<
Actualitate

Incursiunea elevilor de la Școala Gimnazială AVRAM IANCU,CÂMPIA TURZII în capitalele europene

Incursiunea elevilor de la Școala Gimnazială AVRAM IANCU,CÂMPIA TURZII în capitalele europene

Incursiunea elevilor de la Școala Gimnazială AVRAM IANCU, CÂMPIA TURZII în capitalele europene

Suntem încântați ori de câte ori avem de-a face cu oameni responsabili și care lucrează cu pasiune, indiferent de domeniul de activitate și chiar relatăm cu entuziasm întâmplările în care am fost implicați alături de aceștia, însă uităm că și noi la rândul nostru ar trebui să fim determinați de considerente morale în munca noastră, nu de alta, ci doar pentru a perpetua aceleași exigențe și față de noi.

Astfel, excursiile peste hotare implică un efort considerabil din partea organizatorilor, iar  pregătirea acestora necesită multe ore de investigare, de asamblare a informațiilor, de documentare, pentru că întâlnirea elevilor cu oameni implicați și responsabili, pasionați și perseverenți, dar și vizitarea locurilor încărcate de istorie pot schimba întreaga lor evoluție și chiar concepțiile despre o realitate posibilă și pe meleagurile natale.

Excursia organizată în ”Săptămâna Altfel” la Praga n-a fost scutită de inadvertențe, însă încrederea că ne putem adapta celor mai avangardiste concepții și cerințe, ne-a determinat să continuăm planul pus la cale cu multe săptămâni în urmă.Înarmați cu multă răbdare pentru drumul extrem de lung care urma, în noaptea de 21 spre 22 aprilie 2023, elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială AVRAM IANCU, Câmpia Turzii (director: ANA POPESCU, prof. Ioana Rusu, Diana Ienei, asistenta medicală Mioara Crișan și subsemnata) și-au început traseul stabilit cu rigurozitate: Budapesta, Bratislava, Praga, Dresda și din nou, Câmpia Turzii.

Primul oraș explorat a fost chiar Bratislava, care, deși nu este extrem de întins, pare cochet, datorită centrului vechi, înțesat de statui, ce apar de nicăieri și te surprind din diferite poziții.

Totuși, primul lucru pe care îl vei zări de departe este castelul alb și fermecător, cocoțat falnic pe un deal stâncos, chiar deasupra fluviului Dunărea. Este o bijuterie a orașului, devenita unul dintre simbolurile Slovaciei. Castelul Bratislava (Hrad)oferă o excelenta panorama asupra Bratislavei. Are 4 turnuri (unul in fiecare colt) și o curte cu o grădină impresionantă.A fost construit in secolul al XII-lea, dar azi, el adăpostește Muzeul de Istorie si Muzeul National, fiind șigazda mai multor concerte si festivaluri. Ne-am îndreptat apoi spre Palatul Grassalkovich, care este reședința oficiala a președintelui Slovaciei.Palatul se mândreșteși cu imensa sa gradina în stil francez, astăzi parc public și oaza de verdeață din mijlocul orașului, deopotrivă pentru localnici și turiști. Intrarea în Palat nu este permisa, dar grădinile sunt deschise publicului, gratuit.

Bineînțeles că Praga ne-a încântat ca de fiecare dată, însă explicațiile în limba română ale ghidului nostru local, Ludmila, o basarabeancă stabilită cu mulți ani în urmă în capitala Cehiei, ne-au facilitat acomodarea și chiar ne-au determinat să exploramorașul lui Kafka dintr-o perspectivă puțin mai familiară. Orașului îmbrățișat de râul Vltavai se mai spune și “Orașul de Aur” sau “Orașul celor 100 de turnuri”, însă cea mai impunătoare construcție care îți va atrage atenția, mai ales că este construit pe un deal, de unde are și râul și orașul la picioare, este Castelul regilor din Boemia, spre care ne-am îndreptat și noi. Introdus în Cartea Recordurilor datorita suprafeței sale  de aproape 70.000 mp, castelul este fosta reședință a regilor Cehiei și îl găzduiește în prezent și pe Președintele Republicii Cehe.Măreția sa este completată de celelalte atracții din preajmă, cum sunt Catedrala Sfântul Vitus, Bazilica Sfântul Gheorghe și grădinile sale.Tot aici putem vizita Strada de aur, care găzduieşte 11 case istorice, unde au locuit, de-a lungul timpului, gărzile castelului, alchimişti, bijutieri şi artişti, printre care şi faimosul scriitor Franz Kafka.

Ne-am îndreptat spre piața Centrului Vechi, admirând mixul de arhitectură barocă şi gotică, dar şi istoria bogată a locului, Biserica Sf. Nicolae, Ceasul astronomic. Am traversat Vltava pe Podul Carol, cel mai popular obiectiv turistic din oraș, deoarece construcția sa a durat 45 de ani și are o lungime totală de 516 m și ne-am îndreptat spre magnifica clădire din vârful Pieței Wenceslas, Muzeul Național, care a servit drept fundal pentru unele dintre punctele de cotitură din istoria cehă. Oboseala și-a spus cuvântul, iar vizitarea diferitelor compartimente dedicate științelor naturii, a durat aproape două ore.Înainte de plecare, am urcat pe cupolă pentru a admira priveliștea asupra piețeiși a Cetății din Praga. Am încheiat ziua cu vizita la Muzeul Iluziilor, extrem de binevenită pentru  detensionare și relaxare, necesare de altfel, după numeroasele incursiuni în istorie.

A treia zi, Dresda ne-a surprins cu spectaculosul său centru istoric, situat pe valea fluviului Elba, meritându-și titlul de „cutia cu bijuterii”, pe care l-a dobândit datorita colecției sale impresionante de edificii ridicate în stil arhitectural baroc și rococo. După vizita de la Palatul Regal, care prezintă întreaga istorie a artei germane, din vremurile romane până la cele mai recente restaurări, Frauenkirche este următorul edificiu, care ne-a surprins datorită somptuozității, chiar dacă este o biserică evanghelică-luterană, clădită în stil baroc, situată în piața Neumarkt din Dresda.

Dacă primele zile au fost previzibile, cea de-a patra a fost spectaculoasă. Orașul Brno ne-a surprins extrem de plăcut, mai precis centrul istoric al acestuia, fiind cel mai important loc din punct de vedere politic și cultural al regiunii Moravia de Sud. Este situat la o răspântie a unor vechi drumuri comerciale, care au unit civilizațiile din nordul și din sudul Europei, vreme de veacuri.

Pentru că în apropierea orașului există un ansamblu carstic, Carstul Moraviei,ne-am îndreptat apoi spre peștera Punkva.Fiindcă în peşteră grupurile de turişti sunt însoţite de ghid pe culoarele strâmte şi, apoi, pe barca de pe râul adânc, parcurgerea tunelurilor şi a galeriilor bogate în stalactite, stalagmite şi coloane calcaroase are farmecul oricărei vizite în lumea umbrelor reci şi a picăturilor de apă. Forme din cele mai diverse, cu unduiri de stâncă şi perdele lucitoare, cu căderi ascuţite şi bolţi enigmatice, te însoţesc până la râul subteran. Bărcile cu motor ne-au preluat pentru a ne trece prin feeria subterană, dată de luminile răzbind tenace de sub apă şi din colţuri de peşteră.

 

Bineînțeles că ultima zi am petrecut-o prin minunatele turnuri de observaţie/fortificaţii decorative ale Bastionului Pescarilor, construite în secolul al XIX-lea și care oferă cele mai bune privelişti panoramice din Budapesta. Odată cu reconstrucţia Palatului Regal şi a altor obiective de amploare pentru a marca 1000 de ani de la naşterea statului maghiar, s-a decis şi construirea Bastionului Pescarilor.

Ne-am întors acasă, recunoscători că am reușit să surprindem, în doar câteva zile, atât de multe minunății create de natură sau de mintea umană și de mâinile zecilor de generații, care au dorit să se perpetueze marturii ale trecutului. După o lungă perioadă pandemică a fost prima excursie peste hotare, prima revelație, fiind percepută astfel și de către elevii școlii noastre.

LOREDANA CORCHIȘ

          ”Cinci zile de neuitat alături de oameni frumoși în locuri minunate. Am vizitat, am cântat, am legat prietenii și cel mai important, ne-am bucurat ochii și sufletul cu minunatele capitale europene vizitate. Încă simt gustul de gelato cu trandafiri din Praga, mirosul de iarba proaspăt tăiată din grădinile Bratislavei, revăd cu ochii minții catedrala Sf. Vitus, Muzeul Iluziilor și Peștera Punkva, aud sunetul cristalin al valurilor Dunării.

          A fost o experiența minunata, pe care mi-am dorit-o foarte mult și care a răspuns tuturor așteptărilor mele.”                                                (MARIA TANCIU, elevă – clasa a VIII-a B)

”Din punctul meu de vedere, excursia din Praga, realizata în cadrul săptămânii „Școala Altfel” a cuprins activități interesante și educative. Unul dintre obiectivele mele preferate a fost Ceasul Astronomic din Praga, având o arhitectură complexă și o poveste foarte interesantă.

          O altă atracție turistică a fost peștera Punkva, aflată în apropiere de localitatea Blansko. Am fost surprinsă când  dintr-odată, ieșind din întunericul peșterii, am ajuns într-un luminiș, a cărui frumusețe nu a putut fi surprinsă la fel de spectaculos în fotografii.

          În concluzie, mi-a plăcut foarte mult excursia și aș mai vizita locațiile încă o dată, dacă aș avea ocazia din nou.”                                                   (DARIA FURDUI, elevă clasa a VIII-a A)

”Excursia a fost foarte frumoasă! Am avut parte de o experiență nouă și interesantă. Cel mai mult mi-a plăcut arhitectura clădirilor și monumentele istorice, chiar dacă noaptea pe autocar a fost grea, mâncarea și curățenia hotelurilor din Budapesta și Praga au fost excelente. Acum știu că a fost o alegere buna!”                                    (DUCA CRISTIANA, elevă clasa a V-a A)

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS