1. Instabilitate atmosferică
🟧 COD PORTOCALIU
⏰ 3 iulie, orele 13 – 19
📍 areale din zona montană a județelor Harghita, Bacău, Vrancea, Buzău, Alba, Cluj, Caraș-Severin, Hunedoara, Argeș; local jumătatea de nord-vest a Olteniei
⛈ Temporar se vor semnala averse torențiale și manifestări asociate instabilității atmosferice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local* 35-40 l/mp.
🟨 COD GALBEN
⏰ 3 iulie, ora 11 – 3 iulie, ora 21
📍 zonele montane și submontane, sud-vestul, local centrul și parțial estul țării
🌦 În intervalul menționat, la început în zonele montane și submontane, apoi pe arii extinse în Oltenia, sud-estul Banatului, cea mai mare parte a Transilvaniei și în sud-vestul Moldovei, gradul de instabilitate atmosferică va fi temporar accentuat. Vor fi perioade cu averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale, în general, de 55-75 km/h), pe alocuri vijelii și izolat* grindină de mici dimensiuni. Local*, în intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși 15-20 l/mp. Pe spații mai restrânse, astfel de fenomene se pot semnala, trecător, și în restul teritoriului.
2. Val de căldură persistent
🟨 COD GALBEN
⏰ 3, 4 și 5 iulie, orele 13 – 20
📍 vestul, nord-vestul și sud-vestul țării
🌡 Duminică, luni și marți, valul de căldură va persista în zonele joase de relief. Începând cu orele amiezelor, în Banat, Crișana și local în sud-vestul Olteniei și al Transilvaniei, vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic – accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 36-37°C, respectiv 35°C în zonele deluroase, iar cele minime local nu vor coborî sub 20°C, caracterizând nopți tropicale.
– – –
IMPORTANT:
➡️ LOCAL* – fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie între 10-30% din zona de interes (ex. cantități de apă >15-25 l/mp, etc.);
➡️ IZOLAT / PUNCTIFORM* – fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie sub 10% din zona de interes (ex. grindină, etc.);
Pe arii mai restrânse și pentru intervale scurte de timp, fenomenele pot depăși intensitatea estimată, astfel fiind necesară emiterea avertizărilor nowcasting cod portocaliu, de către ANM.
Furtunile sunt fenomene cu caracter local, fiind imposibil de prognozat arealul și intervalul exact de manifestare. Zonele aflate sub incidența codurilor sunt acelea unde probabilitatea de apariție a fenomenelor este mai ridicată, nefiind însă obligatoriu ca furtunile să afecteze fiecare localitate din județul respectiv.
Intervalele menționate în postare sunt orientative și se referă la toate regiunile vizate, astfel că fenomenele NU se vor manifesta continuu pe întreaga perioadă de interes într-o zonă anume.