Una dintre cele mai constante figuri din politica locală, județeană și națională, Georgiana Kaczka a reusit, prin multă muncă și prin puterile proprii, să ajungă la un nivel foarte înalt, din punct de vedere politic, pentru un tânăr.
Cele mai însemnate funcții, pentru Georgiana, sunt: dublu consilier PNL în cadrul Consiliului Local Câmpia Turzii și prim vicepreședinte național în cadrul TNL.
Absolventă a Facultății de Administrație și Management Public, Georgiana Kaczka este cu mult peste ceea ce ofera scena politică din România la ora actuală. Experiența acumulată în studenție, programele de practică și implicarea masivă în tot ceea ce înseamnă administrație publică locală și în politică fac din Georgiana Kaczka un foarte bun lider și un model de urmat. Ne bucurăm că a răspuns pozitiv și a dat curs invitației noastre de a realiza acest material.
Rep.: Cum sunt văzuți tinerii în politică?
Georgiana Kaczka: Îndrăznesc să spun că nu la adevăratul lor potențial. Consider că în ultimii ani am început să vedem tot mai multi tineri în administrația locală dar și în structurile de la nivel local, județean și central, însă mi se pare că acest lucru cumva este excepția și nu regula. Cred că și tinerii care în momentul actual au devenit consilieri locali sau județeni, sau chiar viceprimari sau primari, pentru că avem astfel de exemple în județul Cluj, au demonstrat și demonstrează zi de zi că își merită locul acolo și că au capacitățile necesare să conducă destinele comunităților lor. Așadar, acest lucru trebuie să ne încurajeze în primul rând pe noi ca tineri, să fim cât mai implicați, determinați si totodată să demonstrăm că prin multă muncă și tinerii merită să aibă reprezentanți în administrația locală și deja facem acest lucru prin colegii noștri care fac parte din aceste structuri.
Rep.: Am observat o promovare a tinerilor în consiliile locale și județene. Deci, este un lucru bun…
Georgiana Kaczka: Așa este. Cel puțin la nivelul PNL, pentru că fac parte din această structură. Spre exemplu, în anul 2016 aveam doar 16 consilieri locali tineri și iată că în 2020 am reușit să creștem acest număr la 64. A fost o propunere la nivelul biroului politic județean ca fiecare organizație să includă pe lista de Consiliul Local cel puțin un tânăr. Drept dovadă, la Câmpia Turzii suntem primul partid care are doi reprezentanți tineri ceea ce înseamnă că am demonstrat că atât organizația cât și cetățenii municipiului Câmpia Turzii au reprezentanți tineri pe care pot conta fără rezerve.
Rep.: Ziceam de faptul că ești la al doilea mandat. Care sunt proiectele pe care le-ai inițiat și de care ești mândră?
Georgiana Kaczka: Spuneai la început că sunt cel mai tânăr consilier local, dar mai ales am fost mândră de faptul că în mandatul trecut am reușit să intru în consiliul local cu vârsta minimă legală la 23 de ani. Aș vrea să menționez faptul că nu consider că doar tinerețea este o virtute. În anul 2011 am plecat la Cluj-Napoca, am urmat studiile Facultății de Administrație și Management Public și m-am implicat tot în acesti ani în tot ceea ce a însemnat activități educaționale, stagii de practică (Consiliul Județean și în cadrul a două Ministere). Am încercat să profit de anii studenției astfel încât să înțeleg cum funcționează administrația publică locală. În momentul în care, pe baza rezultatelor pe care le-am avut avut, am reușit să obțin un loc, prima data pe lista de consilieri locali și până la urmă, prin votul cetățenilor municipiului Câmpia Turzii au intrat în consiliul local, dar am considerat că am reușit să fac asta pe baza rezultatelor bune din perioada studiilor universitare și nu doar că am fost tânără. În toată activitatea mea, atât cât am fost Președinte TNL Câmpia Turzii cât și la nivel județean, încurajez mereu tinerii să fie cât mai buni în ceea ce fac. Consider că nu poți să vii în politică și să îți asumi că este cumva o cale cât mai scurtă catre funcții politice ci trebuie să demonstrezi că ai capacitatea de a avea anumite realizări pe puterile tale, ca mai apoi să poți să vii să le transpui și în activitatea politică.
Rep.: Îmi aduc aminte de un proiect pe care l-ai inițiat privind acordarea de sume de bani pentru elevii care iau notă maximă în Bac sau la Evaluarea Națională…
Georgiana Kaczka: Acum câțiva ani o elevă din Câmpia Turzii a avut nota 10 în bacalaureat și ne-am dat seama că nu am putut, legal, să o premiem cu o sumă de bani astfel încât performanța ei să fie recunoscută. Deși alte orașe făceau astfel de lucruri, legislația nu este destul de clară în acest sens și m-am hotărât să iau această problemă în mâini și m-am adresat Curții de Conturi a României și Ministerului Educației. Aceștia mi-au comunicat ca e nevoie de o alta abordare prin acordarea de granturi către școli, practic tu faci un contract de finanțare cu ei iar mai apoi ei vor da premiile în bani către cei care obțin nota 10 la Evaluarea Națională sau Bacalaureat. Ar fi soluția cea mai potrivită prin care să recompensăm performanța în educație. Am luat legătura cu Executivul din cadrul primăriei municipiului Câmpia Turzii, astfel încât să înceapă să pună bazele unei astfel de metodologii pe care să o aducă în fața consiliului local și să o aprobăm. Consider că este un gest firesc prin care apreciezi rezultatele bune în actul educațional al elevilor dar cred că și profesorii merită, în același timp, să fie recompensați pe aceași formulă.
Rep.: Trecem de la administrație locală la zona politică. Să ne spui câteva dintre activitățile pe care le-ai inițiat în cadrul TNL atât la nivel național cât și
la nivel județean sau local
Georgiana Kaczka: Eu tot timpul am considerat că în activitatea politică nu trebuie să te concentrezi doar pe promovarea inițiativelor administrației sau pe campaniile electorale, ci am considerat că trebuie să fim facilitatori prin comunitate. Consider că este rolul nostru să luăm numele cetățenilor de la firul ierbii și să încercăm să găsim soluții pentru ele. Mai mult decât atât, am încercat să fim prezenți și implicați în comunitate. De aici au rezultat și o serie de activități pe care le-am avut în Câmpia Turzii cu TNL. Pe lângă activitățile specifice de Crăciun și Paști, în care am încercat să ajutăm diverse familii cu mai multe nevoi probabil decât mulți dintre noi, am organizat, așa cum știi, și o serie de campanii de donări de sânge.
Rep.: A devenit o tradiție…
Georgiana Kaczka: A devenit o tradiție pentru că foarte mulți oameni au venit să doneze sânge. În discuțiile cu ei îi întreabam de ce nu fac aceste lucruri în mod firesc și mi-au zis că problema cea mai mare este transportul la Cluj-Napoca. Am purtat discuții și am reușit să aducem periodic o echipă mobilă de la Centrul Regional de Transfuzii din Cluj-Napoca pentru actul de donare de sânge. De fiecare dată am avut un număr de minim 60 de donatori. Lucrul acesta a fost apreciat foarte mult și de cei de la Centrul Regional de Transfuzii Cluj și astfel am reușit să avem o colaborare pe termen lung, colaborare pe care sunt sigură că și colegii mei din TNL Câmpia Turzii o vor duce mai departe.
Rep.: Te-am văzut în ultimele săptămâni străbătând județul din lung în lat. Au fost alegeri locale la tineret, ba mai mult ați și înființat, acolo unde nu au existat, organizații TNL. Să ne spui cum au decurs lucrurile.
Georgiana Kaczka: Eu sunt și vice președinte la nivel județean în mandatul care se apropie de final, și având în vedere că odată la patru ani se schimbă structurile de conducere la nivelul PNL, am început acest proces intern de alegeri. Ne-am dus în 24 de localități în care, fie am schimbat conducerile actuale fie am înființat organizații de tineret astfel încât, acum, TNL este prezent în toate cele cinci municipii, în orașul Huedin, dar și în 18 comune. În cele mai multe comune sunt organizații noi de tineret și spre surprinderea mea, am găsit acolo tineri bine pregătiți care vor să fie cât mai implicați în viața comunităților locale. Pe lângă faptul că acest lucru s-a întâmplat în PNL eu consider ca fiecare partid ar trebui să aibă câte o organizație de tineret pentru că până la urmă, noi suntem cei care la un moment dat vom accede în diferite funcții și totodată cred ca e momentul să schimbăm această percepție conform căreia tinerii sunt viitorul într-o realitate a prezentului.
