<
Actualitate

Interviu cu edilul municipiului Câmpia Turzii, Dorin Lojigan: „Dragi cetățeni vă rog să aveți răbdare, pentru că la final va fi frumos și disconfortul care este acum va merita”

Anul 2020 a fost unul total atipic pentru administrațiile locale, pandemia de coronavirus punând stăpânire peste tot ce a însemnat dezvoltare și lucrări, majoritatea dintre ele fiind sistate sau cu mult întârziate. Administrația Lojigan a realizat câteva dintre proiectele propuse în 2020. Chiar dacă unele s-au întârziat, vor fi realizate în 2021, după spusele primarului. Despre disconfort, proiecte, realizări și digitalizare, într-un prim interviu acordat de către primarul Dorin Lojigan, Ziarului 21, pe anul 2021.

Rep.: Cum a fost anul 2020 pentru administrația Lojigan?

Dorin Lojigan: Anul 2020 a fost un an greu, nu doar pentru administrația din Câmpia Turzii, cred că a fost greu pentru toate administrațiile din România, pentru că anul 2020 a fost marcat de pandemia mondială privind Coronavirus, pe care, din păcate, îl avem printre noi și astăzi. Un virus care a dat peste cap planurile tuturor administrațiilor locale, deci și a noastră, și care ne-a făcut să ne regândim stilul de viață și modul în care se lucrează în Câmpia Turzii pe parte de investiții. A fost un an în care am avut parte de o stare de urgență decretată de către președintele României, Klaus Iohannis, și starea de alertă în care ne aflăm și acum. Eforturile noastre pe anul 2020 au fost de a ține sub control această epidemie, lucru pe care l-am reușit, în acest moment, ne putem lăuda cu faptul că suntem singurul municipiu din județul Cluj care are o rata de sub 2 la mie cu tendință de scădere pentru a ieși din scenariu galben. Gândiți-vă că am plecat de la o rată de incidență de 7.5 la mie. Partea de dezvoltare a spitalului sub acest aspect, crearea unor zone de triaj epidemiologic, creare de izolatoare, achiziție de tot felul de aparate necesare spitalului. Nu am neglijat în această perioadă nici partea de investiții pe care am încercat să le ducem mai departe conform programului. Și aici aș putea spune că ne-am încadrat pentru că deși lumea statea acasă, noi am lucrat în acea stare de urgență cu cei de la Domeniul Public și nu numai. În acea perioadă am finalizat parcarea de pe Gh. Barițiu, atât de necesară celor din zona blocuri. Tot anul trecut am finalizat parcarea din spatele BanciiTransilvania. Noi am lucrat continuu, proiectele europene, fie că vorbim de Pavel Dan- finalizat în proporție de 75%, fie că vorbim de CTVU- finalizat peste 50%. De asemenea, complexul sportiv din Berc este finalizat 99%. Am reușit să finalizăm, parțial, străzile din cartierul nou Șarât. Ne-am apucat de pasajul de sub calea ferată, nimeni, nici un primar, nu s-a legat de reabilitarea lui și vă aduceți aminte în ce stare de degradare era. Am finalizat renumitul sens giratoriu din zona Lidl, un sens pentru care mi-am luat multe înjurături… cred că nici un primar nu a mai fost așa de înjurat cum am fost eu în acea perioadă, dar care iată, acum își arată și își dovedește utilitatea și toată lumea este extrem de mulțumită de modul cum s-a fluidizat circulația. Lucrările la grădiniță de pe str. Retezatului, unde este aproape finalizată lucrarea de structură metalică, de acoperiș. Să nu uităm că am trecut prin două campanii electorale, una importantă pentru mine, cea de la locale care mi-a reconfirmat mandatul printr-un scor zdrobitor fața ce ceilalți contracandidați.

Rep.: Deși a existat disconfort și neplăcere, v-ați regăsit într-un număr considerabil de voturi. Cetățenii conștientizând importanța continuării proiectelor începute.

