Autoare a șase romane într-un deceniu, scriitoarea Helene Pflitsch (Lizeta Elena Roșian), originară din Mihai Viteazu, dar stabilită în Germania, unde s-a și căsătorit, a sărbătorit zece ani de când a început ”să cocheteze” cu condeiul, în cadrul unei prezentări de carte, eveniment organizat de Asociația Urzeli Culturale Runc și Casa de Cultură Turda, cu sprijinul Primăriei Turda și al Bibliotecii comunale Mihai Viteazu.
Manifestarea, găzduită sâmbătă, 25 martie, cu începere de la ora 15, în Sala Mare a Primăriei din Turda, a inclus prezentarea romanului Leapădă-te ieri (Editura Neuma, Apahida-2023), ultimul scris de Helene Pflitsch și al cărții de poezie Nebunul din capătul satului, cel de-al IV-lea volum de sonete din creația lui Teodor Laurean.
Despre romanul Leapădă-te ieri au vorbit scriitorii Rodica Mureșan, respectiv Ion Cristofor-Filipaș, redactor-șef la revista Conexiuni literare, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj-Napoca. ”Helene Pflitsch se dovedește o mare povestitoare, un bun psiholog, o scriitoare autentică”a remarcat Ion Cristofor-Filipaș, titularul unui doctorat în filozofie, fost redactor la publicațiile culturale clujene Tribuna și Echinox. O certificare a valorii romanului Leapădă-te ieri o reprezintă și publicarea acestuia la editura Neuma, unde nu se acceptă orice manuscrise, numai pentru a face bani, cum se procedează la alte edituri, a mai ținut să precizeze Ion Cristofor-Filipaș.
În ceea ce privește volumul de sonete Nebunul din capătul satului, scriitoarea Rodica Mureșan a spus că acesta reprezintă o surpriză plăcută. ”Poezia cu tentă filozofică scrisă de Teodor Laurean oferă cititorului un amalgam de emoții și sentimente neșlefuite”. Rodica Mureșan a concluzionat că toți nebunii sunt înzestrați cu un har divin, pe care Teo (n.r: Teodor Laurean) îl are cu prisosință!”
Deși evenimentul a fost numit ”lansare de carte” practic sâmbătă, 25 martie, în Sala Mare a Primăriei din Turda, a fost vorba de o prezentare a celor două volume, lansate, în prealabil, la Sebeș, după cum a precizat Helene Pflitsch.
Evenimentul a început și s-a încheiat cu scurte programe muzicale, susținute de Ana Bucșa, respectiv de Corina-Ofelia Corpodean, cantautoare din Sebeș. Printre cele circa 80 de persoane care au participat la manifestare s-a aflat și Gabriela Ciucă, din Craiova, o împătimită a acțiunilor culturale, literare și artistice organizate sub egida Asociației Urzeli Culturale la Runc, unde reședința soților Pflitsch se dovedește o gazdă generoasă pentru creatorii de artă și cultură.