Destinul, este cuvântul de ordine ce poate caracteriza viața unui om, îl modelează și îl formează pentru tot restul vieții.
S-au întâlnit ,,n” cazuri în care destinul a jucat un rol fundamental în alegerea unor meserii, vocații, împrejurări dar și alte situații fericite, sau mai puțin fericite. În acest articol vreau să reliefez cazul unui om care dintr-o întâmplare a făcut box și nu numai că a făcut box ci a făcut performnță în acest sport. Un pugilist care dacă ar fi fost legitimat la un club de top cum ar fi fost Steaua sau Dinamo, cu siguranță vorbeam de un campion național (aș cum a și fost), dar din păcate fiind la un club de provincie, a trebuit să se mulțumească și cu titlul de vicecampion național. Antrenorul Roșca Gheorghe a spus în mai multe rânduri că nu a mai întâlnit în cariera lui, și va trebui să mai treacă 100 de ani, un boxer atât de tehnic și care să facă spectacol în ring. Este vorba despre dnul Iuliu Moldovan, care și la această vârstă se preocupă în a antrena copii. Îl găsesc, așa cum era normal, în ring unde antrena câțiva copii.
Rep.: Pentru început dorim să vă mulțumim că ați acceptat să ne acordați acest interviu pentru
Ziarul 21. Vă rog să ne spuneți câteva date biografice.
Moldovan Iuliu, vicecampion național în 1976 și 1981 la Campioantele Naționale: -Mă numesc Moldovan Iuliu și sunt născut în Câmpia Turzii, pe data de 11 august 1957 din părinții Moldovan și Olga, noi am fost cinci frați din care doi au murit și am mai rămas trei, o soră și doi băieți.
Rep.: Unde ați făcut școala?
Moldovan Iuliu: Școala primară și gimnazială le-am făcut la Liceul nr. 5 (actualul Liceu Teoretic ”Pavel Dan”).
Rep.: Unde ați satisfăcut stagiul militar?
Moldovan Iuliu: Armata am făcut-o la U.M. 01331 Dej, pe urmă am fost transferat de la Dej la Unitatea Militară cu profil sportiv ASA Armata Cluj, antrenat de maestru Iosif Mihali.
Rep.: Ați terminat armata, unde v-ați angajat?
Moldovan Iuliu: Ca mai toți din Câmpia Turzii m-am angajat la Industria Sârmei.
Rep.: Cum ați ajuns să cochetați cu boxul?
Moldovan Iuliu: Boxul l-am început într-o toamnă târzie, în noiembrie 1975 la vârsta de 17 ani. Niște prieteni de-ai mei m-au dus la sala de box, acolo l-am întâlnit pe antrenorul princial Ambruș Francisc și antrenorul secund Roșca Gheorghe. M-a întrebat câți ani am, eu i-am spus câți ani am, aproape 18 ani, iar ei au spus că sunt c-am ,,bătrân” pentru a începe acest sport, dar dacă vreau pot să vin doar așa pentru mișcare. Am acceptat să rămân, trebuie să vă spun că aveam 45 de kg când am început boxul, eram foarte slab ca și constituție.
În sala de box erau înscriși în jur de 60 de sportivi și mai vechi dar și mai noi, atunci l-am rugat pe unul dintre ei, Morea, cu care am făcut și armata împreună, el era boxer de mai mult timp, să-i spună antrenorului să-mi dea și mie o pereche de mănuși de box să boxez și eu. Atunci maestrul Ambruș a zis că mâine mă pune să boxez cu unul dintre băieți. În ziua următoare,antrenorii au pus boxerii să boxeze să vadă care sunt mai buni pentru a-i înscrie în viitoarele campionate. A venit și ziua în care am boxat, antrenorul m-a pus să boxez cu unul băiat din Viișoara, am boxat o repriză și mi-o dat un pumn de mi-o spart buza. În pauza meciului maestrul Ambruș a zis să lovesc și eu, atunci eu am zis ,,cum să-l lovesc pe colegul meu”….? antrenorul a zis binențeles, bate-l. A început repriza a doua și a treia, credeți-mă i-am lăsat pe toți cu gura căscată, ce box am început eu să fac. La final după ce l-am bătut pe adversar, maestrul Ambruș m-a întrebat unde-ai mai făcut box? Aici la dumeavoastră, dar nu m-ați lăsat să fac sparring-uri, pentru că ați zis că-s „bătrân”.
Rep.: Care a fost primul meci oficial?
Moldovan Iuliu: Primul meci oficial a fost când eu am fost senior, înainte m-am pregătit foarte mult pentru campionatul pe județ, am câștigat acel meci, după care am mers la faza pe zonă, după care am mers la faza finală pe țară. Datorită boxului pe care-l practicam, la nici un an, am fost legitimat la lotul olimpic. Nici la ora asta nu există nimeni care să fi fost legitimat la lotul olimpic, am fost singurul sportiv din Câmpia Turzii legitimat la lotul olimpic și la lotul național la seniori la 18 ani.
Rep.: Vă mai adueți aminte colegi de-ai dvs.?
Moldovan Iuliu: Da, l-am avut pe Zoltan Aurel cu care am fost și coleg în armată la A.S. Armata Cluj, el a fost din Câmpia Turzii, a fost campion național, dar s-a mutat la Alba Iulia, de asemenea am mai avut un campion național Varga Gheza de la Viișoara. Să nu uit și de Morea Pavel, un boxer foarte bun și greu de învins, dar din păcate a murit de vre-o 2, 3 luni. Pe vremea respectivă ei erau campioni naționali la juniori că la seniori nu a fost nimeni din Câmpia Turzii.
Rep.: Care va fost primul antrenor?
Moldovan Iuliu: Primul meu antrenor a fost Ambruș Francisc după câțiva ani domnia sa a plecat la Cluj și a rămas dnul Roșca Gheorghe, doi antrenori de mare valoare, vreau să le mulțumesc prin intermediul dumneavoastră pentru ceea ce m-au învățat dar și pentru momentele frumoase petrecute în sala de box și în turnee.
Rep.: Care a fost cel mai spectaculos dar și cel mai memorabil meci de box?
Moldovan Iuliu: Cele mai spectaculoase meciuri au fost cele de la campionatele naționale, dar îmi aduc aminte cu mare plăcere de un meci amical pe care l-am jucat cu Morea Pavel, un boxer foarte greu de învins. Pe atunci Morea Pavel boxa pentru Voința Cluj, unde antrenor era Ambruș Francisc, eu am crezut că e un meci amical, doar am copilărit cu el. În prima repriză m-a bătut de numai stele verzi am văzut, după aceea în repriza a doua și a treia, nu l-am mai lăsat nici să îmi atingămaioul. Nu numai atât, vreau să vă spun că el avea galeria lui care striga numele Morea, Morea,Morea, sala era arhiplină, dar datorită spectacolului pe care l-am făcut în ring,după ce l-am bătut în reprizele 2 și 3, galeria lui Morea s-a întors pentru mine șistrigau porecla mea de Țuța, Țuța.
Rep.: Care a fost palmaresul dumneavoastră?
Moldovan Iuliu: Am fost de două ori vicecampion la campionatele naționale, în 1976 și 1981, iar în 1979 am ajuns până în sferturi, practic am luat o medalie de argint și două medalii de bronz, de asemenea am fost, așa cum v-am spus la lotul olimpic și cel național al României. Un moment inedit a fost în 1976, nu o să uit cât am să trăiesc, eram acolo la Complexul 23 August din București, cu mai multe ramuri sportive, și acolo am văzut-o pe Nadia Comăneci, cea care în acel an, la Montreal (Canada) a obținut atunci cinci medalii de aur și nota 10. Dar să revenim la box, la campionatele naționale am boxat cu cei mai buni pugiliști, foști campioni din România, atunci am ajuns vicecampion după ce am trecut în sferturi de Gheorghe Niță, un boxer foarte tehnic, un boxer care termina meciurile prin KO, l-am bătut, dar am pierdut în semifinale cu Turei Alexandru, un boxer foarte valoros care a fost de 8 ori campion național, care avea să ajungă campion național și european, acel meci s-a și televizat.
Rep.: Ați boxat la vreun meci internațional?
Moldovan Iuliu:
Trebuia să mă duc în Germania la campionatele euroene, dar din nefericire atunci a murit tata și nu am mers, plus că în afară de acest aspect eram și militar în termen.
Rep.: Care a fost pentru dvs. cel mai puternic meci?
Moldovan Iuliu: Cel mai spectaculos meci a fost cu, clujeanul Turei Alexandru de la ,,Voința” Cluj, un boxer excepțional de bun și foarte tehnic, multiplu campion național atât la juniori cât și la seniori. Noi boxam la categoria semi-muscă 48 de kg. Așa cum am mai spus am boxat cu el la naționale și am pierdut în fața lui în semifinale în 1976, dar după aceea l-am bătut la un turneu amical.
Rep.: În afară de Campionatul Național de Box ați mai participat în țară și la alte competiții?
Moldovan Iuliu: Da, la mai multe turnee dar îmi aduc aminte în 1980 un turneu din Galați, organizat de Federația Română de Box, cu cei mai buni din țară. Din județul Cluj am fost singurul invitat să particip la acest turneu la categoria 48 de kg, am fost foarte plăcut surprins. La acest turneu am câștigat trei meciuri dar la al patrulea meci, am fost ,,învins” la puncte în dauna lui Sali Adem, un pugilist foarte bun din Constanța. La finalul meciului a venit antrenorul lui Sali Adem și a recunoscut că am fost mai bun decât elevul său și m-a felicitat și să înțeleg că asta e situația.
Rep.: Cum erați ca sportiv, ce vădeosebea în mod special față de alți boxeri?
Moldovan Iuliu: Eram poate cel mai tehnic din țară la categoria mea. Vreau să vă spun că datorită tehnicii mele, eram omul surpriză, eram foarte plăcut datorită stilului meu de a boxa. Mai mult de atât, în box, în ring l-am imitat pe celebrul actor CharlieChaplin, făceam spectacol pentru spectatori.
Rep.: Statistic vorbind, care au fost rezultatele ca boxer?
Moldovan Iuliu: Ca boxer am avut foarte multe meciuri de box, atât la naționale dar și la alte turnee organizate de Federeația Română de Box, în marea majoritate a meciurilor am câștigat, dar am și pierdut, undeva la 200 câștigate și vreo 20 pierdute. Și cel mai important am deținut timp de 10 ani categoria I la box.
Rep.: Care a fost perioada totală ca sportiv și unde?
Moldovan Iuliu: Am început boxul în 1975 și am terminat 1989 doar aici la Industria Sârmei Câmpia Turzii. Vreau să vă spun că m-au cerut mai multe cluburi printre care și Steaua, prin boxerul Chivăr Gheorghe, sportiv plecat de la Câmpia Turzii și ajuns la București la Steaua –armatei. Dar nu m-am dus, am rămas aici la Câmpia Turzii alături de maestrul Roșca Gheorghe și alături de familie.
Rep.: Cine vă sprijinea din punct de vedere financiar?
Moldovan Iuliu: Pe plan local eram sprijiniți de fabrică, de Industria Sârmei Câmpia Turzii, prin directorul general Ioan Stanatiev, un mare iubitor al sportului, ne scotea din producție să ne putem antrena corespunzător. Când eram la lotul olimpic și cel național eram finanțați de Federeația Română de Box.
Rep.: Ați avut vreun idol în box, va inspirat cineva în mod deosebit?
Moldovan Iuliu: Da, ca orice sportiv de la orice ramură sportivă aveam un idol și acela era Cassius Marcellus Clay, îmi plăcea foarte mult de el ca boxer și am ajuns la concluzia că tehnica bate forța.
Rep.: Deși știu că vă ocupați în continuarepregătind copii la box, care vă sunt planurile dvs. de viitor?
Moldovan Iuliu: Vreau să continui boxul, să antrenez copiii din Câmpia Turzii, să țin în viață boxul. Îl felicit pe maestrul Dandoczi pentru munca pe care o face cu copiii, că a reușit să formeze campion național.
Rep.: Ce va atras spre box?
