<
Actualitate

Interviu. Ciprian Rigman: „De ce o majoritate cu PNL?”

Interviu. Ciprian Rigman: ” Cred că alegerile locale din 9 iunie reprezintă, la Turda, un semnal că ceva trebuie să se schimbe în felul în care administrația locală lucrează”

Pe 9 iunie 2024 românii și-au ales reprezentanții în Parlamentul European şi pe cei din administrația locală. Alegerile europarlamentare au avut loc simultan cu alegerile locale, într-un singur tur. 19.884 de turdeni reprezentând 44.56 % au votat pe 9 iunie 2024 la Turda.

Cristian Matei (PNL) a câștigat alegerile locale, însă la o diferență mică de locul 2 – Ciprian Rigman (ADU USR-PMP-FD) – care a fost foarte aproape de a produce o surpriză uriașă la Turda.

2 procente i-a despărțit pe cei doi la Turda unde rezultatele pentru primărie au arătat așa:

1.Cristian Matei (PNL) – 29.96% – 5.785 voturi

2.Ciprian Rigman (ADU) – 27.56% – 5.322 voturi

3.Adrian Nap (AUR) – 25.40% – 4.905 voturi

4.Răzvan Ciortea (PSD) – 13.45% – 2.598 voturi

5.Nicolae Duca (PNVR) – 2.11% – 407 voturi

6.Doru Anca (PRM) – 1.52% – 294 voturi

Ziarul 21 începe seria interviurilor cu actorii principali ai alegerilor din 9 iunie. În această ediție interviu cu profesorul Ciprian Rigman, turdeanul care a fost la 2 procente distanță de funcția de primar al municipiului Turda.

Rep.: Cum ati descrie alegerile din 9 iunie?

Ciprian Rigman: Cred că alegerile locale din 9 iunie reprezintă, la Turda, un semnal că ceva trebuie să se schimbe în felul în care administrația locală lucrează. Prin prezența mai mare la vot și modul cum au fost distribuite voturile turdenilor, aceștia au arătat că își doresc un alt mod de a se conduce Turda. Chiar dacă actualul primar a câștigat un nou mandat, pierderea majorității în Consiliul Local arată clar această dorință a cetățenilor. Chiar dacă actuala administrație a atras fonduri multe pentru oraș, modul în care au fost acestea utilizate și calitatea slabă a lucrărilor au fost sancționate de către cetățeni. Rigiditatea administrației, lipsa de transparență și respect față de cetățeni, au fost și acestea sancționate prin votul turdenilor. Aceste alegeri arată că ceva trebuie să se schimbe la modul cum este condusă Turda de către administrația locală, că nu poți înlocui respectul cu asfaltul și că, în cele din urmă, pentru oameni contează să fii om în relația cu ei, indiferent ce poziție vremelnică ocupi în structurile administrative.

Rep.: Credeti că rezultatul este unul bun sau rău pentru USR?

Ciprian Rigman: Cred că rezultatul alegerilor este unul foarte bun pentru USR Turda. Am obținut un scor foarte bun în cursa pentru primărie, iar numărul de consilieri locali ai alianței ADU este de 5, cu 2 mai mult decât în mandatul anterior. Acest rezultat este foarte bun și pentru că a fost obținut în urma unei campanii civilizate, bazate pe respect și muncă de teren, dialog constant cu cetățenii, onestitate și corectitudine în abordarea problemelor locale și în construirea programului electoral. Am consolidat o echipă la nivelul filialei USR Turda care lucrează bine împreună și care se bazează pe principii și valori comune care ne dau forță să mergem mai departe și să reprezentăm interesele cetățenilor. Avem o relație bună și cu conducerea partidului, atât la nivel județean, cât și național, ceea ce ne conferă stabilitate organizațională să ducem mai departe proiectele noastre pentru Turda.

Rep.: Având în vedere lupta dusă în campanie, dar și rezultatul alegerilor, vine întrebarea: Veți forma majoritatea cu PNL?

Ciprian Rigman: USR este deschis la dialog și cooperare în condițiile în care va obține garanția unui mod de lucru bazat pe respect, transparență, legalitate și focus pe interesul cetățenilor. Din păcate, stilul absolutist de conducere practicat de primarul Matei până acum nu a stimulat deloc cooperarea și parteneriatul, iar modul în care a ignorat inițiativele și dialogul cu partidele de opoziție pe durata mandatului actual ridică semne de întrebare cu privire la posibilitatea coagulării unei majorități în jurul său. Votul cetățenilor este un semnal clar pentru primarul Matei că nu mai poate conduce Turda ignorând celelalte partide și impunându-și voința și prioritățile. O majoritatate alături de PNL va putea fi realizată doar dacă primarul înțelege și acceptă că legea, transparența, respectul pentru cetățeni și banul public sunt mai importante decât propria voință. Acestea nu sunt negociabile pentru USR. Întreaga noastră campanie a fost construită pe aceste principii și voturile primite de la cetățeni reflectă importanța acestor aspecte pentru turdeni. Nu pot oferi în acest moment niciun răspuns clar la această întrebare, dar pot confirma că PNL nu a lansat nicio invitație la dialog pe această temă și orice zvonuri au fost lansate în spațiul public sunt doar speculații. Pot spune însă că principiile care ne-au adus voturile atâtor cetățeni nu vor fi subiect de negociere pentru a forma o majoritate, dacă aceasta nu este dispusă să le urmeze și să le pună în practică.

Rep.: De ce o majoritate cu PNL?/ De ce nu o majoritate cu PNL?

Ciprian Rigman: Din punct de vedere ideologic, PNL și USR au o anumită compatibilitate, însă la nivel interuman cred că există diferențe semnificative de viziune, valori și abordare între echipele de la Turda ale celor două partide. Noi ne dorim un mod de lucru deschis și transparent, bazat pe respect pentru cetățeni și banul public. Vrem să vedem ședințe de Consiliu Local organizate la o oră la care consilierii care lucrează să poată participa, cu proiecte comunicate la timp, astfel încât să poată fi dezbătute, îmbunătățite și votate în cunoștință de cauză. Ne dorim ca toți cetățenii să beneficieze de toate drepturile lor legale în condiții egale, fără favoruri personale sau întârzieri nejustificate. Ne dorim o primărie deschisă, în care cetățeanul are acces la ocupanții tuturor funcțiilor publice. Ne dorim recuperarea penalităților plătite din bugetul local de la cei responsabili de acțiunile care au dus la apariția acestor penalități. Ne dorim licitații corecte, companii publice eficiente și care oferă servicii de calitate, ocuparea posturilor din consiliile de administrație și din conducerea companiilor publice pe bază de competență și remunerarea lor pe bază de performanță. O majoritate în jurul PNL poate fi coagulată doar dacă PNL și primarul Matei sunt gata să schimbe modul în care lucrează. În ce măsură sunt dispuși să facă acest lucru, însă, nu pot spune eu.

Rep.: Cum vedeți următorul legislativ 2024-2028?

Ciprian Rigman:  Structura legislativului local pentru perioada 2024-2028 este o reflexie a modului cum a fost condusă Turda până acum. Divide et impera a fost o strategie folosită des în istorie, dar rezultatul său pe termen lung nu este unul pozitiv. Dacă toți membrii legislativului local înțeleg că sunt acolo ca să servească cetățenii, să respecte banul public și să acționeze transparent și legal, lucrurile ar trebui să funcționeze foarte bine. Legislativul poate decide și în absența unei majorități formalizate, inițiatorii fiecărui proiect, inclusiv primarul, având misiunea să-și convingă colegii din legislativul local să le susțină propunerile. Acest lucru necesită dialog și deschidere la acceparea ideilor celorlalți, la căutarea celei mai bune soluții pentru cetățeni și pentru oraș, transparență și profesionalism, lucruri pe care noi ne asumăm să le facem în următorii 4 ani.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS