Salina Turda vă invită la evenimentul ”Începutul unui drum de sare la Salina Turda, în sec XVIII-XIX”, care va avea loc în Camera Crivacului din subteran, în data de 6 aprilie 2017 începând cu ora 11.00.
Alături de invitaţi de seamă din cadrul Universităţii Babeş Bolyai, din cadrul Muzeului de Istorie Turda, ai Muzeului Etnografic al Transilvaniei, cât şi reprezentanţi ai administraţiei locale, vom descoperi împreună şi vom discuta despre începuturile drumului sării din Turda.
În cadrul evenimentului se va prezenta modalitatea de extracţie a sării din Salina Turda în sec. XVIII-XIX, iar reprezentanţi ai Muzeului de Istorie ne vor face o introducere despre comerţul cu sare din acea perioadă care era organizat de Casa Cămării de Sare, fostă denumire a actualului Muzeu de Istorie Turda.
Pentru ilustrarea începutului drumului sării în Turda, se va pune în funcţiune o machetă funcţională de reconstituire a întregului procedeu de extracţie (scara 1:20). Prin intermediul acesteia, viitorii turişti ai obiectivului vor putea viziona metoda de extracţie a sării. Macheta cuprinde ansamblu de construcţii şi instalaţii miniere şi este compusă din camera crivacului, sala puţului de extracţie, puţul de extracţie, canale de cablu şi galerii miniere utilizate pentru transportul sării între camera de exploatare Rudolf şi orizontul Galeriei de transport Franz Iosif, elementul principal fiind Crivacul acţionat de cai.
Crivacul a fost construit în anul 1881, anul fiind sculptat pe axul vertical al maşinii. Utilajul descris a înlocuit primul crivac, de dimensiuni mai mici, care a fost montat în subteran în anul 1864. După închiderea salinei o serie de elemente constitutive ale utilajului au fost demontate sau pur şi simplu tăiate (tovelele, suportul tobei, toba de cablu, sistemul de acţionare al frânei, tamburul de frână, etc.). Cu toate acestea, utilajul are o valoare istorică deosebită, fiind singurul utilaj de acest tip din toate salinele din Europa, care se păstrează pe amplasamentul pe care a funcţionat.