<
Actualitate

Interviu cu primarul comunei Moldovenești, Ioan Mărginean

Ziarul 21 vă prezintă un interviu cu edilul comunei Moldovenești, domnul Ioan Mărginean, în care s-a discutat despre principalele proiecte care sunt în desfășurare în acest moment, precum și despre planurile de viitor privind promovarea comunei ca zonă turistică. Din punct de vedere istoric, zona are o încărcătură deosebită, având edificii încă din secolul XVII. Totodată, edilul vrea să construiască o sală de sport pentru școală, două capele mortuare și să refacă infrastructura rutieră după ce aceasta a fost spartă și i-a fost introdusă canalizarea. Despre sport, educație și multe alte lucruri, într-un interviu cu edilul comunei Moldovenești, Ioan Mărginean.

Rep.: Bună ziua domnule primar. De la ultima întâlnire cu d-voastră, să ne spuneți cum stați cu implementarea proiectelor? 

Ioan Mărginean: Am reușit să terminăm proiectul de canalizare în localitatea Bădeni, proiect finanțat de Uniunea Europeană. Am reușit să terminăm două capele mortuare, una în localitatea Moldovenești cealaltă în localitatea Plăiești. Urmează să începem lucrările la  alte două capele, în localitatea Podeni, pe fonduri proprii, și în localitatea Văleni. Ultimele două fiind proiecte care se vor realiza în viitorul apropiat. Încă două proiecte mari privind introducerea apei potabile în localitatea Stejeriș și în localitatea Podeni care în acest moment sunt în derulare. O altă investiție foarte importantă este continuarea canalizării în localitățile Plăiești și Moldovenești și sperăm ca anul acesta sau anul viitor, să le implementăm și să le finalizăm.

Rep.: Auzeam că vreți să introduceți gazul în localitatea Stejeriș… 

Ioan Mărginean:  Împreună cu firma Concordia, care este distribuitor gaz în zona noastră, avem deja autorizația emisă pentru lucrarea de introducere a gazelor în localitatea Stejeriș și eu sper că undeva în vară să ne și apucăm de lucru.

Rep.: Cât de mult sprijin ați primit de la Guvern în aceste clipe grele pentru economia țării. Ați simțit vreun minus din banii primiți de la Guvern? 

Ioan Mărginean: Din păcate, da! Dar nu avem ce face, trebuie să funcționăm cu ce avem la bugetul local și cu ceea mai primit. Am încercat să asigurăm funcționarea primăriei, a comunei, a școlilor și am asigurat și bani pentru investiții pentru că investițiile sunt cele mai importante. Dacă nu investești într-o comunitate nu ai un viitor.

Rep.: S-a simțit o scădere din punct de vedere al veniturilor de la firmele care își desfășoară activitatea la dumneavoastră în comună?

Ioan Mărginean: Anul trecut am simțit o scădere. Din păcate, această pandemie ne aduce și nouă scăderi. Asta nu se întâmplă doar la nivel național ci și la nivel global. Dar cum am mai spus, am încercat să reducem cheltuielile și să funcționăm cu ce se poate. Din fericire, în anul acesta avem deja o construcție care va fi dată în funcțiune undeva la mijlocul verii, începutul toamnei, unde vor fi făcute locuri de muncă. În plus de asta, mai avem încă două investiții care vor începe în vara aceasta. Încă nu pot să vă dau foarte multe detalii dar pot să vă spun că este o hală de producție. CTP Invest va investi în localitatea noastră, în localitatea Bădeni, în Parcul Industrial din Moldovenești. Acest Parc Industrial nu este al comunei ci este o investiție privată, însă este în arealul comunei Moldovenești pe o suprafață de 320 de hectare. Noi ajutăm foarte mult investitorii pentru că pentru noi înseamnă locuri de muncă și bineînțeles niște bani la Bugetul Local.

Rep.: Cum funcționează în acest moment școala și grădinița din comuna?

Ioan Mărginean:  Din fericire, grădinița și clasele I-IV funcționează normal, clasa a VIII-a funcționează normal, acuma sunt în vacanță, dar clasele V, VI, VII au funcționat în sistem online.

Rep.: În acest moment, cum se prezintă cazurile Covid în zona dvs.?

Ioan Mărginean: Suntem sub 3 la mie, dar am fost și peste 5 la mia de locuitori, dar suntem bine acum.

Rep.: Legat de partea sportivă, am observat că sunt foarte multe terenuri sportive. Practic, aveți o infrastructură sportivă extraordinară. Sunt iubitori de fotbal în comună? 

Ioan Mărginean:  Din fericire, da! Avem tineri care iubesc sportul și în fiecare localitate, după-masa sau în timpul liber, se folosesc terenurile respective. Dacă tot suntem la capitolul acesta, suntem într-un  proiect pe CNI pentru o sală de sport pentru școală, pentru că în acest moment, din păcate, școala nu are o sală de sport unde să își desfășoare activitățile sportive elevii. Nu o să fie folosită doar pentru școală ci și locuitori din localitatea care pot să o folosească și pe timp de iarnă. Este un proiect în derulare și sper ca în aproximativ doi ani de zile să o și terminăm. Sala o să fie în incinta curții școlii. Sportul înseamnă sănătate.

Rep.: Cum stați cu ramura agricolă? Aproape fiecare locuitor din comuna face agricultură… 

Ioan Mărginean:  Fiecare proprietar, fiecare agricultor își lucrează pământul pentru că de multe ori este mai ușor să obțină un produs și este mai greu să îl valorifice. Proprietarii care au terenuri mai mici ar trebui și ar fi bine să se asocieze ca să poată intra pe piața mare a agriculturii, dar din păcate CAP-urile i-au speriat și nimeni nu mai are încrederea și curajul pentru a se asocia unul cu celălalt.

Ce încercăm noi ca și comună? Să căutăm un partener, undeva lângă autostradă, avem deja discuții cu doi, trei investitori ca să închiriem sau să cumpărăm un teren unde să facem o piață en-gros. Din fericire, toată această zonă este o zonă foarte bună și productivă, unde se produc legume extraordinare. Și nu vorbesc strict de comuna Moldovenești ci și de localitățile arondate. Să facem o piațăen-gros pentru a putea, producătorul, să ajungă acolo ușor, să poată să își vândă produsele, pentru că acesta este cel mai greu lucru pentru el.

Rep.: Ați organizat d-voastră acea sărbătoare a comunei Moldovenești, Festivalul Cepei. Ce facem anul acesta? 

Ioan Mărginean: Noi suntem pregătiți și în funcție de pandemie vom organiza acel festival, pentru că sănătatea oamenilor este primordială.  Să știți că ne lipsește și nouă și cetățenilor și fiecare întreabă ce se va întâmpla, când mai organizăm… În funcție de ce va fi cu pandemia, dacă vor scădea cazurile, dacă vor permite autoritățile centrale. Cu siguranță!

Rep.: Se vaccinează oamenii prin zonă? 

Ioan Mărginean: Am început încetișor. Procedura asta de înscriere este mai grea pentru că omul de rând de la țară nu prea acces la internet. Dar cu ce se poate și noi îi ajutăm și fiecare are un copil care are posibilitatea de a lucra pe internet.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS