Virginia Anca Măcicășan este o tânără din Câmpia Turzii căreia îi place enorm arta.
Pasiunea pentru artă ( desen/pictură, modă/croitorie, pictură pe haine/design textil- tesaturi/tehnici/decorațiuni și instalații textile) a adus-o în prim-planul designerilor tineri din zonă. Se spune că atunci când faci totul cu pasiune, îți și iasă. Ei bine, V.A.M. este despre reușită, curaj, îndrăznire și multă muncă. Virginia a urmat o facultate pe domeniul design textil și un curs de croitor confecționer-îmbrăcăminte după comandă, și a transformat acest hobby într-un business sănătos. Tipicară din fire, Virginia ne-a spus că la început, multe creații au fost refăcute, făcute, refăcute până în momentul când acestea au fost perfecte din punctul ei de vedere.
V.A.M promite a deveni un puternic brand în materie de modă. Pasiunea, perspicacitatea și curajul sunt noile „arme” în acest domeniu care este într-o continuă dezvoltare la nivel mondial.
Despre tendințe în modă, muncă și inspirație, cu Virginia Măcicășan!
Adrian Soporan.: Când a început povestea pentru tine, în domeniul modei?
Virginia Anca Măcicășan: Pasiunea pentru acest domeniu mi-a fost insuflată încă din copilărie. Mamei mele ii plăcea să mă îmbrace în cele mai frumoase haine, îmi croșeta și cosea diferite vestimentații până când am prins gustul și începeam să combin hainele din dulap de una singură. În aceeași perioadă, îmi petreceam mult timp cu o vecină care avea grijă de mine și care se ocupa cu realizarea rochiilor pentru păpuși și haine. Încă de pe atunci, mă fascinau culorile, formele, accesoriile și tot ce era legat de acest aspect. La scurt timp, curiozitatea m-a făcut să vreau să realizez, ajutată de mama mea, haine pentru păpușile mele.
Odată cu trecerea anilor, am început să realizez haine în adevăratul sens al cuvantului. Din tutoriale văzute pe internet și cărți, am realizat de mână, prima mea rochie de care am fost foarte mândră și atunci am știut ce vreau să fac cu viața mea. Atunci a fost momentul în care am spus că eu voi deveni designer.
Norocul a fost de partea mea, părinții mei m-au susținut și m-au îndrumat să investesc banii primiți la majorat în două mașini industriale de cusut, accesorii și materiale pentru realizarea primei mele colecții. De atunci, am muncit mult, am cusut și descusut până am ajuns la forma dorită. După aceea m-am simțit pregătită și am început să preiau comenzi.
Aceasta etapă a trecut repede și în câțiva ani, am terminat liceul și am fost admisă la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca la profilul design textil, unde mi-am dezvoltat partea creativă, am experimentat diferite tehnici și meșteșuguri de la țesături, imprimări până la decorațiuni interioare și instalații. Între timp, am urmat un curs de confecționer de îmbrăcăminte după comandă. Acest curs, mi-a ușurat munca în activitatea mea cu hainele.
A.S.: Ce te-a determinat să începi această carieră?
V.A.M.: Acest raspuns este destul de simplu. În copilărie, am suferit un accident casnic și am rămas cu câteva cicatrici pe corp. Din cauza acestor cicatrici, nu puteam purta
hainele la care visam pentru că erau la vedere și acest lucru devenea o frustrare. Daca îmi lăsam la vedere o parte din cicatrici oamenii se uitau ciudat la mine și primeam foarte multe întrebări de genul “ce ai pățit?”. Acest lucru m-a determinat să îmi fac hainele adaptate pentru mine, pentru problema mea.
Concluzia acestei povestioare este că totul se întâmplă cu un scop și dintr-un accident nefericit, am ajuns să îmi găsesc drumul.
A.S.: Ai primit ceva sfaturi la început de carieră din partea unor persoane cu experiență în domeniu?
V.A.M.: Da, am fost o perioadă ucenică într-un atelier de croitorie și acolo am mai primit câte un sfat la limita bunului simț. În rest, m-am documentat singură și am învățatîncercând.
A.S.: Ce te inspira când creezi?
V.A.M.: După cum am spus, primul motiv sunt eu, povestea mea. Emoția e cea care dezvoltă creația. Mă las inspirată de ceea ce văd, simt, înțeleg, trăiesc și iubesc. Pe scurt, în munca mea se reflectă tot ce mă înconjoară.
