Și în acest an, la 24 Ianuarie sărbătorim Unirea Principatelor Române, unul dintre proiectele definitorii pentru formarea statului național unitar român. Prin actul său de curaj și de asumare a conducerii celor două principate, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a pus bazele procesului istoric ireversibil de tranziție către un stat modern, profund atașat valorilor europene. Unirea a reprezentat un ideal încă din timpul revoluției pașoptiste și a prins contur prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, o strategie iscusită, generată de profundul patriotism şi de solidaritatea oamenilor politici ai vremii.
Unirea de la 24 Ianuarie 1859 demonstrează cât de importantă este existența unui proiect care să coaguleze energiile poporului nostru. În vremuri complicate, românii au demonstrat că pot acționa cu o conștiință comună pentru îndeplinirea unui obiectiv istoric. Momentul de la 1859 ne prezintă imaginea unei clase politice vizionare, care și-a asumat o misiune extrem de dificilă. Fără a crea disensiuni pe plan extern, românii au utilizat în mod abil contextul internațional și au ales un domnitor care s-a ridicat la înălțimea acestui proiect ambițios.
Pentru a marca acest important eveniment istoric, Biblioteca Municipală „Teodor Murăşanu” Turda organizează Joi, 23 Ianuarie 2025, începând cu ora 10:00, un atelier creativ-educativ cu elevii claselor a II-a A și a II-a B (cadre didactice Ancuța Corla și Alexandrina Chiorean) de la Școala Gimnazială ”Horea, Cloșca și Crișan” Turda.
Evenimentul face parte din Parteneriatul ”Educație, joc și creativitate” pe care cele două instituții, biblioteca și școala, l-au încheiat în acest an școlar.
Daniela Deac
Șef serviciu