a lungul timpului acolo, plus materiale care nu mai sunt cuantificabile, sprijin pentru populația aflată în situații vulnerabile. Să știți că m-a ajutat mult, chiar la cei cărora le-a ars blocul în toamna anului trecut, în IAS, le-am cumpărat lemne, am recuperat tablă de la căminul de la Urca, am dus-o acolo, mergeți și vedeți căminul blocului acoperit are acoperiș nou-nouț. 

Punctul XII Infrastructură, canalizare, apă în zonele noi de locuințe. Asta o facem prin operatorul regiune,  care e pasul doi.

Punctul XIII Transparență și profesionalism în relația cu cetățenii: eu dacă stau și mă uit la plan, și mă uit e undeva la 90% asta cu compania de apă dar și asta se va rezolva. Deci nu mi-e rușine de ceea ce am făcut în mandatul acesta. V-am spus, am mai făcut lucruri care nu erau prinse aici, dar au apărut pe parcurs și le-am rezolvat. Problema cea mai mare în administrație este să crezi în ceea ce faci, că faci spre binele oamenilor. Da, am întâlnit cazul pus pe Facebook că așa, că pe dincolo, bun eu nu mă uit după treaba asta. Sunt foarte mulți oamenii și îmi pare rău, oameni tineri, care nici nu stăpânesc tehnica dar folosind cunoștințele sale minore în a stăpâni tehnica transmit autorităților niște informații false numai de dragul: ”Bă ăla e de la partidul ăla, hai să îi dau în gură!” și chiar am un caz, nu îl spun dar voi încheia cu răspuns către înaltele oficialități ale Statului Român, iar revin la Proverbul românesc –un nebun aruncă o piatră în fântână și 100 de deștepți aruncă după ea– asta o trăim permanent.

Acum v-am spus ce am făcut în ultimii patru ani, mai am un muzeu, nu eu, comuna are un muzeu! Eu sunt mândru de el și de curtea muzeului am reușit strâng niște obiecte foarte vechi să le pun acolo și ca să pot să îi fac pe oameni să îți aducă aminte sau nu numai, să fie mândri de ce au construit generațiile anterioare nouă, ca să zic așa.

Rep.: Sincer, noi suntem uimiți și am rămas plăcut surprinși de faptul că se cunoaște faptul că dumneavoastră nu sunteți politician, sunteți un bun gospodar, că v-ați lovit de aceste probleme legate de birocrație ne spuneați și de achiziții publice, de legile astea care  acum sunt date. De notat faptul că sunteți un profesionist pentru că să faci atâtea lucru pe fonduri europene și nu numai și pe fonduri guvernamentale să investești în sport, în sănătate, în învățământ denotă că sunteți omul potrivit la locul potrivit și eu cred că nu neapărat contează partidul, mai ales la comune, nu contează partidul cât contează omul, părerea mea. Acuma dumneavoastră să-mi confirmați dacă e așa sau nu. 

Ioan Roman: Adevărul e că aici, când intri în administrație trebuie să știi că ai ajuns bota satului, cum ziceau bătrânii, iar parafrazez din înțelepciunea populară, aici trebuie să muncești pentru nu m-am bătut cu pumnul în piept că de la partidul ăla când mă duc la partidul ăla că sunt prieten deputatul, cu domnul, cu doamna, nu, aici trebuie să muncești și știți cum e? Nu trebuie să faci lucruri spectaculoase permanent, fă lucrurile mărunte dar unul după altul, liniar și când se termină ziua de muncă să zic așa, care înseamnă un ciclu de patru ani te uiți în urmă, să am ceva palpabil, ai vrut, ai, asta e. Nu am vorbit acum, am făcut chiar în săptămâna trecută am reparat, a fost turnat asfaltul pe o lungime de 1.600 m la Urca am făcut și voi face trotuare rigole acolo, am făcut trotuar aici am făcut anul trecut un pod în hotar care evită circulația utilajelor agricole prin sat. I-am deviat, am trecut pe marginea satului. Sunt lucruri care nu se uită.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS