Cu mare bucurie și emoție, l-am intervievat pe noul preot paroh al parohiei nr 5 din Câmpia Turzii, pr. Raul Rațiu.
Un preot dedicat bisericii, un om a lui Dumnezeu, care a fost înzestrat de Cel de Sus printr-o voce deosebită și multă înțelepciune. Pr. Raul este un preot modern, care a lansat două cd-uri, (pricesne și colinzi) are canal de youtube și pagină de facebook, care se dorește a deveni un mijloc modern de comunicare cu cei interesați. Originar din Câmpia Turzii, hirotonit preot în urmă cu 11 ani, părintele Raul Rațiu, s-a născut și a crescut în arealul parohiei unde, iată, după 11 ani, a devenit preot paroh. Un interviu de suflet cu noul preot paroh al parohiei din Câmpia Turzii, Raul Rațiu.
Adrian Soporan: Vreau să ne spuneți nouă și cititorilor noștri, câteva cuvinte despre d-voastră.
Pr. Raul Rațiu: Dacă aș fi să mă rezum la câteva cuvinte ar fi că sunt născut în urmă cu 39 de ani, aici în apropierea bisericii pe care o păstoresc de săptămâna trecută. Am urmat seminarul și facultatea de teologie în Cluj Napoca și din dragoste de biserică și de Dumnezeu mi-am dorit să fiu slujitor al altarului, un vis care mi-i s-a împlinit și pe care nădăjduiesc să îl duc până la sfârșit cu unitate și cu credință.
Rep.: Ați împlinit recent, pe data de 9 iunie, 11 ani de preoție. Cum i-ați trăit?
Pr. Raul Rațiu: În data de 9 iunie am împlinit 11 ani de preoție. Că sunt puțini sau mulți, este important ca ei să fie rodnici, să fie cu folos atât pentru cel care slujește, pentru preot, dar în special pentru cei pe care îi slujește. Anii de debut și cu adevărat provocarea pentru mine atât ca și pastor de suflete, va începe în curând, când iată Dumnezeu a rânduit, prin Sfânta noastră episcopie să fiu rânduit să ajung să slujesc în această Sfânta Biserică. Au fost 11 ani frumoși, 11 ani plini de provocări, cu de toate, atât pe plan spiritual cât și pe plan duhovnicesc, dar iată suntem astăzi la Câmpia Turzii și mulțumim lui Dumnezeu și dăm slavă pentru toate.
Rep.: Ce încercări ați avut pe drumul pe care l-ați ales?
Pr. Raul Rațiu: Într-adevăr cu toții avem încercări în viață de diferite naturi. Atât eu, pe calea preoțească pe care mi-am ales-o, am primit această dragoste de biserică din sânul familiei, în special din partea bunicilor mei care așa cum sunt adevărații păstrători de tradiții și credință, „educă” pe copilași în sensul moralei creștine și a bisericii de mici, și de aici împreună cu fratele meu am prins această dragoste de biserică care l-a mine s-a concretizat cu taina hirotoniei și mergem mai departe cu gândul că Dumnezeu își face planul prin noi ca și slujitori dar și prin mine ca și om. Provocările acestor 11 ani de preoție au fost multe. Putem spune că pe toate le-am luat ca pe niște încercări și momente pedagogice din partea lui Dumnezeu de cercetare a credinței și de a încerca să ne facă să vedem că fără de el nu putem face nimic în viață. Tânăr fiind mi-am dorit să fiu slujitor al altarului dar după ce au apărut și copilașii în familie ca și o binecuvântare și le doresc tuturor să trăiască acest sentiment plăcut de a avea copii.
Rep.: Sunteți un preot modern, aveți canal de YouTube. Aveți și două CD-uri lansate…
Pr. Raul Rațiu: Nu pot să mă mândresc că sunt un preot modern, dar trăind în această lume a digitalizării și a internetului este bine ca biserica să fie deschisă și spre acest segment atât cât este permis și atât cât nu se denaturează cuvântului lui Dumnezeu din Sf. Evanghelie. Am lansat două CD-uri. Unul în cinstea Maicii Domnului și unul de colinde, din dragoste pentru cântat și de a mulțumi lui Dumnezeu pentru acest dar minunat cu care mi-a binecuvântat viață și care de altfel, face parte din misiunea mea preoțească. Mai mult de atât, având o dragoste pentru Mănăstirea Florești, de lângă Cluj Napoca, împreună cu părintele duhovnic al mănăstirii, Visarion Pașca, s-a pus bazele unui așezământ social care se numește Sf. Enufrie cel Mare. Din dorința de a ajuta acest minunat proiect filantropic social pentru comunitatea de lângă mănăstire și pentru viitorii beneficiari, am găsit soluția de a-mi pune amprenta sau aportul pentru acest lucru, încât am căzut de acord cu membrii așezământului și am obținut arhiereasca binecuvântare de la ÎPS Andrei pentru a înregistra aceste CD-uri încât mi-am vândut drepturile de autor în folosul copiilor. Adică, mai pe scurt, CD-ul a fost lansat pentru copii. Toate vânzările lui s-au dus către acești copii, având totodată o liniște sufletească câci iată nu prin banul văduvei am reușit fiecare să ajutăm ci mai mult prin acest lucru indirect care direct a ajutat așezământul și pentru care mă bucur. Vă îndemn pe cei care aveți acces la internet și care doriți să ne urmăriți activitatea muzicală, să vă abonați pe canalul meu de YouTube și vă aștept în Sfânta Biserică unde putem să ne bucurăm împreună de cântare, slujire și rugăciune.
Rep.: Într-o societate bulversată, unde biserica este lovită din toate părțile. Cum este să fii preot în zilele noastre?
Pr. Raul Rațiu: Așa este. Observăm o tendință de secularizare a societății europene, pentru că acest cuvânt „europa” este pe buzele tuturor. Ne place să avem o mentalitate Europeană dar uităm să trăim așa. Cred că nu este ușor nici pentru noi, slujitori ai altarelor pentru că, vă marturisesc sincer, ne-am simțit goi pe dinăuntru, bisericile noastre au fost goale. Nu ne-am putut bucura împreună cu cei care ne calcă pragul de împreună-comuninunea noastră, de împreună slujirea noastră așa cum o faceam în fiecare duminică și sărbătoare, mai mult de atât, cred că plecarea genunchilor și intensificarea rugăciunii ar fi cel mai bun remediu sau rețeta succesului unui credincios pentru a-și fortifica credința în vremurile acestea care trec peste noi și nădăjduim în ajutorul lui Dumnezeu că ele sunt pe sfârșit și ne vom putea bucura din nou cu toții de fețele dragi ale credincioșilor noștri care ne-au lipsit în acest timp, deși cu o mare parte din ei am păstrat legatura sub alte forme și modalități, însă sunt convins că Arhiereul veșnic Hristos nu ne-a uitat pe niciunul. Noi parca îi revedem pe credincioși, pe fiecare la locul lor în biserică și ne-am bucura cât de mult să așteptăm clipa revederii cu fiecare, încât să putem fi împreună, părtași comuniunii în Sf. Biserică.
Rep.: Ați fost numit preot paroh la parohia nr. 5 din Câmpia Turzii în urma unui concurs unde au participat 27 de concurenți. Cum este să trăiți sentimentul că ați ajuns preot aproape de casa unde v-ați născut?
Pr. Raul Rațiu: Este un sentiment unic. O emoție Sfântă aș putea spune, încât tot procesul acesta de numire printr-un concurs atât de bine organizat de episcopia noastră, încât sunt convins că toți colegii preoți care au participat la aceast concurs, meritau și sunt convins că și ei la rândul lor vor ajunge să își urmeze visul pe care îl au. De această dată, bunul Dumnezeu a rânduit ca persoana mea să fie cea aleasă și trimisă pentru a implini misiunea aici la Câmpia Turzii. Cum ai amintit, m-am întors acasă după 11 ani, dar nu străin de județul nostru, de casa noastră, ci doar din postura de preot misionar pe care am avut-o până acum câteva zile și de o săptămână, Dumnezeu a rânduit să mă întorc acasă, pot spune că aproape în curtea blocului unde m-am născut și am copilărit și de unde am plecat mire pentru soția mea și într-adevăr, după un an de zile, pentru Hristos, alegându-mi această demnitate preoțească pe care încerc să o port cu cinste și mândrie sufletească. Este o emoție Sfântâ pentru că, în duminica Rusaliilor am slujit pentru prima dată în calitate de preot paroh aici la parohia nr. 5 și mi-am revăzut vecinii care erau și în vremea copilăriei mele, bineînțeles că vârsta lor, m-a făcut pe unii să îi recunosc, pe unii nu, chiar sub protecția măștilor nu am știut dacă sunt ei sau nu mai sunt, deși din discuțiile pe care le-am avut după m-am bucurat nespus de mult și am trăit o emoție cum rar în viață ți se mai dă. I-am simțit foarte apropiați și foarte emoționați și bucuroși că ne-am revăzut și ne propunem să facem lucruri bune și duhovnicești împreună de azi înainte.