Dorin Lojigan: Multă lume îmi reproșa, vis-a-vis de acel sens giratoriu faptul că nu o să mai poată trece tirurile prin oraș. Vine întrebarea… Chiar vrem să treacă tirurile prin oraș? Clar nu ne dorim acest lucru și sper, cât de curând, să nu mai văd un tir prin Câmpia Turzii, sau cei care tranzitează orașul, să plătească. O parte din străzile stricate din oraș se datorează și acelor tiruri care tranzitau municipiul nostru. Dacă vă aduceți aminte, la vremea respectivă am lăsat în dezbatere publică un proiect de hotărâre prin care să putem impune o taxă de traversare pentru traficul greu din Câmpia Turzii însă nu am primit avizul CNAIR în acel moment pe considerentul că nu există două rute ocolitoare față de drumul european care traversează municipiului nostru însă dacă vom obține finanțare pentru centura ocolitoare la care avem deja protocolul semnat între noi, Turda și Cluj și avem elaborat certificatul de urbanism necesar obținerii avizelor, atunci A3 și centura ocolitoare vor corespunde cerințelor impuse de CNAIR și vom impune acea taxă de trafic greu care se aplică doar firmelor care tranzitează orașul nostru, nu firmelor care încarcă și descarcă în Câmpia Turzii. Din estimările Poliției Locale, s-a redus tranzitul tirurilor prin oraș cam la 30%. Un lucru bun, benefic pentru trafic, pentru noxele de poluare, pentru aglomerație, pentru distrugerea drumului ș.a.m.d.

Rep.: Care este situația lucrărilor la Planul de Mobilitate Urbană?

Dorin Lojigan: În acest moment avem început lucrările pe două străzi principale, Republicii și Aurel Vlaicu. Într-adevăr, a venit sezonul rece și lucrările au fost sistate însă cum se va încălzi vremea, constructorul va interveni din nou pe drum. Este un disconfort pentru cetățenii municipiului nostru d.p.d.v. al parcărilor, al traficului efectiv, pentru că este greu de mers pe drumuri cum sunt acum, dar cum ziceați și d-voastră, citându-mă pe mine „Nu poți să mănânci păpăraie dacă nu spargi ouăle”. Avem lucrările de la CAA pe care le consider extrem de importante chiar dacă, nu din culpa noastră sau a celor de la CAA, cel puțin unul din constructori este de o slabă calitate dar a câștigat licitația pe SEAP, iar dacă nu respecți achiziția de pe SEAP riști să ai vizite de la alte organe de control și nu și le dorește nimeni. Sunt extrem de importante aceste lucrări ale CAA pentru că se înlocuiesc conducte vechi de 60, 70 de ani. După ce toate lucrurile CAA vor fi finalizate, vom începe asfaltările.


Rep.: La ce ar trebui să ne așteptăm de la 2021 din partea administrație Lojigan?

Dorin Lojigan: Cam greu să mă propunț pentru că nu știm cum va evolua epidemia cu acest virus. Am început vaccinarea pentru cadrele medicale din Câmpia Turzii. Mă bucur să văd că multă lume din domeniul medical au venit și s-au vaccinat în centrul nostru de vaccinare. Sunt convins că și populația va înțelege care este necesitatea acestui vaccin și sunt convins că vom reuși să îl facem într-un număr mare la Câmpia Turzii de așa manieră încât să menținem această rată extrem de scăzută pentru că toată lumea dorește să își reia viața de acolo de unde a lăsat-o la început de 2020. Vom continua mai departe cu proiectele europene. Mobilitate Urbană merge mai departe, și chiar am discutat cu directorul CAA să urgenteze lucrările pe cât mai multe străzi care sunt afectate de PMU pentru a putea să înaintăm. CAA are  o zonă extrem de gingașă- subtraversare cale ferată din strada Traian ( cart. Șarât) până la început de Str. Mihai Eminescu. O să fie o conductă foarte mare care trebuie să ajungă în strada Laminoriștilor, trecând prin str. Gării și Avram Iancu. Noi acolo avem piste de bicicletă, traseu autobuze, trotuare etc. Finalizăm proiectele începute cu cele două licee. S-au finalizat licitațiile pentru Palatul Cultural, Parc Central și Teatrul de Vară. S-a terminat licitația și suntem în faza de adjudecare pentru Centrul Social, o veste extrem de bună pentru vârstnicii din Câmpia Turzii. Nu știu dacă vom reuși să îl finalizăm, dacă nu în anul 2022 o să îl finalizăm. Sistemul de digitalizare a Primăriei este într-o fază avansată, care va permite digitalizare documentelor.

 

Digitalizarea locurilor de parcare. O aplicație digitalizată pentru locurile de parcare. Colegii de la parcări sunt într-o adevărată nebunie pentru că am decis să trecem și noi într-o altă eră și să renunțăm la acele contracte și să trecem la abonamente, o chestiune extrem de facilă și ușor de rezolvat și de pe internet. Suntem într-o primă fază, colegii de la P.L. încheie noile abonamente, s-au reziliat toate contractele, s-au identificat toți posesorii de parcări din municipiul nostru pentru rezilierea contractelor. Încercăm să introducem această aplicație digitalizată de așa natură ca în momentul când Poliția Locală vine cu cititorul în acea zonă să știe toate detaliile despre acea parcare. O chestiune care se folosește în marile municipii și am zis că este momentul să fie implementată și la noi. Va crea puțin disconfort și această situație pentru că numărul mașinilor este foarte mare și pe această cale vreau să vă spun că consider ca toată lumea are dreptul la o șansă egală. Sunt posesori de mașini care au câte 2,3 locuri de parcare și câte un garaj, dacă nu două iar alții nu au deloc. Vreau să transmit pe această cale să nu se încerce să se apeleze la mine pentru că nu am de gând să intervin și să fac rabat de la acest lucru. De asemenea, vreau să vă spun că vom începe operațiunea de demolare a garajelor, prima zonă vizată este zona din spatele băncii Transilvania și vom demara această operațiune anul acesta pentru că lumea nu își ține mașina în garaj ci alte lucruri și ocupă și parcările iar alți cetățeni își parchează mașinile pe unde găsesc loc liber. Vom începe operațiuni de demolare ale garajelor în municipiul nostru, de așa manieră încât toată lumea să poată beneficia de un loc de parcare. Încă două proiecte importante pentru Câmpia Turzii: Complexul de Agrement Trei Lacuri- adjudecat către constructor licitația, a fost un singur participant care va începe lucrările în luna martie. Vom dezvolta acolo, așa cum zicea domnul ministru Boloș, Perla Agenției de Dezvoltare Nord Vest, în ceea ce privește regenerarea urbană. Un proiect care dorește să pună bazele dezvoltării turismului în Câmpia Turzii. Cel de-al doilea proiect care aparține CNI- baziul de înot- un proiect atât de mult promis de administrațiile locale, iată că în această primăvară vor începe lucrările iar termenul de execuție este de 12 luni, 2 luni partea de proiectare. Am purtat discuții cu constructorul pentru a face de așa natură încât proiectul să suporte mici modificări încât să adăugăm o zonă de saună și sală de forță. Bineînțeles că vom continua proiectele pentru 2021-2027 iar pe această cale vreau să anunț că dorim dezvoltarea biroului proiecte europene iar dacă sunt în Câmpia Turzii ingineri constructori, civiliști care doresc să se angajeze în primărie, să vină cu CV-uri pentru că dorim să dezvoltăm acest Serviciu. Pentru dezvoltarea orașului avem nevoie de două lucruri: fonduri Europene și fonduri guvernamentale ( avem șansa că la guvernare este un guvern majoritar PNL care poate ajuta). Să nu uităm că pe lista CNI au fost aprobate spre finanțare: Sala Sporturilor, Stadionul Municipial, Parcul din Cartierul Șarât și cele 14 străzi afectate de mobilitate urbană alternativă.


Rep.: Un mesaj pentru cetățenii municipiului Câmpia Turzii?

Dorin Lojigan: Le-aș zice să aibă răbdare pentru că văd ce se întâmplă în această perioadă când se lucrează și înțeleg în totalitate disconfortul creat cu lucrările pe care le efecutăm și în același timp i-aș ruga să meargă până jos în Berc să vadă complexul polisportiv, o lucrare cum nimeni nu și-o imaginea că ar fi putut să răsară acolo sau să se ducă până la LTPD să vadă cum arată liceul; totul va fi frumos la sfârșit. După ce se vor finaliza lucrările de pe Aurel Vlaicu și Republicii și vom instala sensuri unice în tot Cartierul Blocuri se va degaja acea zona privind parcările. Să aibă răbdare, indiferent dacă ne convine sau nu pentru că la final va fi frumos și merită disconfortul care este creat acum pentru ca la final să avem un oraș așa cum ni-l dorim, un oraș european, și chiar dacă nu avem bugetul municipiului Cluj-Napoca să ne apropiem de modelul pe care l-am luat de la primarul Emil Boc și de la  municipiul Cluj-Napoca.

Rep.: Mult succes și spor la treabă!
Dorin Lojigan: Vă mulțumesc!

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS