Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei, marcată în toată lumea în data de 17 octombrie, atrage atenția asupra importanței pe care fiecare stat trebuie să o acorde acestui fenomen în continuă expansiune.
În România, aniversarea acestei zile are o conotație mai specială în acest an, având în vedere necesitatea dinamizării măsurilor de susținere a populației vulnerabile din punctul de vedere al asigurării traiului zilnic. Consider că, pe lângă beneficiile sociale și financiare acordate de stat, avem nevoie de o schimbare de mentalitate în abordarea victimelor sărăciei, dar și în ceea ce privește modul în care persoanele care primesc diferitele tipuri de ajutoare sociale pot fi integrate, atât în societate, cât și în piața muncii. Indiscutabil, în opinia mea, combaterea sărăciei trebuie să fie dublată și de oferirea oportunităților de care oamenii aflați în aceste situații au realmente nevoie.
Aceste șanse nu sunt un privilegiu acordat de stat persoanelor defavorizate, ci o obligație venită din respectul pe care trebuie să îl acordăm, ca țară europeană, fiecărui cetățean, mai ales celor care, din diverse motive, se află în deprivare materială severă. Aceste oportunități trebuie să fie transpuse în facilitarea accesului la sănătate, educație sau servicii integrate, mai exact la un pachet minim de servicii indispensabile populației vulnerabile.
Strategia Națională pentru Incluziunea Socială și Reducerea Sărăciei pentru perioada 2022/2027, adoptată de Guvernul condus de primul-ministru PNL Nicolae Ciucă, prevede asigurarea unei vieți echitabile, demne și prospere locuitorilor săi, acordând o atenție specială incluziunii grupurilor vulnerabile.
Consider că obiectivul general al Strategiei, respectiv reducerea cu 7% a numărului de persoane expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială, până în anul 2027, este realizabil și încurajator, având în vedere că, pentru atingerea acestui deziderat, România va beneficia de fonduri suplimentare prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Sunt optimistă că Executivul liberal va reuși diminuarea inegalităților sociale, precum și a riscului de sărăcie și excluziune socială, în contextul asigurării egalității de șanse și a eliminării dezechilibrelor socio-economice neprevăzute.