Ziua Copilului, sărbătorită prin cântece și obiceiuri tradiționale
Obiceiurile și tradițiile populare din județul Cluj, dar și muzica vocală și instrumentală, au constituit un prilej de a petrece într-un mod inedit Ziua de 1 iunie, Ziua Copilului, pentru elevii din comuna clujeană Mihai Viteazu.
În cadrul proiectului „Educație prin cultură – Zestrea tradițiilor clujene”, derulat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Cluj, aproape 60 de tineri care activează în cadrul Ansamblurilor „Fiii Moților” și „Rudyek” ale Casei de Cultură din comună, dar și elevi din clasele I-IV de la Școala Gimnazială „Mihai Vodă”, au vizionat un film documentar etnografic, s-au familiarizat cu instrumentele populare tradiționale de suflat și au prezentat mai multe cântece din repertoriul unor soliști clujeni consacrați.
Întâlnirea tinerilor, alături de coordonatorii și profesorii lor, cu echipa de proiect (manager Adriana Irimieș, consultanții artistici în cadrul compartimentului de educație permanentă a instituției Marinela Zegrean Istici și Grigore Sâmboan și artistul instrumentist Sergiu Cebotari din cadrul Orchestrei „Cununa Transilvană”) s-a desfășurat la Casa de Cultură din localitate. Pentru început a fost proiectat filmul documentar etnografic, realizat anul trecut, ce prezintă reconstituirea a patru obiceiuri tradiționale: împletitul cununilor de Sânzâiene, obiceiul „ghicitul sub blide”, „haba” sau șezătoarea și jocul satului.
Apoi, artistul instrumentist Sergiu Cebotari le-a prezentat elevilor un scurt istoric al instrumentelor de suflat (fluier, caval, ocarină și clarinet), făcându-le și demonstrații la aceste instrumente, moment foarte apreciat de cei mici. În ultima parte a întâlnirii, soliștii vocali din cadrul Ansamblurilor „Fiii Moților” și „Rudyek” au interpretat câteva cântece din repertoriul interpreților clujeni consacrați.
Prezentă la eveniment, profesoara Daniela Arion, directorul școlii, a apreciat acest parteneriat și activitățile din cadrul proiectului, manifestându-și dorința de a continua colaborarea cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. „Mulțumim întregii echipe pentru că am asistat la o lecție de muzică, am învățat foarte multe lucruri interesante despre instrumentele muzicale de suflat, dar și despre obiceiurile și tradițiile populare. Ne gândim ca și noi, în cadrul orelor de educație civică, să realizăm o cercetare legată de folclor și tradițiile populare din zona noastră și o să vă cerem ajutorul”.
La rândul său, managerul instituției, Adriana Irimieș, le-a mulțumit elevilor și profesorilor pentru interesul deosebit pentru cultura tradițională. „Vă mulțumim din suflet pentru căldura cu care ne-ați primit. Aici, la Mihai Viteazu, avem niște copii minunați și părinți deosebiți care-i susțin în ceea ce privește educația culturală”.
În comuna Mihai Viteazu, la Casa de Cultură, director Alexandru Făgădar, există o activitate cultural-artistică foarte bogată, în care sunt implicați tinerii din localitate, români și maghiari. Aceștia activează în cadrul ansamblurilor de jocuri populare, ca soliști vocali și instrumentiști.
Proiectul „Educație prin cultură – Zestrea tradițiilor clujene”, derulat din anul 2017 de instituția clujeană, va continua în perioada următoare în școlile din județ, pentru a-i apropia pe tineri de tradițiile populare și pentru a le trezi interesul și dragostea față de patrimoniul cultural românesc.