Rep.: Cum v-au primit enoriașii parohiei?
Pr. Raul Rațiu: A fost o întâlnire minunată, Dumnezeu ne-a binecuvântat și cu o vreme superbă. Pe această cale, iubiți credincioși, vă invităm să treceți pragul parohiei noastre pentru că este una minunată. O biserică frumoasă, o biserică nouă, o biserică vie, lucrătoare, în care cei din cartier și nu numai își găsesc răspunsul rugăciunilor la invocarea lor aici. Avem și un parc minunat în fața bisericii, unde avem băncuțe și unde puteți participa împreună cu familia și vă puteți relaxa atât spiritual cât și social în fața bisericii noastre. Enoriașii m-au primit foarte bine, nădăjduiesc că vom colabora bine și că ne vom simți prieteni și pe viitor lucru pe care doresc și eu să-l încredințez că mă voi strădui să îl împlinesc cu bine.
Rep.: Când o să fie instalarea oficială?
Pr. Raul Rațiu: După tradiția bisericii, cel care este numit este propus pentru instalare iar lucru acesta se va întâmpla pe data de 28 iunie 2020. Lansez invitația atât d-voastră cât și tuturor celor care doresc să participe la această slujbă binecuvântată de duminică care va fi prezidată de Pr. Protopop Rus Alexandru. Vom avea și câțiva invitați, autorități locale sau centrale și familia, prietenii și bineînțeles credincioșii noștri pe care îi așteptăm cu mare drag să vină la Sfânta biserică pentru a-și primi, până la urmă, preotul lor. Pe această cale îi mulțumesc oficial și o să îi mulțumesc multe duminici la rând părintelui Simion Felvenți care a păstorit aici aproape 30 de ani. Lucru mare și important. Eu vin după o comunitate gata întemeiată de cineva și dând răspuns unor credincioși la o întrebare foarte frumoasă legată de Sfânta Biserică : “Părinte, care dintre bisericile pe care le-ați văzut, v-au plăcut cel mai mult?” răspunsul l-a dat un mare duhovnic ucenicilor lui: „Biserica care este cea mai frumoasă este cea care este plină”, iar părintele Simion, spre cinstea dumnealui a reușit că după 30 de ani de păstorire la Câmpia Turzii să facă ca biserica să fie plină și să fie vie. Parohia este o comunitate bine închegată și dorim să păstrăm această relație pe care dumnealui a avut-o cu credincioșii, să o îmbunătățim și Dumnezeu să rânduiască exact acest lucru cum știe El mai bine.
Rep.: Transmiteți un mesaj pentru enoriașii d-voastră…
Pr. Raul Rațiu: Este o provocare să vorbești în fața camerei și pentru cei din spatele camerei dar sunt convins ca mesajul este la fel de receptat ca și cum d-voastră, credincioșii noștri, sunteți aici în Sfânta Biserică. Nu trebuie să va mai amintesc clipele în care trăim, sunt clipe grele atât pentru credincioși, pentru preoți și pentru Biserică în general, dar peste toate arhiereul sufletelor noastre Hristos Domnul care ne-a încredințat să ne fructificăm credința să fim continuatori și propovăduitori ai mesajului Lui în lume, adică să depășim barierele bisericii. Acum Biserica ne cheamă să facem liturghia de după liturghie, adică liturghia pe care noi o săvârșim în Sfânta Biserică să o transmitem și dincolo de ușile biserici. Să fim continuatori a tot ce se întâmplă aici pe Sfânta Masă a jertfei Mântuitorului Iisus Hristos prin a duce acest mesaj al Evangheliei și dincolo de porțile bisericii. Pe deoparte prin propovăduirea bisericii, pe de altă parte prin ținuta noastră morală creștinească adecvată bisericii noastre și mai mult de atât prin taina fratelui, asistența socială a manifestărilor faptelor bune pe care le-am primit în conștiința noastră morală aici în biserică. Dragii noștri vă îndemn ca împreună, preoți și credincioși să ne rugăm lui Dumnezeu să ne întărească credința să ne-o facă vie, lucrătoare și puternică și dragostea cu care el nemărginit ne ține în brațele lui de mii de ani să o revarsăm asupra celor care au nevoie atât de mult de ea într-o societate secularizată mai mult ca oricând vremurilor pe care le trăim. Doamne ajută tuturor!