Institutul Național de Statistică (INS) confirmă oficial sustenabilitatea măsurilor luate anul trecut de guvernul liberal, sub conducerea președintelui Ludovic Orban. Astfel, veniturile totale medii lunare au fost în anul 2020, în termeni nominali, de 5.216 lei pe gospodărie și 2.031 lei pe persoană, respectiv în creştere cu 8,9%, respectiv cu 9,6% faţă de anul 2019. O creștere importantă s-a înregistrat și în ceea ce privește veniturile băneşti, care au fost în 2020, în medie, de 4.840 lei lunar pe gospodărie (1.884 lei pe persoană), cu 8,7 % mai mult faţă de anul 2019.
Consecința creșterii veniturilor românilor s-a regăsit și în puterea de cumpărare, cheltuielile populației fiind direct proporționale cu sumele mai mari de bani câștigate. Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de români s-au axat pe bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).
Guvernul liberal a acționat constant, încă de la începutul pandemiei, pentru a reduce efectele nefaste ale acestei perioade complicate din punct de vedere economic și social asupra românilor. Doar anul trecut, Executivul PNL a cheltuit un miliard și jumătate de euro din fonduri europene, pentru combaterea pandemiei: 300 de milioane de euro pentru plata șomajului tehnic, 350 de milioane de euro pentru dotarea spitalelor, 225 de milioane de euro pentru sprijinirea a peste un milion de români aflați în situații defavorizate sau risc de sărăcie, 20 de milioane de euro stimulente pentru medicii aflați în prima linie, 682 de milioane de euro pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
Impactul pozitiv al acestor decizii este confirmat iată acum, oficial, de Institutul Național de Statistică, certificând astfel faptul că majoritatea oamenilor au depășit situațiile delicate în care s-au aflat pentru un scurt interval.
Sunt încrezătoare că România va utiliza cele 29 de miliarde de euro alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență în mod transparent și responsabil, iar investițiile majore în economie, educație, sănătate și infrastructură se vor regăsi în creșterea calității vieții de zi cu zi a românilor.