A.S: Ce înseamnă să dai tonul modei?
V.A.M.: Din punctul meu de vedere, să dai tonul în modă înseamnă să vii cu ceva nou. Ceva nou poate să fie ceva nemaifăcut de nimeni sau ceva făcut de cineva, cândva, într-un anumit fel și reinterpretat. Moda este despre atitudine, încerc să creez haine care să ofere purtatorului atitudinea necesară pentru a se remarca dintr-o întreagă mulțime.
A.S: Cât la % e inspirație, cât la % sunt lucrurile învățate în facultate?
V.A.M.:Inspirația este necesară în orice produs. Cum pentru o poezie trebuie să găsești potrivirea perfectă de cuvinte, pentru o creație vestimentară trebuie să găseștipotrivirea între textură, material, culoare și multe altele. Facultatea m-a ajutat să înțeleg mai bine coneptul de “artă” care uneori poate să fie foarte abstract. M-a învățat să înțeleg, să dezvolt și să lucrez pe un anumit concept de bază și nu în ultimul rând, să experimentez tehnici noi și să îmi perfecționez tehnicile pe care deja le cunoșteam.
A.S.: Care sunt creațiile tale?
V.A.M.: Până în prezent, am realizat trei colecții. Prima colectie poarta titlul “între natură și ruină ”. Fiind prima, conceptul nu a fost exploatat la întregul lui potențial și poate, în viitor voi reveni cu un update acestei colecții.
A doua colecție, inspirată de florile de primăvară și numită sugestiv” L’amour de printemps” a fost o colectie unitară, în culori pastelate și materiale ușoare. Am creeat texturi manual și fiecare rochie a reprezentat o floare.
A treia colecție a fost colecția cu cel mai mare impact emoțional. Aceasta colectie a fost inspirată de modul în care influențează religia populația și a purtat numele
“Influence”. Deși a avut inspirația papală, am folosit materiale precum piele, aplicații de perle, etc. Acest lucru m-a ajutat să îmi transmit mesajul și oamenii să înțeleagă ceea ce voiau să creadă.
A.S.: Ești din generația tânără a designerilor… cum vezi domeniul acesta?
V.A.M.: Este un domeniu în continuă dezvoltare, momentan guvernat de designerii vechi, însă, acest lucru îl văd ca pe o provocare și împreună cu cei din generația mea, o să lupt pentru a mă face remarcată. Consider că atuul meu și al generației mele este curajul și acceptarea cuvântului “altfel”.
A.S.: Unde te vezi peste 5 ani?
V.A.M.:Îmi doresc pe zi ce trece mai mult decât pot să fac sau pot, nu mă mulțumesc cu puțin. Visul meu este să dețin un atelier mai spațios decât cel actual. Îmi doresc să îmi formez o echipă de lucru unită și dornică să evolueze. Toate acestea încununate, un magazin propiu care să fie apreciat în România și de ce nu, sătreacă și granițele.
A.S.: Care este desginerul preferat?
V.A.M.: Primul designer de care am auzit și pe care l-am îndrăgit din prima secundă, a fost și este Coco Chanel, pe numele ei real Gabrielle Bonheur Chanel. Pe lângă aceasta, apreciez mulți alți designeri din țară și internaționali chiar și adolescenți ce
activează în domeniu. Am ajuns să apreciez fiecare om care muncește pentru visul lui și face din pasiunea lui un mod de trăi.
A.S.: Ce tip de haine creezi?
V.A.M.: Nu m-am rezumat la un singur tip de haine. Trusa mea personală, cred că se remarcă în absolut tot ceea ce creez. Îmi place să îmbin pictura cu hainele, realizezțesături la război pe care le atesez pe diferite creații vestimentare. Încerc să creez un concept pentru fiecare colecție, astfel, fiecare ținută să spună o poveste. Până de puțin timp, eram axată doar pe haine de damă (rochii, tricouri, salopete,etc.), însă, de curând, am început să mă adresez și bărbaților.
A.S.: Mesaj pentru clienți/potențiali clienți!
V.A.M.:Clienților actuali, le mulțumesc pentru susținere. Ei mi-au dat curajul și încrederea că ceea ce fac este bine. Potențialilor clienți, le propun să mă urmărească perețelele de socializare și dacă consideră că se regăsesc în ceea ce creez eu, îi aștept să realizăm împreună un produs unic.