<
Actualitate

În satul în care s-a născut Ioan Ovidiu Sabău se va construi un teren de sport multifuncțional

În satul în care s-a născut Ioan Ovidiu Sabău se va construi un teren de sport multifuncțional

În satul în care s-a născut Ioan Ovidiu Sabău se va construi un teren de sport multifuncțional

Un spațiu de agrement, dotat cu un teren de sport multifuncțional (fotbal și tenis de câmp) și loc de joacă pentru copii, urmează să fie construit în satul Valea Florilor din comuna Ploscoș.

 Investițiile în infrastructura sportivă trebuie să devină un proiect de țară. Dacă vor fi voci care vor declara că o astfel de investiție e inutilă într-un sat atunci trebuie să reamintim că unul dintre cei mai reprezentativi fotbaliști români din toate timpurile, Ioan Ovidiu Sabău, a început fotbalul pe ulițele acestui sat.

 Proiectul se află în faza de „PUZ introducere teren în intravilan” și va fi prezentat în ședința de joi, 10 august, a Comisiei tehnice de urbanism de la Consiliul Județean Cluj.

5.930 de metri pătrați este suprafața totală pe care urmează să fie construită această investiție.

 

Și cele mai mici comunități pot beneficia de fonduri europene. Un exemplu este Ploscoș, comuna cu cea mai mică populație din toate cele șase județe al Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest și localitatea cu cel mai mic buget din județul Cluj.

În 2016, când, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală s-a depus un proiect câștigător, în valoare de 932.507 euro. Suma este enormă, pentru o localitate care în 2018 a avut un buget de venituri proprii de 4,5 milioane de lei, adică un milion de euro.

Altă achiziție pe fonduri europene a administrației locale este un buldo-excavator galben-lucios, parcat în curtea primăriei. Poate părea o bagatelă, dar, la nivel de Ploscoș, e un utilaj foarte folositor. A costat 76.500 de euro, cu accesorii cu tot. Are dispozitive pentru săpat șanțuri, curățat zăpada, dar și o mașină de tocat resturi vegetale, care se montează pe un braț al cupei.

Buldo-excavatorul a fost cumpărat prin alt program european, accesat prin intermediul Grupului de Acțiune Locală „Lider Cluj”

Fonduri și în agricultură

În ceea ce privește fondurile pentru mediul privat, sunt doi fermieri care au primit ajutoare de câte 40.000 de euro pentru instalare, dar grosul a intrat prin cele cinci asociații agricole, care s-au dotat cu utilaje. „Practic, nu mai există în comună niciun tractor mai vechi de 2009”, spune primarul Aurel Truță, la bază inginer agronom. Asociațiile agricole sunt societaăți comerciale care au cumpărat sau arendat terenurile de la localnici, pe care cultivă rapiță, grâu, sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, porumb și soia. Rezultatele se văd cu ochiul liber, pe ogoarele din jurul satului, lucrate impecabil. „Dacă s-ar cultiva peste tot pământul ca aici, ar fi bine în toată țara românească”, subliniază Aurel Truță.

O altă investiție care vizează Ploscoșul este proiectul-gigant al Companiei de Apă Arieș (CAA), din Turda, de reabilitare și extindere a rețelelor de apă și canalizare, tot pe fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS