<
Actualitate

În Duminica Ortodoxiei Preasfințitul Părinte Benedict a slujit la biserica Adormirea Maicii Domnului din Câmpia Turzii

Preasfințitul Episcop Benedict Bistrițeanul a ales ca în prima Duminică a Postului Sfintelor Paști, numită Duminica Ortodoxiei, să săvârșească Sfânta Liturghie la parohia Adormirea Maicii Domnului din Câmpia Turzii, împreună cu un sobor de 13 preoți.
În prezența oficialităților locale și județene, prin prezența edilului municipiului Câmpia Turzii- Dorin Lojigan și a consilierului județean- Dumitru Drăghici, biserica păstorită de Pr. Virgil Cerceș și Marcel Gheberta a fost plină ochi de credincioși. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei.


La cuvântul de învățătură, PS Benedict a vorbit despre cinstirea sfinților și a icoanelor. A explicat, pe scurt, Sfânta Evanghelie citită cu atâta dragoste de către diaconul sau, Pr. Iustin.
Câteva secvențe din predica rostită de tânărul episcop: „Toți, într-un fel sau altul, îl căutăm pe Hristos. Ne dorim să avem o întâlnire personala cu Hristos. Icoanele nu sunt idoli. Nu vorbim despre cineva despre care nu l-am văzut. Icoana înseamnă chipul cuiva. Daca noi cinstim chipul cuiva, de pilda fotografie, îi cinstim chipul lui Hristos. Daca intri în casa cuiva nu săruți gazda, de drag și de dor și de mulțumire că te-a primit? Asta facem și noi, sărutăm chipul lui Hristos. Sfintii sunt icoane a lui Dumnezeu. Dumnezeu nu iubește pe cel mai bun mai tare decât pe cel mai rău. Îi iubeste pe amândoi la fel. Icoana o punem, și acasă în locul cel mai de seamă. A doua semnificație a dumnicii de azi este: căutăm icoanele în ceilalți, mai ales în cei care suferă, care au nevoie de mângâierea”, pasaje din predica rostită de PS Benedict Bistrițeanul.

Prezent pentru prima dată în mijlocul credincioșilor, PS Benedict a fost plăcut surprins când la finalul slujbei a fost cadorisit cu o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos, ca mai apoi, întreaga biserică i-a urat și cântat , în avans, un sincer și călduros „La mulți ani” (luni se sărbătorește Sfantul Benedict din Nursia).
Cinstirea sfintelor icoane, așa cum a fost stabilită de Sfinții Părinți în Sfintele Sinoade, este un act de mărturisire a adevărului Întrupării Fiului veșnic al lui Dumnezeu, un act de comuniune cu Dumnezeu și cu sfinții Lui, dar și un îndemn la viață sfântă și la fapte ale iubirii milostive în orice loc și în orice vreme
Sărbătoarea este închinată biruinței dreptei credințe asupra celor care nu cinsteau icoanele și asupra tuturor ereziilor.
Ierarhii români au semnalat în pastorală că atunci „când cinstim, ne închinăm și sărutăm cu evlavie Sfintele Icoane, noi ne întâlnim cu Hristos, cu Maica Domnului și cu Sfinții lui Dumnezeu”.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS