,,Iubirea față de aproapele”
,,Iubirea față de aproapele”, asta este misiunea pe care un preot o are asupra credincioșilor și nu numai. Implicarea în păstrarea tradiției și a valorilor spirituale, reprezintă țelul suprem pentru orice preot dar și pentru creștin. Credincioșii trăiesc alături de preot și parohie o armonie perfectă în realizarea tuturor obiectivelor propuse. În acest număr al săptămânalului Ziarul 21 îl avem ca invitat pe d-nul Rus Vasile, un om care pe parcursul anilor a realizat foarte multe pentru credincioși și pentru parohie.
Rep.: D-le părinte, vreau să vă mulțumesc, în numele cititorilor, că acum la ceas de Sărbători, ați acceptat să ne acordați acest interviu.
Rus Vasile, fost preot paroh la Biserca nr.3 Câmpia Turzii, actualmente pensionar: Mă numesc Rus Vasile sunt născut în data de 6 mai 1952 în comuna Chiochiș, sat Manic, județul Bistrita Năsăud, din părinții Ioan și Maria. Părinții au lucrat în agricultură și cu greu au câștigat cele necesare familiei. De mic copill am lucrat la muncile câmpului pentru a-mi ajuta părinții în toate activitățile lor.
Rep.: Unde ați urmat cursurile școlii primare și gimnaziale?
Rus Vasile: Școala primara am făcut-o în satul natal Manic iar cea gimnazială în comuna Chiochiș.
Rep.: Cum a fost copilăria dumneavoastră?
Rus Vasile: Fac parte dintr-o familie de buni creștini, bunicul din partea tatălui a fost cântareț la biserică până la adânci bătranețe și împreună cu bunicii și părinții am căutat casa lui Dumnezeu în duminici și sărbători. De mic am îmbrăcat haina credinței în Dumnezeu…a iubirii față de Dumnezeu și biserică și față de aproapele. Din totdeauna am dorit să mă pregătesc pentru a îmbrăca haina preoției.
Rep.: Unde ați absolvit liceul?
Rus Vasile: În anul 1969 am intrat la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj Napoca, deși era o concurență foarte mare, am absolviit cursurile în 1974. În același an m-am și căsatorit cu tânăra Soporan Marta, viitor inginer agronom pe atunci.
Rep.: Ne puteți spune unde ați prins repartiție și cum a fost la început în noua parohie?
Rus Vasile: La îndemnul Arhiepiscopului Teofil Herineanu, am acceptat să fiu hirotonit preot paroh pentru parohia Pădureni (Coc), protopopiatul Turda. Tânăr paroh de acum, mi-am și continuat studiiile la Facultatea de Teologie Sibiu, pe care am absolvit-o în anul 1978. Din anul 1977, m-am transferat la parohia Cămărașul -Turda. În aceste 2 parohii am făcut lucrări de reparații la casele parohiale, toate realizându-le datorită bunei întelegeri cu credincioșii, consiliile parohiale și cu autoritățile locale. În anul 1983 m-am transferat la parohia Ceanu Mare, unde am construit o casă parohiala nouă și am făcut lucrări noi la fațada bisericii. În această parohie mare erau probleme interconfesionale accentuate, dar am reușit prin tact pastoral să mențin credincioșii uniți în jurul bisericii strămoșesti. Mulțumirea mea sufletească a fost că bisericile unde am slujit erau pline de credincioși și sămânța credinței a rodit în aceste parohii.
Rep.: Când ați ajuns la Câmpia Turzii și cum ați fost primit?
Rus Vasile: După 12 ani de slujire la Ceanu Mare în 1995 m-am transferat la parohia ortodoxă Câmpia Turzii nr. 3 (Sâncrai). În toate parohiile mai sus numite am avut o relație bună din punct de vedere spiritual cu toți credincioșii rămânând frumoase amintiri peste ani. În parohia Câmpia Turzii 3 din cartierul Sâncrai am întâlnit o situație specială a numărului familiilor înscrise la parohie în primul an de pastorație am ajuns la 1400 familii, biserica devenind neîncăpătoare. În 1999 am hotărât împreună cu consiliul parohial să cerem conducerii bisericii înfințarea unei noi parohii. Am primit aprobarea și s-a numit Parohia Ortodoxă nr. 5. Am găsit un loc potrivit, la blocuri pe care Primăria municipiului Câmpia Turzii la aprobat și am început demersurile pentru a construi o biserică cu dublu scop, capelă mortuară și lăcaș de cult. Am reușit să obțin sponsorizarea de la Combinatul Metalurgic din orașul nostru pentru o cantitate mare de fier beton și apoi am trecut la un alt pas, solicitarea făcută Înalt Preasfințitului Bartolomeu de a aproba transferul la parohia nou înființată a colegului preot Felvenți Simion, pe atunci slujea la parohia Urca, deoarece avea în Câmpia Turzii casa personală și se putea mai ușor ocupa de lucrările ulterioare. Acestea toate s-au și împlinit.
Rep.: Ce ați realizat pentru comunitatea parohiei unde slujiți?
Rus Vasile: Activitatea mea timp de 25 ani în această parohie atât pe plan administrativ cât și pastoral fost bogată. Am reînnoit biserica și casa parohială. În toată această activitate am fost sprijinit de preotul Mazăre Alin timp de 18 ani. Așa a rânduit Dumnezeu ca preotul Alin Mazare să fie căsătorit cu fiica mea mai mare Dana, să slujeasca alături de mine timp de 18 ani, noi formând o familie, acasă dar și o familie mare la biserică împreună cu toți credincioșii.
Rep.: Care sunt trăirile comuniunii din parohia dvs în cele două mari sărbători, nașterea și învierea Mântuitorului?
Rus Vasile: Sărbătorile Crăciunului și a Paștelui le așteptam cu drag, atât credincioșii cât și noi. Preotul Mazăre Alin care se ocupă de activitățile cultural religioase, pregătesc coriștii și copiii pentru sfintele sărbatori, trăind astfel momente de mare sărbătoare în fiecare an.
Rep.: Ne puteți spune câteva cuvinte despre realizările din parohia de la Sâncrai de-a lungul anilor?
Rus Vasile: Peste 20 de ani am organizat amândoi preoți pelerinaje și activități cu coriștii noștri, participând la nivel de oraș, la concerte religioase, chiar și în afara orașului. Împreună am realizat și îndeplinit obiective importante nu numai pentru parohia noastră, cât și pentru întregul oras, Cimitirul Nou (de la stația 110), și o modernă capelă mortuală pentru toate cultele din oraș, acestea fiind și o realizare deosebită a primarilor care ne-au sprijinit în aceste proiecte.
Rep.: Ne puteți spune câteva cuvinte despre relația bisericii și autoritățiile locale?
Rus Vasile: Un rol important la avut d-nul primar Dorin Nicolae Lojigan, în timpul căruia s-a și finalizat lucrările la Capela din Cimitirul Nou. De apreciat este faptul căci d-nul Dorin Lojigan a avut și are o colaborare buna cu bisericile noastre și chiar cu Mitropolia Ortodoxă din Cluj Napoca în realizarea mai multor proiecte.
Rep.: Când ați ieșit la pensie?
Rus Vasile: Pensionarea a avut loc în data de 1 noimbrie 2020, după o activitate de 46 ani și 6 luni de preoție. După cum am spus și credincioșilor în biserică, pensionarea mea nu a fost considerată o retragere definitivă din slujirea preoțească, ci doar un pas în spate de la obligațiile slujirii ca preot paroh. Prin faptul că locuiesc în casa personală care este situată în prima vecinătate a casei parohiale, am rămas apropiat de biserică și familie rămânând unită prin faptul că sunt în continuare împreună cu familia ginerelui și a fetei, familia preot Alin Mazare, care locuiesc în casa parohială. Printre multele îndepliniri pe toate planurile, sunt și realizările frumoase ale copiilor mei, care sunt toti căsătoriți, cu copii și la casele lor. Bucuria este mare că, Dumnezeu a rânduit ca primul nepot, băiatul preotului Alin, pe nume Dan Vasile (ca și bunicu), a urmat tradiția familiei și este absolvent al Seminarului Teologic din Cluj Napoca și este student în anul IV la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Cluj Napoca.
Rep.: Cui doriți să-i mulțumiți pentru ceea ce ați realizat în viața dvs?
Rus Vasile: Pentru tot ceea ce am realizat în toată activitatea mea ca preot și părinte, îi mulțumesc în primul rând lui DUMNEZEU, apoi familiei mele în special doamnei preotese care m-a susținut în toată activitatea, având un rol important în realizarea multor obiective mai sus amintite. Mulțumesc frumos tuturor credincioșilor din toate parohiile cu care am colaborat, în vederea realizării tuturor obiectivelor.
Rep.: Părinte, acum de sărbători vă rog să transmiteți un mesaj către credincioși.
Rus Vasile: Iisus Hristos cel născut în Betleem, care în fiecare an dorește să se renască în casa sufletelor noastre. Să aduca tuturor credincioșilor, sănătate, pace și bucurii alături de cei dragi. Un an nou fericit și La multi ani!