Moldovan Iuliu: Nu mi-a plăcut boxul, își spun drept, mie mi-a plăcut foarte mult fotbalul, dar pe timp de iarnă nu aveam unde să joc, jucam fotbal cu Vesa cu cei mai buni de la Sârma, jucam fotbal pe unde apucam. Așa cum v-am mai spus am fost adus la sala de box de frații Morea și prietenii mei din Sâncrai, toți erau boxeri vechi la sală, după puțin timp i-am bătut pe toți. Nu vreau să mă laud dar maestrul Roșca Gheorghe a declarat în mai multe rânduri că ,,În Câmpia Turzii trebuie să mai treacă 100 de ani să se mai nască așa un boxer talentat precum Iuliu Moldovan”.
Rep.: Mai țineți legătura cu antrenorul Roșca Gheorghe?
Moldovan Iuliu: Da, binențeles, îl mai vizitez din când în când și depănăm împreună amintiri frumoase. De asemenea mai țin legătura cu Titi Tudor zis Prosop, cu care mai vorbesc pe Facebook, cu Francisc Vaștag,cu Gheorghe Simion, cu vicepreședintele Asociației Județeane de Box, dnul Pop Ioan și mulți foști sportivi de valoare.
Rep.: Va călcat cineva pe urme, pe plan sportiv?
Moldovan Iuliu: Da, băiatul meu, a făcut și el box la categoria 54 ,,cocoș”, a fost campion pe zonă și pe județ, dar când să meargă la finale a plecat în Danemarca la un turneu de box cu cei de la ,,Sticla” Turda și a ratat campionatul național de box.
Covaci Nicolae, vicecampion la culturism în cadrul Cupei României, 1996: Adevărul despre Moldovan Iuliu este că în orașul nostru nu există nici un boxer la seniori de la Industria Sârmei Câmpia Turzii care să aibă rezultatele sale, (mă refer la generația care a urmat după antrenorul Roșca Gheorghe) iar Moldovan Iuliu a fost de două ori medaliat cu bronz la campionatul național și a câștigat numeroase cupe, centuri și trofee, un boxer de categoria întâi, ceea ce înseamnă că nu mai trebuia să participe la campionatul județean, era direct calificat pentru campionatul inter-județean (zonal) unde Moldovan Iuliu a obținut de fiecare dată calificarea la finala pe țară, clasându-se printre primii în țară, de fiecare dată. A fost un boxer pe care toată lumea îl indrăgea, dădea satisfacție publicului, foarte tehnic, rapid și cu o pregătire excepțională, era încântător să vezi un astfel de sportiv reprezentând orașul nostru, îl cred pe maestrul nostru Roșca Gheorghe, care ne spunea nouă căci un astfel de boxer se naște odată la o sută de ani, se referea la calitățile sale, în ciuda acestor calități, rezultatele nu prea confirmau talentului său,deoarece cluburile mari ca Dinamo, Steaua, Rapid din vremea aceea erau declarați învingători chiar dinaintea meciului, doar un KO sau un abandon putea să-i declare învinși de acele rezultate. Una peste alta campionii nu se nasc doar la Bucuresti, dnul Moldovan Iuliu era recunoscut în toată țara și a făcut respectat numele orașului nostru pretutindeni Țuța, așa cum i se spune, este un exemplu viu un familist convins, un om muncitor, azi pensionar, a fost un sportiv de excepție cu un comportament decent, acest boxer, nu a avut niciodată probleme cu legea, repet un adevărat exemplu. Îi urăm sănătate și putere de muncă și sperăm ca generația de acum să poată primi din învățătura acestui om, toate sfaturile sale sunt prețioase pentru generațiile următoare.
Turei Alexandru, campion național și campion europeanla 48 de kg, 1976: Da, îmi aduc aminte cu plăcere de acest boxer din Câmpia Turzii. A fost un boxer foarte bun și cu o tehnică foarte bună. Și acum îmi aduc aminte de semifinala din 1976, cu greu l-am bătut la puncte. Mă bucur că am auzit din nou de el, și îi doresc multă sănătate și toate cele bune.
Roșca Gheorghe, antrenor de box: Moldovan Iuliu a fost cel mai bun boxer pe care l-am avut, era tehnic, avea toate calitățile unui sportiv care să facă performanță. A făcut performanță deoarece era disciplinat, era conștincios și îi plăcea foarte mult ceea ce făcea.