Dragii cititori, în această ediție de promovare a talentelor locale vrem să v-o prezentăm pe una dintre cele mai sufletiste și iubitoare de folclor doamne din Câmpia Turzii. Cu o viață grea încercată și multe obstacole, Mărioara Tescar este în postura în care și-a văzut realizați copiii și nepoții și și-a împlinit visul de a cânta folclor autentic românesc. Mărioara Tescar este solistă dansatoare în cadrul ansamblului Ardeleana din Câmpia Turzii, având peste 30 de melodii proprii, cântate cu multă dragoste de neam și țară. Majoritatea cântecelor sunt cu și despre viața dânsei, o viață după care ai putea să scrii un roman. Cocheta cu muzica și dansul popular încă de când era mică, aflându-se în ansambluri recunoscute la nivel național din Cluj Napoca: Someșul Napoca și Miorița. După mai mulți ani petrecuți în străinătate, Mărioara Tescar a revenit în Câmpia Turzii și a dus mai departe planul sau privind muzica populară. Ba mai mult, și-a convins și pe două din cele cinci nepoate ale sale să facă un pas spre folclor. Mai jos aveți o frântură din viața doamnei Mărioara Tescar.
Rep.: Să ne povestiți, pe scurt, viața dumneavoastră
Mărioara Tescar: Încă din școală m-am căsătorit, aveam vârsta de 18 ani când mi-am pus pirostriile. După ce mi-am terminat școala au apărut copii în viața noastră. Dumnezeu ne-a binecuvântat cu 3 copilași frumoși. La vârsta de 35 de ani soțul meu a decedat și am rămas singură cu trei copii. Mi-a fost foarte greu, munceam pe vremea aia la stația CFR Câmpia Turzii și pentru a avansa în grad și pentru a avea un salar mai mare, m-am transferat la Cluj Napoca cu serviciul. Facem școală, cursuri în fiecare lună și aveam examene o dată pe an.
Am avut o pauză destul de mare în care nu am mai activat la Ansamblului Miorița din Cluj, dar am revenit ulterior și mi-am continuat activitatea.
După un timp, s-a dat ordonanța la CFR și am ieșit din sistem și am plecat, prin mai multe țări ( Austria, Germania,) și după mai mulți ani am ajuns în Italia unde am muncit nu mai puțin de 16 ani. Mi-am ajutat copiii cum am putut. Pe toți i-am realizat, toți au locuința lor, mașina lor, toți sunt bine.
Îmi aduc aminte acum că la fata cea mai mică i-a murit soțul când fetița ei avea 1 an și 11 luni și după câțiva ani și-a refăcut viața din care rezultă o fetiță și care acum este în vârstă de 5 anișori. La ora actuală am purtat-o cu mine la filmări și am făcut videoclip așa cum am procedat și cu o altă nepoțică în vârstă de 12 ani.
A fost o durere incredibilă și o mare încercare asupra familiei însă Dumnezeu ne-a ajutat și am trecut cu bine peste asta. În anul 2020 a decedat soțul fiicei mele cea mare. Primul ginere a murit în urma cu 13 ani și ginerele cel mare anul trecut. Am fost încercată dar mulțumesc lui Dumnezeu că suntem sănătoși și bine.
După vreo 6 luni în care am stat cu fiica mea pentru a trece peste decesul soțului ei, am revenit în Italia și împreună cu o prietenă originară din Craiova am început să cânt muzică populară. Mi-a făcut cunoștință cu o prietenă de-a ei care mi-a făcut câteva melodii de muzică populară-12 piese mai exact. Dragostea pentru folclor și patrie m-a făcut să muncesc foarte mult și după un an am scos primul meu album de cântece populare. Într-o luna de zile am înregistrat albumul și când m-am reîntors în Italia, am avut parte de invitații la spectacole unde toată lumea a rămas impresionată. Mi-am mai făcut încă un album, deci am două albume cu cântece personale și am „material” și pentru al treilea însă nu știu când o să am timp să le trag. Am continuat ceea ce am început în tinerețe și momentan sunt solist dansator la Ansamblul Ardeleana din Câmpia Turzii, am avut diferite apariții la principalele televiziuni folclorice din România și, bineînțeles, particip la spectacole cu Ansamblul Ardeleana.
Am avut o viață grea dar tot timpul am luat-o de la zero și am renăscut.
Rep.: Cine v-a insuflat pasiunea pentru folclor?
Mărioara Tescar: Tata cânta la taragot, clarinet sau fluier. De la el am primit, oarecum, această pasiune. La ansamblul folcloric m-a adus Czuli, fiind vecin cu mine pe scară. Pe vremea respectivă mai erau încă două soliste în ansamblu, eu eram cea mai tânără.
Rep.: Care este motivul pentru care cântați folclor?
Mărioara Tescar: Sunt foarte ambițioasă. Din anul 1990, de când a murit soțul meu, am perseverat și am muncit mult. Îmi place foarte mult muzica folclorică și dansurile tradiționale. Și mi-am zis că daca i-am aranjat pe copilașii mei, și am zis să mă ocup de ceea ce îmi place: muzica populară.
Rep.: Există doza de patriotism pe care o aveți dumneavoastră și pe care o parte din generația tânără nu prea o are. Dumneavoastră nu faceți folclor pentru bani, faceți folcor pentru că vă place…
Mărioara Tescar: Îmi place să stau pe scenă, să cânt, să interacționez cu publicul. Nu fac pentru bani, ci doar din dragoste și plăcere. Am avut evenimente unde am participat fără nici un fel de onorariu. Banii nu sunt totul, să știți.
Rep.: Care este relaționarea bunică – nepoate?
Mărioara Tescar: Sunt foarte bucuroasă să vă anunt că am niște nepoate minunate. Am două nepoate la care încerc să le insuflu dragostea pentru folclorul românesc, ba mai mult am și făcut videoclip cu ele. Am cinci nepoate în total și încerc pe toate să le aduc pe drumul acesta. Făcând o glumă, am cinci costume și cinci nepoate, deci daca mor au ce îmbraca.
Rep.: Care sunt artiștii preferați și cum v-ați simțit să fiți pe marile scene ale României prin Ansamblul Folcloric Ardeleana, alături de marii artiști ai acestei țări?
Mărioara Tescar: Este o bucurie sufletească pe care nu o pot descrie să știi că te afli pe scenă alături de niște legende vii ale folclorului românesc. Am o mulțime de poze cu artiști din toate regiunile folclorice însă artista cea mai dragă și cu care, la un moment dat sper să trag o melodie, este îndrăgita Veta Biriș. Este o persoană deosebită și o adevărată doamnă a folclorului românesc.
Rep.: Câte melodii aveți în acest moment? Cu cine ați mai colaborat?
Mărioara Tescar: 26 de melodii, melodii ale mele și aproape la fiecare cântec am și videoclip. Pe lângă acestea am pricesne și colinde. Mai am o melodie cu prietena mea Doina Șerban.
Rep.: Care a fost cea mai frumoasa perioada a vieții pentru dumneavoastră?
Am avut spectacole peste tot, în toată România. În trecut, pe timpul lui Ceaușescu, am avut spectacole în Turcia și Ungaria
Rep.: Cum erau organizate spectacolele atunci comparativ cu acum?
Mărioara Tescar: Erau cu mult mai diferite spectacolele. Costumația populară era de asemenea diferită. Spre exemplu, costumația pe care am avut-o în tinerețe la ansamblul coordonat de domnul Dejeu este cu mult diferită de ceea ce vedem astăzi.
Rep.: Mesaj pentru cei care doresc să se apuce de cântat?
Mărioara Tescar: Să o facă, să aibă încredere că o să reușească. Nu trebuie să eziți sau să ai emoții că nu o să reușești. Dacă ai un vis, fă tot posibilul să ți-l îndeplinești.