<
Actualitate

Înălţarea Sfintei Cruci, sărbătoare mare 14 septembrie 2021. Ce semnificație are Ziua Crucii 

Înălţarea Sfintei Cruci este sărbătorită de creștinii pe 14 septembrie. Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.

Înălțarea Sfintei Cruci este a doua sărbătoare a lunii septembrie, după Nașterea Maicii Domnului, de pe 8 septembrie.

Este singura zi în care credincioșii trebuie să țină post aspru, Crucea fiind simbolul victoriei asupra morții și păcatului.

În această zi de sărbătoare sunt marcate două momente extrem de importante pentru creștini. Este singura sărbătoare care este marcată de post negru și asta pentru că este legată de patimile și moartea lui Isus.

Cele două momente care sunt marcate sunt: aflarea Crucii și înălțarea acesteia în fața poporului de episcopul Macarie al Ierusalimului, în anul 335, și aducerea acesteia de la perși, în anul 629, sub domnia împăratului Heraclius. Acesta a dus-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Credincioșii trebuie să țină post negru în această zi. Este singura sărbătoare din tot calendarul marcată în acest fel. Asta, pentru că Crucea este simbolul victoriei asupra păcatului și morții.

Viziunea împăratului Constantin cel Mare

Înălțarea Sfintei Cruci este legată și de un alt moment foarte important din istorie și din viața Sfinților Constantin și Elena. Se spune că Împăratul Constantin ar fi avut o viziune înaintea luptei cu Maxențiu. Pe cer a apărut o cruce formată din stele, pe care scria: “Prin acest semn vei învinge”.

Împăratul Constantin a câștigat lupta și mama sa a ordonat să fie găsită Sfânta Cruce la Ierusalim. Atunci au fost descoperite trei bucăți identice. Una din crucea pe care a fost răstignit Isus, iar celelalte două din cele pe care au murit cei doi tâlhari.

Patriarhul Ierusalimului Macarie a aflat care este bucata de lemn din crucea pe care murise Mântuitorul. Se spune că a apropiat fiecare bucată de lemn de o fată care murise. Când bucata din Crucea Sfântă a fost așezată lângă fată aceasta a înviat.

Mai târziu, în anul 335, Patriarhul a hotărât ca Înălțarea Sfintei Cruci să se facă într-un loc înalt. Astfel, o putea vedea orice creștin. În acel loc, Împăratul Constantin a zidit o biserică, Biserica Învierii Domnului.

Aceasta a fost sfințită pe 13 septembrie, iar o zi mai târziu, Patriarhul Macarie a arătat din nou credincioșilor bucata de lemn din crucea pe care a fost răstignit Isus.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS