Nu este nici un secret ca Teatru Aureliu Manea din Turda face spectacole de senzație în țară, și mai nou, și peste hotare. De la venirea sa, la cârma teatrului turdean, Cătălin Grigoraș și-a pus amprenta asupra activității teatrului. Foarte multe spectacole, pentru cei mici și pentru cei mari, nume cu greutate au venit și au jucat la Turda piese importante de teatru, foarte multe spectacole susținute în afară județului și iată, a venit, ca o recunoștință pentru activitatea intensă, un spectacol de teatru tocmai în Canada.
Și pentru că am vrut să știm cum au fost primiți actorii Teatrului „Aureliu Manea” din Turda, care este feedback-ul lor, am luat legătura cu directorul Cătălin Grigoraș care a binevoit să ne spună câteva cuvinte despre experiența inedită avută pe tărâm nord-american.
Adrian Soporan: Cum a fost experiența peste ocean?
Cătălin Grigoraș: Una excepțională pentru trupa foarte tânără a teatrului din Turda. Faptul că o producție a teatrului nostru a trecut oceanul ne confirmă că suntem pe drumul cel bun și ne dă speranțe că această echipă de actori la Turda va face spectacole memorabile. Asemenea experiențe dau dimensiune lucrurilor pe care le faci.
Impactul a fost puternic pentru toți cei ce am ajuns pe tărâm nord-american. Măreția construcțiilor te lăsau fără aer și nu de puține ori ne-am simțit copleșiți. Tehnica cu care operează în teatre este destul de avansată. Pe cealaltă parte am compensat la capitolul talent și fără lipsă de modestie vă mărturisesc că actorii noștri au fost senzaționali pe scenă – s-au comportat magnific și vă asigur că au făcut cinste TURZII.
A.S: Unde ați jucat acolo?
C.G: Locația a fost una fabuloasă. Am jucat într-o veche biserică construită înainte de 1900. Clădirea păstrându-și aspectul de biserică la exterior. În interior totul era ultra modern, un spațiu transformat în săli de repetiții și săli de spectacole. Sala mare a Winchester street theatre ne-a găzduit spectacolul montat la Turda de Mihai Gruia Sandu – TRIX SHOW. Vă invit să îl vedeți dacă nu l-ați văzut până acum! Credeți-mă, merită!
A.S: Cum s-a comportat publicul?
C.G: La spectacol au fost și români cum era de așteptat, dar și canadieni. A fost un spectacol foarte bine primit de cei de acolo. Spectatorii au reacționat impecabil și ne-au dat enorm de multă energie. Ce a fost foarte interesant că românii reacționau la anumite poante, iar canadienii la altele. Probabil e foarte firesc să fie așa având în vedere experiențele de viață diferite ale popoarelor noastre.
În concluzie TRIX se poate juca peste tot în lume și cu siguranță vom avea la fel de mare succes ca în România, TRIX SHOW spectacolul Teatrului Aureliu Manea din Turda în regia lui MIHAI GRUIA SANDU e universal.
A.S: Sunt ceva diferențe culturale între România și Canada?
C.G: Sunt enorm de multe diferențe culturale, culinare, educaționale, sociale, etc. Nu vreau să le enumăr aici și acum. Nu ne va ajunge spațiul. Vreau să vă dau un singur exemplu și vreau să fie legat de teatru. Am vizionat câteva reprezentații ale actorilor canadieni și nu prea am fost impresionat. Am observat o urmă de amatorism. Apoi am avut discuții cu cei de acolo și am înțeles felul relaxat și degajat în care actorii de acolo fac meseria asta. Majoritatea actorilor canadieni au alte meserii de la 8 la 16, iar după amiaza o rezervă pentru repetiții și spectacole. În timp ce la noi pentru actorul profesionist TEATRUL este un mod de viață, din asta se hrănește spiritual și intelectual.
A.S: Mai reveniți în Canada?
C.G: Cu siguranță dacă vom fi invitați vom merge din nou în CANADA de ce nu anul ce vine să ajungem și în Statele Unite. Mi-am propus pentru anii ce urmează cel puțin o ieșire în afara granițelor țării cu un spectacol al teatrului din Turda, cu o producție a noastră că avem ce arăta.
Vă mulțumesc și vă aștept la TEATRU în Turda pentru că împreună putem da valoare acestor producții culturale ce la un moment dat, cele mai bune, vor ajunge să fie jucate în toată lumea.