Avem un sistem defect. Din păcate România nu poate ieși dintr-un cerc care în ultmii 32 de ani se învârte. În urmă cu o lună Guvernul a mărit taxarea contractelor part time dar a și crescut impozitul pe dividente de la 5% la 8% iar acum măreștee ajutorul social.
Cu alte cuvinte dacă în România, care trece printr-o criză profundă de forță de muncă, vrei să muncești trebuie să plătești taxe enorme, iar dacă nu muncești statul te platește el pe tine.
Începând cu august 2022, persoanele care lucrează part-time trebuie să plătească contribuții la nivelul unui intreg salariu minim, chiar dacă lucrează doar 2 ore, cum e cazul celor care fac curățenie 1-2 ore dimineața la birou. Practic, munca part-time este supra-taxată. Asta din cauza Ordonanței creșterilor de taxe (16/2022).
Mediul de afaceri a avertizat că vor avea loc concedieri, Guvernul a ținut cont
Numărul de contracte cu normă parțială de lucru (part-time) a ajuns la 994.958 în data de 2 august 2022, conform celor mai recente date transmise de Inspecția Muncii la solicitarea Economedia. Numărul este cu peste 35.000 mai mic decât la 31 iulie și cu 126.000 mai mic decât la 30 iunie.
În același timp Guvernul mărește ajutorul social
Nivelul maxim al venitului minim de incluziune va creşte de la 260 la 275 lei/adult, în cazul actualului ajutor social, şi de la 300 la 400 lei/adult în cazul persoanelor vârstnice, potrivit unei Ordonanţe de urgenţă adoptate vineri, 26 august de Guvern.
Totodată se va majora alocaţia pentru susţinerea familiei, de la 600 la 700 lei/adult.
Guvernul declară că prin această măsură obiectivul cu termen de implementare până la data de 30 iunie 2025, este de a îmbunătăţi asistenţa socială şi de a reduce sărăcia în rândul celor mai vulnerabile persoane, reducând, în acelaşi timp, sarcinile administrative pentru Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, pentru administraţiile publice locale şi pentru beneficiari’, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.