Rep.: Cum au perceput tinerii din cele 24 de localități, implicarea lor în politică?
Georgiana Kaczka: Cred că și faptul pentru care au dorit să vină înspre PNL și TNL este că noi de-a lungul timpului, la nivelul TNL Cluj am avut diverse acțiuni prin care am promovat implicarea noastră în comunitate. Acest lucru am încercat să îl transmitem și tinerilor că nu trebuie să vină pentru actul politic în sine cât să încerce să facă ceva pentru localitățile din care ei fac parte. În general, în TNL Clul încercăm să facem ca membrii noștri să se dezvolte d.p.d.v. politic în cadrul organizației. Periodic, organizăm o serie de dezbateri publice. Pe viitor avem în vedere diverse cursuri de formare sau chiari școli politice în care să invităm atât reprezentanți din administrația locală, județeană sau centrală, care au demonstrat că au capacitate de a schimba comunitățile lor dar totodată să avem și diverși invitați din domeniul privat sau univeristar pentru că ei pot să vina cu informația de specialitate. Consider că este important să ne dezvoltăm în cadrul organizației și astfel am încercat pe toți tinerii pe care i-am adus alături de noi să îi implicăm în viitor în astfel de acțiuni și să se dezvolte d.p.d.v. personal, politic dar și profesional.
Rep.: Pe când alegeri la nivel județean?
Georgiana Kaczka: Urmează și alegerile la nivel județean, lraxtic acesta va fi ultimul pas în cadrul alegerilor interne.
Rep.: Care este poziția ta în această ecuație?
Georgiana Kaczka: Dupa cum știi, eu sunt de 14 ani în cadrul unei organizații politice. Am făcut acest pas la vârsta de 15 ani. Cred că am crescut natural, am luat practic lucrările pas cu pas și iată că după o experiență de vicepreședinte la nivel județean, două mandate în biroul național dar și o funcție de presedinte chiar aici în Câmpia Turzii, am considerat că am acumulat suficientă experiență astfel încât să îmi asum o candidatură pentru funcția de președinte TNL Cluj. Mi s-a părut foarte important să merg personal în fiecare localitate și să cunosc nu doar pe cel care candidează de președinte, dar chiar și pe toți tinerii. Nu ai cum să fi președinte de organizație județeană și să nu îți cunoști echipa, dacă nu vezi ce potențial au, ce expertiză au și cum putem împreună să colaborăm în cadrul proiectelor comune pe care le vom dezvolta pentru intreg județul Cluj.
Rep.: Cum te înțelegi cu primarii din județul Cluj?
Georgiana Kaczka: Eu vreau să le mulțumesc în primul rând primarilor pentru că ei au fost cei care au răspuns pozitiv inițiativei noastre de a constitui organizații de tineret și au reușit să aducă alături de ei tineri pe care să îi implice cât mai mult în activitatea organizației. Am discutat cu dânșii și le-am spus totodată că și tinerii din localitățile lor vor avea un loc în Biroul Politic Județean pentru ca mi se pare firesc ca fiecare zonă din județ să aibă un reprezentant, astfel încât la alegerile județene să conturam o listă pentru ca fiecare zonă să fie reprezentată. Astfel, primarii înțeleg necesitatea de a implica tinerii. I-am încurajat ca în perspectiva alegerilor locale din 2024 să implice cât mai activ și totodată, pe masura implicării și rezultatelor lor, să îi promoveze pe locuri elegibile în Consiliile Locale.
Rep.: Sunt lucruri pe care vrei să le evidențiezi?
Georgiana Kaczka: Aș dori, așa, în încheiere să încurajez tinerii să intre într-un partid politic, pentru că fie că ne place, fie că nu ne place, de multe ori politicul poate fi vazut ca ceva negativ, de care lumea se ferește, trebuie să intelegem cu toții că politicul este voința pe când Executivul și Legislativul sunt cumva brațul care implementează. Așadar, administrație fără politică nu se poate iar politică fără administrație este doar o forma fără fond. Din păcate ele trebuie să coexiste și să facem tot ceea ce tine de noi ca viitorul sa fie unul adaptat nevoilor noastre, ale tuturor.