<
Actualitate

INTERVIU: Cristian Matei, primar: ”Închipuiți-vă că am reușit să facem un buget de investiții din fonduri europene de 100 de milioane de euro, adică bugetul de investiții al Turzii, dinainte să fiu primar, pe vreo 35 de ani!”

INTERVIU: Cristian Matei, primar: ”Închipuiți-vă că am reușit să facem un buget de investiții din fonduri europene de 100 de milioane de euro, adică bugetul de investiții al Turzii, dinainte să fiu primar, pe vreo 35 de ani!”

Orice s-ar spune, Turda este orașul nereședință de județ care a atras cele mai multe fonduri europene din România, iar asta a asigurat o dezvoltare mai rapidă a localității, în multe privințe, fie că vorbim despre transportul public, punerea în valoare a unor obiective turistice, noi obiective construite de la zero sau reabilitarea unor clădiri emblematice, reabilitarea unor școli și grădinițe, ori asfaltarea unor cartiere în care drumurile erau de pământ de zeci de ani sau chiar modernizarea arterelor principale, care încă este în desfășurare. Iar omul din spatele acestor transformări și recorduri investiționale fără precedent, este primarul Cristian Matei. Cel care și-a asumat și nemulțumirile unora, pentru ”deranj”.

Reporter: Domnule primar, o să vă provoc la un interviu mai ieșit din tipare, pentru a înțelege situația actuală a Turzii. Așa că încep cu o întrebare directă: de ce ați început lucrări peste tot, creând un oarecare disconfort turdenilor?

Cristian Matei: În anul 2016, când turdenii mi-au acordat votul de încredere, știți bine cum era Turda… Oamenii își doreau o schimbare radicală, își doreau străzi asfaltate, atât pe cartiere cât și pe arterele principale, își doreau școli și grădinițe reabilitate, își doreau un transport public modern, își doreau locuri moderne de joacă, își doreau un spital dotat, își doreau să punem în valoare Turda și să asigurăm o infrastructură completă de servicii pe care administrația locală le pune la dispoziție.

Așa că nu am stat prea mult pe gânduri și obișnuit cu managementul performant, pe care l-am aplicat și la Compania de Apă Arieș, în calitate de manager care a implementat primele investiții europene în rețelele de apă și canalizare, dar și în calitate de manager în mediul privat, unde mi-am desfășurat activitatea cu succes ani de zile, am început să contruiesc mecanismul prin care municipiul Turda se putea dezvolta radical într-o perspectivă de vreo 8-10 ani.

A fost multă muncă… Turdenii cred că nici nu-și închipuie cât timp am alocat acestor pași, formării unei echipe eficiente, cu ajutorul căreia să facem ulterior proiecte, să atragem bani europeni sau guvernamentali. Poate și pentru că nu m-am plâns niciodată de asta, pentru că nu-mi stă în caracter. Sunt un om activ, focusat pe ceea ce face, care pornește de la ideea că un manager bun este acela care reușește să rezolve problemele existente, nu acela care caută scuze că nu s-a putut.

Reporter: Revin la întrebare, că vreau să lămurim lucrurile! De ce ați început lucrări peste tot?!

Cristian Matei: Nu am vrut să ocolesc întrebarea dvs… Am făcut doar un preambul, pentru a vă face să înțelegeți situația în care mă aflam ca primar. Puteam să stau și eu mai liniștit, așa cum au stat și predecesorii mei sau trebuia să-mi asum dezvoltarea Turzii, într-un alt ritm, mult mai accentuat. Când spun accentuat, nu mă refer că lucrurile se puteau face de azi pe mâine. Eram conștient că sunt proceduri, că sunt licitații, că sunt investiții care trebuie implementate, că mai apar probleme inerente pe parcurs, pe care trebuie să le rezolvăm din mers… Și am știut inclusiv că vom crea un oarecare deranj. Însă, între a face ceva de care Turda avea nevoie, iar turdenii se vor bucura la încheierea lucrărilor și a căuta să-mi fac doar imagine, nederanjând, când eram conștient că mă păcălesc și pe mine și pe turdeni, iar în timp vom ajunge să regretăm pentru că nu am profitat de momentul oportun, eu am ales să-mi asum dezvoltarea Turzii, chiar dacă s-a mai creat și un ”deranj”. Cred că era datoria mea să-mi asum, să suport nemulțumirile celor care nu au înțelespe deplin situația în ansamblul ei…

Și, uitați-vă, că deja ajungem zilele în care inaugurăm investiție după investiție. Am asfaltat 20 de străzi din cartierul Băi, unde erau străzi de pământ, am asfaltat străzi în cartierul Industrial, unde și acolo erau doar străzi de pământ, am început să asfaltăm în cartierul Primăverii, așa cum le-am promis la oameni că voi face și nu m-au crezut toți la acel moment, pentru că în fiecare campanie electorală competitorii le spuneau același lucru, dar nimeni nu a făcut nimic. Am finalizat sala polivalentă de lângă stadion, am finalizat centrul multifuncțional din parcul central, care este un loc de joacă la care turdenii doar visau că ar putea exista, ne apropiem de finalizarea centrului pietonal, de finalizarea lucrărilor de la castrul roman, de finalizarea parcului turistic de la monumentul lui Mihai Viteazu, de finalizarea reabilitării fostei clădiri a Judecătoriei Turda, care va fi un spațiu al municipalității, ne apropiem de finalizarea asfaltării arterelor principale, terminăm și terenul sintetic de fotbal în mărime naturală, cu tribună și reflectoare pentru iluminat nocturn, terminăm garajul auto modern pentru autobuzele electrice (fac o scurtă paranteză și vă anunț că vom extinde transportul în comun, electric, și în comunele din zona noastră) și multe altele.

 

Reporter: Da, sunt mulți bani investiți…

Cristian Matei: Era evident că principala problemă erau banii. Până să vin eu primar, Turda avea un buget de investiții în dezvoltare de 2-3 milioane de euro pe an, în cel mai fericit caz. Închipuiți-vă că am reușit să facem un buget de investiții din fonduri europene de 100 de milioane de euro, adică bugetul de investiții al Turzii, dinainte să fiu primar, pe vreo 35 de ani! Dar, era clar că asta vine cu ceva neplăcut: lucrările care se desfășoară în mai multe zone! Dar nu aveam de ales, pentru că nu se poate altfel. Credeți că mie nu mi-ar fi convenit să nu deranjăm pe nimeni, să lucrăm 3 luni și gata?! Dacă m-aș fi gândit doar la mine sau la imaginea mea, poate așa aș fi procedat. Însă, vă repet: nu sunt omul care să cedez în fața greutăților! Și poate că sunt chiar omul de care aveau nevoie turdenii într-un moment ca acesta.

Fondurile europene sau chiar cele guvernamentale, se alocă pe proiecte, pe exerciții financiare limitate în timp. Nu poți spune, fac asta, renunț la cealaltă, că nici nu mai știm dacă va mai fi vreodată oportunitatea respectivă de finanțare. Apoi, banii pe proiectul pentru săli polivalente sunt doar pentru așa ceva. Nu puteam spune ”nu fac sala, că asfaltez două străzi”. Făceam sala la Turda sau nu o făceam, asta era alegerea.De aceea am mers pe toate planurile posibile. Pentru că era singura modalitate de a asigura resursele necesare unei dezvoltări mai accelerate. Chiar și așa, în timp ce lucrăm, unii turdeni îmi transmit: ”dar strada mea de ce nu o faceți?”. Chiar dacă îmi doresc, nu am cum să fac totul dintr-o dată. Însă, ce am spus că fac, am făcut! Vor mai urma și alte investiții, prin noi proiecte, care vor dezvolta Turda.

Știți care era alternativa și ce trebuie să înțeleagă turdenii?! Alternativa la toate aceste investiții, pe care le-am reușit din fonduri europene și guvernamentale, era să fie crescute taxele și impozitele locale de 10 ori, ca să putem face investiții de o asemenea anvergură! Pentru că în situația asta am ajuns noi, conform datelor bugetare din anul precedent: la fiecare 100 de lei plătiți de cetățeanul turdean, noi am oferit servicii de 1000 de lei! Pentru că am muncit și am atras fondurile necesare dezvoltării.Dar noi nu am făcut acest lucru! Avem printre cele mai mici impozite din România, raportat la rangul localității.

 

Reporter: S-au asfaltat multe străzi, dar parcă tot există una care parcă ne stă în gât turdenilor… Mă refer la strada Petru Maior, unde oamenii sunt foarte nemulțumiți.

Cristian Matei: Și sunt nemulțumiți pe bună dreptate! Pentru că nu e normal să fim în anul 2024 cu o stradă care poate fi o rută importantă de deplasare, care să arate în așa hal, neasfaltată. Dar… sunt eu de vină pentru asta?! Nu cred… Însă, vă asigur că eu voi fi acela care va rezolva această problemă! Chiar dacă unii s-au opus în Consiliul Local proiectului de asfaltare. Că așa gândesc ei politica…

Și nu e singura stradă! Mai sunt și altele care trebuie rezolvate! Și cum v-am spus: nu mă dau înapoi de la asumarea găsirii soluțiilor necesare pentru a rezolva problemele turdenilor, indiferent care sunt ele.

 

Reporter: La final, doriți să le transmiteți ceva turdenilor?

Cristian Matei: Le doresc multă sănătate! Și le doresc să aibă răbdare, pentru că vom trece cu bine și peste deranjul creat de lucrări. Știu că e neplăcut, dar mai știu că era necesar pentru Turda să asigurăm aceste investiții și aceste lucrări, cu bune și cu rele, că nimeni nu e perfect pe lumea asta.

CMF: 21240015
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS